Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > ForumSinsi Ansiklopedisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
ademi, bilgi, hakkında, merkeziyetçilik

Adem-İ Merkeziyetçilik Nedir Hakkında Bilgi

Eski 09-01-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Adem-İ Merkeziyetçilik Nedir Hakkında Bilgi

Adem-i Merkeziyetçilik Nedir

Adem-i Merkeziyetçilik

Ülke yönetiminde görev ve yetkilerin merkezî hükümet tından yerel ya da bölgesel yönetim birimlerine verilmesi ve gerektiğinde tek taraflı olarak geri alınması ilkesine dayalı yönetim biçimine verilen addır

Adem-i merkeziyetçilik, devlet merkezinin gücünü azaltarak yerel yönetimlerin yetkilerinin artırılmasını savunan siyasi görüş

Adem-i merkeziyet, merkezin yokluğu manasına gelir Liberal ideolojinin savunduğu görüşlerden biridir

Örnek: Osmanlı Devleti'nde başlıca savunuculuğunu Prens Sabahattin ve onun liderliğini yaptığı Ahrar Fırkası yapmıştır Prens'in görüşleri yerinden yönetim ve bireysel girişim ilkelerine dayanıyordu Buna göre, merkezi hükümetin yetkileri azaltılacak, buna karşılık imparatorluktaki çeşitli unsurların yönetime katılma yetkileri arttırılacak, liberal ekonomi uygulanacaktır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com