Türkiye Pamukta Kendine Yetmiyor |
|
|
#1 |
|
yesimciwciw
|
Türkiye Pamukta Kendine Yetmiyor![]() TÜRKİYE PAMUKTA KENDİNE YETMİYOR TÜİK, pamukta kendine yeterliliğin söz konusu olduğunu, toplam arzın yüzde 2 7’sini ithalatın oluşturduğunu açıkladı![]() Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2007 ve 2008 piyasa döneminde toplam tahıl ürünlerinde yurtiçi üretimin yurtiçi talebi karşılama derecesinin yüzde 94 7 olarak tahmin edildiğini, pamukta kendine yeterliliğin söz konusu olduğunu, toplam arzın yüzde 2 7’sini ithalatın oluşturduğunu açıkladı![]() TÜİK, 2007 ve 2008 dönemine ilişkin “Bitkisel Ürün Denge Tabloları; Tahıllar ve Diğer Bitkisel Ürünlerö verisini açıkladı ![]() Buna göre, toplam tahıl üretiminde en büyük paya sahip olan buğdayda, yeterlilik derecesi yüzde 96 5, kişi başına eşdeğer buğday tüketimi 206 6 kilo olarak gerçekleşti Yem sanayiinin en önemli girdilerini oluşturan arpanın yeterlilik derecesi yüzde 97 3, mısırın ise yüzde 81 4 olarak tahmin edildi Pirinçte kişi başı tüketim 8 7 kilo, yeterlilik derecesi ise yüzde 60 5 oldu Tahıl ürünlerinde ve pirinçte dış ticaretin büyük kısmı AB dışındaki ülkelerle gerçekleştirildi![]() Kuru baklagillerden, kendine yeterliliğin söz konusu olduğu iki üründen biri olan kırmızı mercimekte toplam arzın yüzde 24 5’i ihraç edilirken, nohutta bu oran yüzde 18 7 olarak gerçekleşti Toplam ürün arzında ithalatın ağırlıklı olduğu kuru fasulye ve yeşil mercimekte ise yeterlilik dereceleri sırasıyla yüzde 70 9 ve yüzde 50 olarak gerçekleşti Kişi başı tüketim kuru fasulyede 2 8 kilo iken, nohutta 4 8 kilo oldu Toplam kuru baklagil ihracatında AB ülkelerinin payı yüzde 19 6 seviyelerinde gerçekleşti![]() Patateste kişi başı tüketim 49 4 kilo, yeterlilik derecesi yüzde 104 6 oldu Toplam üretimin yüzde 5 6’sı seviyelerinde gerçekleşen ihracatın büyük kısmı AB dışı ülkelere yapılıyor![]() Yurt içi talebin büyük kısmının ithalat ile karşılandığı ayçiçeği, soya ve kolzada, yeterlilik dereceleri, sırasıyla yüzde 38 3, yüzde 2 1 ve yüzde 8 4 düzeyinde oldu Pamukta ise kendine yeterlilik söz konusu olurken, toplam arzın yüzde 2 7’sini ithalat oluşturdu![]() Toplam şeker üretiminin büyük kısmı yurt içinde tüketilirken, toplam arzın yüzde 8 7’si ihraç edildi Toplam şeker arzının yüzde 1 9’luk bölümünü oluşturan ithalatın ise büyük kısmı AB ülkelerinden yapıldı Kişi başı şeker tüketimi 24 4 kilo, yeterlilik derecesi ise yüzde 97 8 oldu
__________________
|
|
|
|