Üç Nokta İşaretinin Kullanıldığı Yerler |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Üç Nokta İşaretinin Kullanıldığı YerlerÜç Nokta ( ![]() ![]() ) İşareti ve Kullanıldığı YerlerArt arda örneklerin sıralandığı cümlelerde benzer örneklerin sürdürülebileceğini ifade etmek için cümle sonunda kullanılır Bu amaçla cümle sonunda kullanılabileceği gibi cümle içinde de kullanılabilir:Fiillerin bazıları isimlerden türemiştir: başlamak, suçlamak, incelmek, çoğalmak ![]() ![]() ![]() Güneşli fırtınalar, renk renk çiçekler ![]() ![]() ve başka insanlarla birlikte yeni bir hayata hazırlanıyordu![]() Bitmemiş veya bitirilmemiş cümlelerin sonun konur Bazılarında okuyucunun cümleyi zihninde tamamlaması beklenir: Gök sarı, toprak sarı, çıplak ağaçlar sarı ![]() ![]() ![]() Sana uğurlar olsun ![]() ![]() Ayrılıyor yolumuz!Onu bir defacık görebilmek için nelere katlanmazdım ki ![]() ![]() ![]() Kar, yılın ilk karı ![]() ![]() Belliydi yağacağı Kaç gündür neydi o soğuklar öyle!El elin eşeğini elbette türkü söyleyerek arar Hele eşek zorla aranıyorsa Üstelik Subaşınınsa![]() ![]() ![]() ![]() Trenin pencerelerinde gülümseyen kadınlar, el sallayan çocuklar ![]() ![]() Keskin bir tren düdüğü![]() ![]() Trenin birdenbire salıverdiği yoğun bir buhar![]() ![]() her şey bir su katmanının altında yok oluverdi birden Sonra genzi yakan o bildik kömür kokusu![]() ![]() ![]() Söylenmek, belirtilmek istenmeyen ve kaba sayılan, söylenmesi ahlâken çirkin görülen kelimelerin yerine konur: Olaya ![]() ![]() Bey'in oğlunun da adı karışmış![]() Haberi ![]() ![]() 'dan dinledim![]() Toplantıya gelenler arasında ![]() ![]() var mıydı?Kılavuzu karga olanın burnu b ![]() ![]() ![]() tan çıkmaz![]() Yerden topladığı ![]() ![]() ları onun arkasından fırlattı![]() ![]() ![]() adam, yine her yeri dağıtmış![]() B ![]() ![]() ![]() ![]() , 7 Nisan (burada yer adı gizlenmiş) Herhangi bir metinden alınan cümlenin öncesi ve sonrası olduğunu, aralarda da alınmayan kısımlar olduğunu belirtmek için kullanılır: " ![]() ![]() Annelerinin esvaplarını kızlar giyer, büyükannelerinin mücevherlerini torunlar takardı Sırmalı çedik pabuçlar, kırmızı feraceler![]() ![]() Ah hele kırmızı feraceler![]() ![]() Baharın yeşil çimenleri üzerinde, seyir yerlerinde kadınlar tıpkı birer gelincik çiçeği gibi parlarlardı![]() ![]() " (Bahar ve Kelebekler; Ömer Seyfettin)*Bu görevdeki üç nokta yay ayraç içerisinde de konabilir Ünlem ve seslenmelerde anlatımı pekiştirmek için konur: Gölgeler yaklaştılar Bir adım kalınca onu kıyafetinden tanıdılar:- Koca Ali ![]() ![]() Koca Ali, be' (Diyet)Karşılıklı konuşmalarda yeterli olmayan, eksik bırakılan cevaplarda kullanılır: -Yabancı yok! -Kimsin! -Ali ![]() ![]() ![]() -Hangi Ali? - ![]() ![]() ![]() -Sen misin, Ali usta? -Benim ![]() -Ne arıyorsun bu vakit buralarda? -Hiç ![]() ![]() ![]() -Nasıl hiç? Suya çekicini mi düşürdün yoksa? -! ![]() ![]() (Diyet)
|
|
|
|