Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
büyük, selçukluların, yönleri, önemli

Büyük Selçukluların Önemli Yönleri

Eski 09-02-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

selçukluların Özellikleri
Büyük Selçuklular

Selçukluların özelliği ile ilgili Kısa bilgi
*Resmi dil farsçadır
*Ikta sistemi uygulanmıştır
*Atabeylik sistemi oluşturulmuştur

Ayrıntılı bilgi
Oğuzların kınık ayağına mensup,Dokok oğlu Selçuk ve torunları tarafından kurulan bir Türk devletidirMerkazi Rey şehri olan Büyük Selçuklu Devleti kısa zamanda Mavera ün Nehr'den Ege denizi kıylarına kadar uzanan büyük bir imparatorluk haline gelmiştir(İslam sanatının ikinci klasik dönemi)
Dönem mimarisi geçmişten farklı olarak(kervansaray,cami,mezar yapıları devam ediyor ancak bunun yanı sıra geçmişte göremediğimiz yeni bir yapı olan medreseler ortaya çıkıyor)karşımıza çıkmaktadır
Bu dönemde medrese bir olguBüyük Selçukluların medrese mimarisine kattıkları en önemli özellik medreseyi bir kurum haline getirmeleridir
Düzenli,sistemli bir eğitim verilen yapılar olan medreseler devlet desteği altında çalışıyorGörevliler ve öğrenciler her yıl devletten yardım alıyorlarBuralarda devlet kadrolarını oluşturacak memurlar yetiştiriliyordu
Büyük Selçuklu mimarisinde çok önemli bir isim olan Nizamül Mülk Fars kökenli büyük bir siyasetçidirDevlet yönetiminde çok yüksek noktalara kadar ulaşabilmiştirAlparslan ve Melikşah'a vezirlik yapmıştır
Devlet kadrolarının geliştirilmesinde medreseler önemliydiBüyük Selçuklular döneminde "Nizamiye medreseleri" denilen ilk medreselerin kurulmasında önemli yeri olan bir kişidirYine Büyük Selçuklu mimarisine büyük katkıları olmuştur
Büyük Selçuklu Devleti içerisinde Fars kökenliler son derece etkin bir konumdaydılarSarayda Farsça konuşulur,edebi eserler Farsça yazılırdı

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com