![]() |
"Sen" Mesajı Yerine "Ben" Mesajı |
![]() |
![]() |
#1 |
Equinox
![]() |
![]() "Sen" Mesajı Yerine "Ben" Mesajı---"Sen" mesajı yerine ![]() ![]() ![]() - Baba: Çok kabasın! Her zaman sözümü kesiyorsun! ---"Ben" mesajı verin ![]() ![]() ![]() - Baba: Bir şey söylemeye başlayıp ta bir türlü sonunu getiremediğim zaman çok rahatsız oluyorum ![]() ![]() ![]() ![]() - Anne: Kes şunu!! Çekiştirip durma kolumu!! ---"Ben" mesajı verin ![]() ![]() ![]() - Anne: Kolumun çekiştirilmesinden hoşlanmıyorum ![]() ![]() ![]() ![]() - Baba: Her akşam aynı şey, tutturuyorsun oyun oynayalım diye! Benim yorgun olabileceğim hiç aklına gelmiyor değil mi? Yaramaz ve şımarık bir çocuk gibi davranıyorsun! ---"Ben" mesajı verin ![]() ![]() ![]() - Baba: Bu akşam çok yorgun hissediyorum canım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Ben" mesajını duyan kişi, karşısındakine ne hissettirdiğini öğrenir ve eğer bu olumsuz bir duyguysa, kendi isteğiyle davranışını değiştirir ya da değiştirmez ![]() ![]() ![]() "Ben" dilinin en önemli yararı ise, karşımızdaki kişiye "ben böyle hissediyorum ama bu davranışın herkese böyle hissettirmeyebilir" anlamını içeren bir ileti gönderildiğinden, onun suçlanmadan kendini gözden geçirmesine olanak tanımasıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Ben" mesajları karşımızdaki kişiyi suçlayıcı ifadelerden arınmış ve tümüyle kendi duygu ve düşüncelerimizi içerdiğinden, iletişimin olumlu sürmesine yardımcı olabilirler ![]() Kızgınlık hissettiğimiz durumlarda, bunu "ben" mesajı ile iletmemiz, karşımızdakinin savunmaya geçmesini, öfkeyle karşılık vermesini, kendini kıstırılmış hissetmesini, suçlanmasını ve konuşmaktan kaçınmasını engelleyebilir ![]() ![]()
|