![]() |
Meyve Cenneti Türkiye |
![]() |
![]() |
#1 |
yesimciwciw
|
Meyve Cenneti Türkiye![]() Meyve cenneti Türkiye Bölgelerdeki farklı iklim ve toprak yapısıyla değişik türlerde meyvelerin üretilebildiği Türkiye'de birçok meyve, üretildiği yörenin adıyla anılıyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KAYSERİ'DE 38 FARKLI ADLA ÜZÜM YETİŞTİRİLİYOR Kayseri'nin İncesu ilçesi ile Erkilet beldesinde üretilen üzümler; özellikle pekmez, pestil ve cevizli sucuk üretiminde kullanılıyor ![]() İncesu ilçesi ve Erkilet beldesinde; Aküzüm, Alfanso, Beyazbüzsan, Beyaz Zümrüt,Beyazbuludu, Boğazkere, Çavuş, Dilberdudağı, Dökülgen, Gariname, Goşafi, Göğdecik, Gökbuludu, Gülüzümü, Hacıoğlu,İldeş, Dirmit, İldeş, Kabuğukalın, Karalık, Keçimemesi, Dadınparmağı, Karaevrek, Kareserkarası, Keşmirüzümü, Kızlartahtası,Kokulugöğcek, Kütküt, Lokman, Mayahoşu, Miskaraburcu, Osmanbey, Öküzgözü, Razaki, Seyilbeyazı, Şireder, Tarsusbeyazı ve Kırmızışam adlarıyla değişik aroma ve lezzetlerde üzümler üretiliyor ![]() Kayseri'de bağ bozumundan sonra ''Hevenk'' adı verilen kalın kabuklu üzümler, kışın tüketilmesi için çalılara takılarak serin yerlerde saklanıyor ![]() ![]() Kayseri'nin elma üretimi ile tanınan Yahyalı ilçesinde de 2800 dekar alanda yaklaşık 630 bin elma ağacı bulunuyor ![]() NEVŞEHİR'DE SİRKE, ŞARAP, RAKI İÇİN ÜZÜM ÜRETİMİ Nevşehir'de 22 bin 800 hektar alanda üzüm üretimi yapılıyor ![]() ![]() Bölgede üretilen üzümler rakı, şarap, sirke ve üzüm suyu için 6 ayrı fabrika tarafından satın alınıyor ![]() ![]() Nevşehir'in Ürgüp ve Avanos ilçelerinde üretilen dirmit üzümleri, erken olgunlaşması ve tatlı olması nedeniyle ilgi görüyor ![]() ![]() ![]() KAMAN CEVİZİ Kırşehir'in Kaman ilçesinde 5 ayrı türde yılda yaklaşık 800 ile bin ton ceviz üretiliyor ![]() ![]() ![]() ![]() EN ÇOK ELMA AĞACI NİĞDE'DE ![]() ![]() ![]() Niğde'de elma ve kiraz üretimi ön plana çıkıyor ![]() ![]() Son verilere göre 4 milyon 344 bin 214 elma ağacından yılda 350 bin ton elma üretimi yapılıyor ![]() ![]() ![]() Niğde'de, kiraz üretiminde yoğunluk Ulukışla ilçesinde bulunuyor ![]() ![]() ![]() 250 YILLIK DUT AĞACI Elazığ'da genellikle üzüm, dut ve çilek üretimi yapılıyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ÖKÜZGÖZÜ ÜZÜMÜ PATENT ALDI Elazığ, Ege Bölgesi'nden sonra ''Anadolu'nun üzüm ambarı'' olarak biliniyor ![]() ![]() ![]() Üreticiler, Elazığ'a özgü Öküzgözü, Boğazkere, Köhni ve Kösetevek üzüm çeşitlerinden üretilecek şarapla dünya piyasasında yer almayı hedefliyor ![]() KOCAELİ'NİN ''EŞME AYVASI'' Kocaeli'nin doğusunda bulunan Eşme beldesinde üretilen Eşme ayvası gerek yurt içinde gerek yurt dışında aranan meyve türü ![]() Limon ayvası olarak da bilinen Eşme ayvası meyveleri yuvarlak, sap tarafına doğru uzunca, kabuk limon sarısı renkte ![]() ![]() Ayvanın, ishal ve dizanteriyi kestiği, mide ve bağırsakları kuvvetlendirdiği, ince bağırsak iltihabını giderdiği kanı temizlediği ve kalp çarpıntısını dindirdiği biliniyor ![]() ERZURUM'DA ELMA ÜRETİMİ Erzurum'da elma üretimi özellikle Karadeniz Bölgesi'ne yakın olan İspir, Tortum ve Uzundere ilçelerinde yapılıyor ![]() İlde hayvancılık faaliyetlerinin yaygın olması nedeniyle halk daha çok tahıl ürünleri ve kaba yem yetiştiriciliğine önem veriyor ![]() ![]() KARS'TA ''KAYISI'' ŞENLİKLERİ Kars'ın Kağızman ilçesinde üretilen kayısı İstanbul, Ankara, Bursa, Trabzon gibi illere pazarlanıyor ![]() ![]() Bazı üreticiler tarafından kurutularak da satılan, selüloz yönünden zengin olan kayısı, sağlıklı beslenmede önemli bir yere sahip ![]() ![]() MUŞ'TA MEYVE ÜRETİMİ ARTIYOR Muş'ta meyveciliğin geliştiği özellikle Hasköy, Varto ve Korkut ilçelerinde genellikle elma ve armut yetiştiriliyor ![]() ![]() TUNCELİ'DE ÜZÜM YETİŞTİREN AİLE SAYISI ARTTI Tunceli'de üzüm, yetiştirilen meyveler arasında ilk sırada yer alıyor ![]() ![]() ![]() İlin ekonomisine yaklaşık 300 bin YTL gelir sağlayan üzüm üretiminin artırılması için çalışmalar sürüyor ![]() ERZİNCAN'DA PATENTLİ ÜZÜM Erzincan üzümü, üretildiği bölgeyle tanınan meyvelerden biri ![]() ![]() ![]() Erzincan üzümü özellikle Üzümlü ilçesinde üretiliyor ![]() ![]() ![]() ![]() BİNGÖL'DE KARPUZ, CEVİZ VE ELMA ÜRETİMİ Bingöl'de genellikle elma, ceviz ve karpuz üretiliyor ![]() ![]() ![]() Bingöl merkez ile merkez köylerinde üretimi yapılan karpuz, Diyarbakır ve Çukurova'da sezonun kapanmasıyla çıkıyor ![]() ![]() ![]() DOĞU'NUN ÇUKUROVASI Doğu Anadolu Bölgesi'nin ''Çukurovası'' olarak nitelendirilen Iğdır'da en fazla kayısı ve elma üretimi yapılıyor ![]() ![]() ![]() Kentte, kayısı üretiminde çiftçilerin bilinçlendirilmesine ve ürünün ihraç edilmesine yönelik çalışmalar yapılıyor ![]() ![]() SAKARYA'DA MEYVECİLİK Sakarya'da meyve üretiminde ön plana çıkan ürünler arasında ayva, şeftali, kiraz, elma ve üzüm yer alıyor ![]() ![]() Ayva, şeftali, üzüm, kiraz ve elma, ağırlıklı olarak Geyve ve Pamukova'da üretilirken, fındık üretimi ise Kocaali, Karasu, Akyazı, Hendek ve Kaynarca ilçelerinde yayılmış durumda ![]() İlde toplam tarım alanlarının yüzde 28'ini kaplayan fındık üretimi ise tarım gelirinin yüzde 23'ünü oluşturuyor ![]() ![]() ![]()
__________________
|
![]() |
![]() |
|