![]() |
Türküler Dışarıda Kaldı |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Türküler Dışarıda KaldıBizim bir türkü coğrafyamız vardır ![]() ![]() "Belgrat Kal'ası ![]() ![]() ![]() "Manastır'ın ortasında var bir havuz"diyen de biziz,"Vidin dedikleri metin kasaba diyen de,"Şu Vardar'ın suyuna bak"diyen de ![]() ![]() ![]() Çıkın yukarıya ![]() ![]() Gelin beriye ![]() ![]() "Kerkük'ten alma aldım, Yarimi yola saldım ![]() İnin aşağıya ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sonra sulara açılırız: "Giritli misin oğlan Giritli misin ![]() ![]() ![]() ![]() "Cezayir'in harmanları savrulur ![]() Savrulur da sol yanıma devrilir ![]() Bir Bursa türküsüdür bu ![]() Çünkü orası da vatan toprağı! "Ben giderim Batum'a diyen de Sinopludur ![]() Ya;"Yemen Yemen şanlı Yemen ![]() Toprakları kanlı Yemen"e ne demeli?Kosova türküsü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Tuna nehri akmam diyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ne kadar da"bizim" türküler değil mi?Bizim havamız,bizim ruhumuz,bizim sesimiz ![]() ![]() ![]() Bizim havamız,bizim ruhumuz,bizim sesimiz olan başka türküler de var: "Diyarbekir şad akar,hele yar zalim yar ![]() "Kar mı yağmış Diyarbakır'ın dağına ![]() "Mardin kapı şen olur ![]() "Urfa'nın etrafı dumanlı dağlar ![]() Üzerine türkü yaktığımız yer vatandır;amma cehalet,gaflet,hıyanet,hile ve desise ile o vatan parçaları kopar giderse,türlülerle baş başa kalıverirsiniz ![]() "Mavrova'dan aldım bir okka nohut"derken,"Rodop Dağları be Pakizem çiçek döşeli"derken Türkçe'nin en halis örneklerini dillendiren Türk,birgün Mavrova'nın,Rodop Dağları'nın Türk olmaktan çıkacağını aklına getirmemişti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Artık daha fazla türkü dışarıda kalmasın! Ayşe G ![]() |
![]() |
![]() |
|