![]() |
Ses Bilgisi Ve Yazım Test Soruları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ses Bilgisi Ve Yazım Test SorularıSes Bilgisi ve Yazım Test Soruları 1 ![]() ![]() ![]() Yukarıdaki parçada büyük ünlü uyumuna aykırı kaç sözcük vardır? A) 4 B) 5 C) 6 D) 7 E) 8 2 ![]() A) Her şey, onu ustaca kullanmayı bilene yakışır ![]() B) Deyimler, halkın yaratma gücünü gösteren sözlerdir ![]() C) Sözcükler kimi kullanımlarda gerçek anlamlarından uzaklaşır ![]() D) ikilemeler anlamı geliştirir ve anlatıma güç katar ![]() E) Türkçede, konuşmada geçen her ses yazıya kendi harfiyle geçiyor ![]() 3 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde ünsüz benzeşmesine örnek vardır? A) I ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 4 ![]() A) Çalışma kişinin değer yargıları arasında erdem olarak yer almalıdır ![]() B) Her çağda, her çevrede çalışmanın insana saygınlık kazandıracağına inanmalıyız ![]() C) Çalışma, her türlü amaca erişilmesi için gerekli araç olarak değerlendirilmelidir ![]() D) Çalışma inancı insanoğlu için vazgeçilmez bir inanç olmalıdır ![]() E) Çalışma, mutluluk kaynağı, uygarlık simgesi olarak benimsenmelidir ![]() 5 ![]() A) Sabah kalktığında mutlaka kitap okuyor ![]() B) Her akşam mutlaka buraya uğruyor ![]() C) Pazar günleri kardeşiyle ormanda koşuyor ![]() D) Beni gördüğünde hep sizi soruyor ![]() E) Yapraklar da yavaş yavaş sararıyor ![]() 6 ![]() A) istediklerini en kısa zamanda sana ulaştırırım ![]() B) Bu yazı, Fethiye'de geçirmeyi düşünüyor ![]() C) Verdiğin kitapları iki gün içinde okumuş ![]() D) Bu kentin en çok sabahlarını severim ![]() E) Artık o da biliyor ki sabrım taşıyor ![]() 7 ![]() A) Akşamki maçı mutlaka izleyeceğim ![]() B) işlerin böyle olacağını biliyordum ![]() C) Köşedeki saatçiye gidip geleceğim ![]() D) Uyurken rahatsız etmeyin çocuğu ![]() E) Onunla görüşmeye sabahleyin gidecekmiş ![]() 8 ![]() A) Bugünlerde sınav nedeniyle gençlerin kafası karışık ![]() B) Bugünlerde en çok konuşulan konu kadın erkek ilişkisi oldu ![]() C) Yazın kişisel gelişim kurslarına katılmayı düşünüyorum ![]() D) Verilen soruları bir günde çözemeyeceğini söyledi ![]() E) Gelecek yıl başka bir kentte yaşayacakmış ![]() 9 ![]() ![]() Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, bu kurala uymayan bir sözcük kullanıldığı için yazım yanlışı yapılmıştır? A) İyice yaşlanmış, kanburu çıkmıştı kadıncağızın ![]() B) Birkaç gün için İstanbul'a gitmem gerekiyor ![]() C) Her çarşamba arkadaşlarla burada buluşuyoruz ![]() D) Nöbetçi onbaşıdan öğrendik gideceğimiz yeri ![]() E) Tamburun yanık sesi eski günlere götürdü beni ![]() 10 ![]() A) Kardeşimle gelen benim yaşıdımmış ![]() B) Çalışgan insanlar çalışmayı tercih eder ![]() C) Toplumdaki sorunlar devletçe ele alınmalı ![]() D) Bu yaz arkadaşlarla Anteb'e gideceğiz ![]() E) Konseri ayakda da olsa izleyecekler ![]() 11 ![]() A) Akılını kullanan öğrenci çalışmaya ilk günden başlar ![]() B) Toplum olarak güzellik duygumuzu yitirdik ![]() C) Ben öykülerimin anlaşılır olması için çalışıyorum ![]() D) Tembellik bir şair olarak bana çok şey kaybettirdi ![]() E) Yazarın yazdıklarında yaş***** dair ipucu aramak boşunadır ![]() 12 ![]() A) Çalışmasına karşın çok iyi notlar alamıyordu ![]() B) Kapalı havalardan sıkıldığını söylüyordu ![]() C) Güneş, yüzünü bugün göstermeye başladı ![]() D) Kendisini aramıyan birçok arkadaşına kırılmıştı ![]() E) Sorunlarını kendisi çözmeye çalışıyordu ![]() 13 ![]() A) Sanatdan kimseye zarar gelmemiştir ![]() B) Bizi yukarda, odasında, bekliyormuş ![]() C) Ağız ağıza vermiş, bir şeyler konuşuyorlardı ![]() D) Herkese dostça davranmaya çalışırdı ![]() E) Kitabın birinci cildini okumuştum ![]() 14 ![]() A) Sanatçının başarısı hayalinin gücüne bağlıdır ![]() B) Sanatçı, hayatı tanırsa daha başarılı olur ![]() C) Sanatçı, herkesçe beğenilmeyi amaçlamamalı ![]() D) Sanatçı için üslup konudan da önemlidir ![]() E) Sanatçı, yapıtlarıyla karamsarlıkları silmelidir ![]() 15 ![]() A) Gelirken çok sevdiğim bir arkadaşa rastladım ![]() B) Bu kışı üstteğmen olan oğlunun yanında geçirdi ![]() C) Çocuğun okul taksitini dün yatırabildim ![]() D) Hepimiz sevgiye, dostluğa, yardımlaşmaya muhtacız ![]() E) Hastalıktan iyice kamburlaşmıştı kadıncağız ![]() 16 ![]() A) Karabük'e bir kez gitme fırsatım oldu ![]() B) Otelin aşçısı oldukça yetenekli biriydi ![]() C) Kimliğine cinsiyeti yanlış yazılmıştı ![]() D) Katı bir devletçilik anlayışı vardı ![]() E) Hukuğun inceliklerini çok iyi bilirdi o ![]() 17 ![]() ![]() A) Vadiyi uzun uzun seyretti ![]() B) Hanımelleri ne güzel açmıştı! C) Ben gideyim artık, çok geçoldu ![]() D) iç açıcı bir havası vardır buraların ![]() E) Her an kötü bir şey olur diye kaygılanıyordu ![]() 18 ![]() A) Salondaki kristal avize hoşuma gitmişti ![]() B) Yürümeye dermanı kalmamış zavallının ![]() C) Çocuklar el ele tutuşup yürüdü ![]() D) Böyle diyip işin içinden sıyrılamazsın ![]() E) Görgüsüzlüğü her halinden anlaşılıyordu ![]() 19 ![]() A) Kimileri ahlâkı işe yaramaz değer yargıları olarak görür ![]() B) Hiçbir siyasetçi, kendisini toplum çıkarlarının üstünde tutmamalı ![]() C) isteyenlerin dışarı çıkmasına izin vermişti öğretmenimiz ![]() D) Onunla görüştükten sonra hemen eve döneceğim ![]() E) Çağırılmadığı halde o düğüne gitmek istiyordu ![]() 20 ![]() A) Ard arda gelen sorunlar gözümü iyice yıldırmıştı ![]() B) Aç açına akşama kadar çalıştırmışlardı hepimizi ![]() C) Kitap kolilerini bir köşeye üst üste koymuştu ![]() D) Kazancı bir aylık geçimlerine ucu ucuna yetiyordu ![]() E) Eşe dosta danışmadan bir karar vermemelisin ![]() |
![]() |
![]() |
|