02-15-2009
|
#1
|
Berna
|
Ne Kadar Yoğrulsa da Çiğ Köftedeki Parazit Ölmüyor
Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof Dr Bilal Dik, sokak aralarında satılan çiğ köftelerin paraziter hastalıkların yayılmasına neden olabildiğini söyledi
Et, et ürünleri ve sakatatla doğrudan bulaşan paraziter hastalıklardan korunmak için, bunların çiğ veya az pişmiş olarak tüketilmemesi gerektiğini vurgulayan Dik, şunları kaydetti:
"Çiğ köftenin sokak aralarında rahatlıkla satılması, bazı davetlerde özellikle çiğ köfte ikram edilmesi, paraziter hastalıkların yayılmasına sebep oluyor "
2004 yılında İzmir'de aynı yerden çiğ köfte yiyen yaklaşık 300 kişiden 100 kadarında daha çok domuz etinden bulaşan parazite rastlandığını hatırlatan Prof Dik,
"Yapılan tetkiklerle, söz konusu salgının aynı parazitten kaynaklandığı doğrulanmıştı Bu çiğ köftelerin de bir kısmının saf domuz etinden yapıldığı, bazılarına da domuz eti karıştırıldığı ifade edilmişti Çiğ köfte ne kadar çok acıyla yoğrulursa yoğrulsun hastalık bulaşma riski azalmaz Çünkü çiğ köfteye atılan biber, hastalığa yol açan paraziti öldüremez " dedi
Tenyalar rahatça bulaşıyor Prof Dr Dik, ayrıca kadınlarda özellikle sarma ve dolma yaparken tadına bakma alışkanlığının tenyaların ve toksoplasmozun bulaşmasını kolaylaştırdığını belirterek, et ve et ürünleriyle ilgili mesleklerle uğraşan kişilerin bilgilendirilmesi, çiğ et yeme ve çiğ etle uğraşmanın risklerinin anlatılması gerektiğini vurguladı
El ve tırnak temizliğinin hastalıklara karşı korunmada büyük önem taşıdığını anlatan Dik, şöyle devam etti:
"Sucuk ve pastırma gibi et ürünleri olgunlaştıktan sonra yenmelidir Sığır etlerindeki tenya larvası sucukta 7 gün, pastırmada 14 gün içinde canlılığını kaybettiğinden bu ürünler belirtilen süreden önce tüketilmemelidir
Sistiserkler sıfır derecenin altındaki sıcaklıklarda kısa sürede öldüğü için, bu şekilde değerlendirilen etlerde bu parazitin bulaşma riski ortadan kalkmaktadır "
|
|
|