![]() |
Herkesin Hali Kendisi İçin En Güzeli.. |
![]() |
![]() |
#1 |
meLankoLik_asaLet
|
![]() Herkesin Hali Kendisi İçin En Güzeli..Herkesin bulunduğu hal, kendisi için hallerin en güzelidir ![]() ![]() Hâle rıza tevekküldür ![]() ![]() ![]() Ne var ki insanlar hep fazlasını, kendinde olmayanı ister ![]() ![]() İşte vaktiyle böyle bir adam, kurtların, kuşların dilinden anlayan Süleyman (Musa) aleyhisselama gidip yalvarır: - Ne olur ey Allah'ın nebisi, bana da hayvanların dilini öğret de ben de senin gibi hayvanların konuştuklarını anlayabileyim ![]() Süleyman aleyhisselam rıza göstermez: - Olmaz, der ![]() ![]() ![]() keyfince hareket edersin ![]() ![]() ![]() Ne var ki adam öyle ısrar, eder öyle sırnaşır ki sonunda Süleyman alehisselam,bu adama en azından kapısındaki hayvanların dilini anlayabilecek ilmi öğretmeye mecbur kalır ![]() ![]() ![]() ![]() Kendisine kapısındaki hayvanların dilinden anlama salâhiyeti verilen adam, akşam ahıra hayvanlarını yemlemeye girmişti ![]() Orada eşekle öküzün konuşmalarına şâhid oldu ![]() Bu iki hayvan aralarında şöyle konuşuyorlardı: Öküz: - Yahu eşek kardeş, senin işin ne iyi, bana yazın rahat yok, kışın rahat yok ![]() ama sen öyle mi akşama kadar rahat gezeceksin, diyordu ![]() Eşeğin öküzün bu hayıflanmalarına karşı nasihati şöyle oldu: - Bunlar hep senin ahmaklığından ![]() ![]() ![]() ![]() O da sabahleyin seni bu haliyle gördüğü vakit çifte koşmaktan vazgeçer ![]() ![]() Bu sözler öküzün hoşuna gitmişti ![]() ![]() Eşek ise öküzün yemediği yemleri bile yemişti ![]() ![]() Sabah oldu, adam ahıra girdi ki, öküz aç, sefil bir halde ![]() ![]() Adam: - Ne yapalım bu sefer de onun yerine eşeği koşarız, diyerek eşeği alıp öküzün yerine koşmak için tarlaya götürdü Akşama kadar eşekle çift sürdü ![]() ![]() Akşam eve geldiği zaman öküz rahat rahat geviş getiriyor kendi kendine hakikaten bu iyi bir numara oldu diyordu ![]() Eşek ise bu işin çekilemeyecek bir dert olduğunu anladığı için öküze başka yoldan akıl verip kurtulmak istedi: - Öküz kardeş, eğer sen böyle yatıp çalışmaz iş görmezsen sahibimiz seni satacak ![]() ![]() O da, zaten tembel bir öküzdü, şimdi de hasta oldu ![]() ![]() ![]() Adam bunların bu konuşmalarını dinledikçe kendi kendine gülüyor ve: - Gördün mü ne kadar iyi bir şeymiş hayvanların dilinden anlamak, diyordu ![]() Adam bu keyifle gece uykusunu uyudu sabah olup dışarı çıkınca, kapısındaki horozla köpeğin ne konuştuklarına şahit olmak istedi ![]() ![]() - Horoz kardeş, sen arpayla buğdayla da karnını doyurabilirsin ![]() ![]() Horoz bir ekmek kırıntısını daha mideye indirirken köpeğe şu cevabı verdi: - Sabret köpek kardeş, yarın ağanın eşeği ölecek ![]() ![]() Adam horozun bu sözünü duyunca alelacele ahıra koşup eşeği yedeğine alarak götürüp pazarda sattı ![]() - İyi ki hayvanların dilini öğrenmişim, yoksa eşek elimde ölecekti ![]() ![]() ![]() Adam bir sonraki gün yine kulak kabartıp çöplükteki köpekle horozun konuşmalarını dinlemeye koyuldu ![]() Köpek kendisine ziyafet vadeden horoza sitem etmekteydi: - Horoz kardeş, hani ağanın eşeği ölecekti? Hani bana et ziyafeti çıkacaktı? Ne oldu? Horoz bilgiç bilgiç cevap verdi: - Ağanın eşeği öldü ölmesine de, satın alan zavallının elinde öldü ![]() ![]() bu sefer ağanın atı ölecek ![]() ![]() Adam yine hızla kalkıp, ahıra gitti ![]() ![]() ![]() cebine parayı koyup da evin yolunu tutunca öyle keyiflendi ki kendi kendini takdir edemeden duramadı: - Helal olsun bana ![]() ![]() ![]() Artık mutad olduğu üzere adamın sabah kalktıktan sonraki ilk işi köpeği ve horozu ziyaret edip ne konuştuklarını dinlemek olmuştu ![]() - Horoz kardeş, beni yine aldattın ![]() - Ağanın atı öldü ölmesine de, sattığı zavallının elinde öldü ![]() ![]() Köpek inanmaz: - Hadi hadi beni yine aldatıyorsun ![]() Horoz kendisinden emin cevap verdi: - Hayır, aldatma falan yok ![]() ![]() ![]() Adam bu sözü duyunca diğerlerinden daha çevik hareketlerle, kölesini kolundan tuttuğu gibi götürüp köle pazarında sattı ![]() ![]() ![]() Kapısındaki hayvanların dilini öğrenmemiş olsaydı, zararını düşünmek bile istemiyordu ![]() Adam her sabah olduğu gibi bu sabah da yerini almış, köpekle horozun konuşmalarını bekliyordu ![]() ![]() Köpek hışımla horozun üstüne atladı: - Sen benimle alay mı ediyorsun? Üç gündür beni yalanlarınla avutuyorsun ama yetti artık, sana itimadım kalmadı ![]() Horoz üzerine atlayan köpekten bir kanat hamlesiyle kurtulduktan sonra: - Dur köpek kardeş dur ![]() ![]() ![]() Ama artık hiç merak etme bize kesin ziyafet var ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu sözleri duyunca adamın etekleri tutuştu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kölemle defolacak bela, onu da satmamla bana geçti ![]() ![]() ![]() ![]() Arkasından yapılan yemeklerden, pişirilen etlerden artanlar çöplüğe horozla köpeğin ve diğer hayvanların önüne döküldü ![]() Böylece hayvanlar uzun zamandır bekledikleri ziyafete konmuş oldular ![]() Her şeyin farkında olan horoz bu duruma acı acı söylendi: - Keşke insanlar, canıma gelecek olan malıma gelsin, diyebilselerdi de hileye başvurmasalardı ![]() diye düşünselerdi ![]() ![]() ama son pişmanlığın kime ne faydası olmuş ki ![]() ![]() ![]() SEMERKAND DERGİSİ ![]() |
![]() |
![]() |
|