![]() |
Ölümü Tefekkür Ahrete Hazırlık |
![]() |
![]() |
#1 |
gülgüzeli
![]() |
![]() Ölümü Tefekkür Ahrete HazırlıkÖlüm ve ötesi, asıl hayattır, şu an içinde bulunduğumuz hayat, rüya hükmündedir ![]() “Dünya ile ahiret arasındaki hayat uykudan ibarettir ![]() ![]() Ölümü sürekli tefekkür etmeliyiz ![]() Bir hadisi şerifte efendimiz as şöyle buyuruyor: “Dünyevi lezzetleri gözden düşüren ölümü çokça anın!” Yani, ölümü sık sık hatırlamak suretiyle dünyevi lezzetlere karşı olan arzularınızı kırınız ![]() ![]() ![]() ![]() “ Birde Biz senden önce hiçbir kimseye ölümsüzlük vermedik ![]() ![]() ![]() Kaldı ki bu ümmet en kısa ömre sahiptir ahirete hazırlanmalıyız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Eğer hayvanlar ölüm hakkında insanların bildiklerini bilselerdi, sizler hiçbir zaman iyi beslenmiş bir hayvan eti yiyemezdiniz!” Selman i Farisi hazretleri şöyle buyurmuş: “Üç kişi beni çok şaşırtır hatta gülerim: birincisi bitmez tükenmez ümitlerle dünyaya sarılan kimse ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hazreti Ayşe r ![]() ![]() “- Ey Allahın resulü! Acaba şehitlerle birlikte haşr edilecek kimse var mıdır? - Evet! Kim günde yirmi defa ölümü hatırlarsa, şehitlerle birlikte haşr edilecektir ![]() Bu üstünlüklere sahip olmasının sebebi, ölümü hatırlamanın,aldanma yurdu olan dünyadan insanı soğutması ve ahiret için hazırlık yapmaya sevk etmesidir ![]() Ölümü unutmak da, insanı dünya zevklerine dalmaya iter ![]() ![]() ![]() ![]() “Ölüm, mümin için hediyedir ![]() Efendimiz böyle buyurmasının hikmeti şöyle, bu dünya mümin için bir zindandır ölüm onun için bir kurtuluştur ![]() ![]() “ Ölümü bolca yad ediniz ![]() Hasan-i basr-i hazretleri şöyle buyuruyor: “ Ölüm, dünyanın değerini düşürdü ve aklı başında olanlarda sevinç bırakmadı!” Hikmet sahiplerinden biri kardeşine şöyle yazar: “Ey kardeşim! Ölümü temenni edip de bulamayacağın ahiret yurduna göçmeden önce ölümden kork ve gerekli hazırlığını yap!” Hazreti İsa as nı yanında ölüm anıldığı zaman cildinden kan damlardı ![]() ![]() ![]() “- Ey Halilim! Ölümü nasıl buldun? - Yaş yüne batırıp sonra geri çekilmiş kebap şişi gibi! - Üstelik biz ölümün acısını senin için hafiflettik! Ve yine rivayet edildiğine göre Musa as ruhunu Allah teala ya c ![]() ![]() “ - Ey Musa ! ölümü nasıl buldun? - Kızartılmak üzere diri diri tavaya konmuş, ne ölüp rahata kavuşabilen ne de uçup kurtulabilen bir kuş gibi hissettim! Ölüm anı çok zor bir andır ve büyük bir imtihan anıdır ![]() ![]() ![]() Evet kardeşler ölüme hazırlanmalıyız azıksız yola çıkan bir kimse tehlikeye uğrar ![]() Hasan i basr i rh ![]() ![]() ![]() ![]() “ Ölümün verdiği acı üç yüz kılıç darbesi kadardır!” Peygamber, sahabe ve velileri ağlatan ölüm ötesi hayatı ihmal etmek, inkardan değilse, gaflet ve cehalettir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hazreti Ali r ![]() “ - Neden evini mezarlığa karşı yaptın ![]() - Evet ben kabirleri komşu edindim sebebi de iki şeydir ![]() ![]() ![]() Evet ölümü hatırlamak istiyorsak bolca kabirleri ziyaret etmeliyiz ![]() Selman i Farisi r ![]() “ O miskleri su ile karıştır etrafıma dök çünkü az sonra misafirlerim gelecek dedi ![]() Anlatıldığına göre efendimizin sav kızı olan Fatma annemiz vefat ettikten sonra mübarek naşını dört kişi kaldırdı: Zevci olan Hz ![]() ![]() ![]() Ne zaman ki kabrin yanına geldiler Eba Zer r ![]() ![]() “Ey kabir! getirdiğimiz Rasülun kızı Alinin zevcesi hasan ve hüseyinin annesi Fatma dır ![]() Az sonra kabirden şöyle bir ses işittiler: ben soy, şeref yeri değilim ![]() ![]() ![]() Cenabı hak bizlere ölümü unutturmasın ![]() ![]() ![]() Enver Bogatekin Kaynak Belirtmeden Yayınlamak Yasaktır ![]()
|