![]() |
Meslek Seçimi Neden Önemlidir |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Meslek Seçimi Neden ÖnemlidirMeslek seçimi neden önemlidir İnsan hayatının en önemli dönüm noktalarından birisi olan meslek seçimi insanın yaşam biçiminin de seçilmesi demektir ![]() Bireyin gelecekteki yaşam tarzının belirlenmesinde dönüm noktası olan mesleki tercihini yaparken doğru ve isabetli karar vermesi gerekmektedir ![]() ![]() ![]() Mevcut durumu incelediğimizde kendine uygun meslek seçmiş olan bireylerin toplumda işlerini severek yaptığını, mesleğinde ilerlediğini böylece hem coşkulu hem mutlu hem de verimli olarak yaşamlarını sürdürmekte olduğunu görmekteyiz ![]() Buna karşılık seçtikleri meslek, yetenek ve ilgilerine uymayan kimselerin çalışmaya karşı isteksiz, işe devamsız, verimi düşük yeniliklere direnen ve her zaman mesleklerini değiştirme gayreti içinde olduklarını görmekteyiz ![]() ![]() ![]() ![]() Ben neler yapabilirim? (Bireyin yeteneklerinin belirlenmesi) Ben neleri yapmaktan hoşlanırım? (İlgi alanlarının belirlenmesi) Karakterim nasıl? (Kişilik özelliklerinin belirlenmesi ) Ben ne istiyorum? (İş değerlerinin belirlenmesi) İlgi duyulan mesleklerin incelenmesi ![]() Meslek mensuplarının yaptığı temel faaliyetler, Çalışma ortamı, Çalışma koşulları, Çalışanlarda aranılan nitelikler, Mesleğe hazırlanma, İlk işe giriş, Meslekte ilerleme, Kazanç, İş bulma olanağı ve mesleğin geleceği, Mesleğin gerektirdiği nitelikler vb ![]() Birey kendi özellikleri ile mesleğin özelliklerini eşleştirerek kararını oluşturabilir ![]() ![]() ![]() MBA Danışmanlık, konusunda uzman Rehber Psikologların hazırladığı testlerle, bunun yanında; kişilerle yüz yüze görüşerek kişinin hangi mesleğe uygun olduğunu belirlemede ilköğretim son sınıf ve lise son sınıf öğrencilerine veya isteyen herkese danışmanlık yapmaktadır ![]() |
![]() |
![]() |
|