![]() |
Turşu Yapımı-Turşumun Üzeri Beyazladı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Turşu Yapımı-Turşumun Üzeri BeyazladıTurşu yapımı-Turşumun üzeri beyazladı Turşu yapımı turşumun üzeri beyazladı ![]() Ben turşu yapmasını babamdan öğrendim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() TURŞU YAPIMINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR: İyi bir turşu yapılabilmesi için, salamuradaki tuz oranının çok iyi ayarlanması gerekir ![]() ![]() ![]() Turşu yapımında sebzeler, %4-5 tuzlu suda ekşimeye bırakılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Salamura hazırlanırken; %8 tuzlu su yapmak için; 80 gr ![]() ![]() ![]() Eğer tuz tartılamıyorsa, o zaman %8 tuzlu su, pratik olarak şöyle yapılabilir: Suyun her litresi için 5 yemek kaşığı silme tuz hesap edilir ![]() %10 tuzlu su hazırlamak için 100 gr (veya 6 yemek kaşığı) tuz 1 litre suda eritilir ![]() Eğer istenirse, turşuya, salamuranın %10’u oranında sirke ilave edebilirsiniz ![]() Sebze Seçerken; Turşu yapacağınız sebzeleri seçerken sert, taze, kabuklarının parlak görünümlü ve zedelenmemiş olmasına özen gösterin ![]() ![]() ![]() ![]() Turşuyu, ekşimesi için 18~20°C sıcaklıkta 4-6 hafta bekletin ![]() Turşu olgunlaştıktan sonra, daha serin bir yerde muhafaza edin ![]() ![]() SALATALIK TURŞUSU (3 litrelik kavanoza tam geldi) Malzemeler: 1 kilo kornişon salatalık su (mümkünse kaynak suyu) 4-5 çorba kaşığı kaya tuzu 1 çorba kaşığı toz şeker 10 diş sarımsak 2 çay bardağı sirke 10-12 al maydanoz Yapılışı; Taze, sert yapılı, küçük boy ve aynı kalınlıktaki salatalıklar kullanın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Salatalıkları kavanoza doldurun ![]() tuzunu uzerine ilave edin Sarımsaklarınıkavanoza yerleştirin ![]() Sirkeyi içine boşaltın ![]() Suyunu salatalıkların tümü salamuranın içinde kalacak şekilde ilave edin ![]() Maydanozu kapak yapın ve kavanozun kapağını kapatın ![]() ![]() Kapağını sıkıca kapatıp, serin bir yerde 4-5 hafta bekletildikten sonra kullanabilirsiniz ![]() ***Salatalık turşusunun yenilecek olgunluğa geldigi şöyle anlaşılır:Salatalıkların rengi sarıya döner; ortadan ikiye bölündüğünde etinin rengi dıştan içe doğru aynı ve saydam görünüştedir ![]() ![]() KARISIK TURŞU( 2 adet 5 litrelik kavanoz) Malzemeler: 1 kg havuç 1 kg salatalık 1 kg körpe yeşil biber 1 kg yeşil domates 5-6 çorba kaşığı turşu tuzu 1 su bardağı sirke 10-12 diş sarımsak Yapılışı: Havuçların dışını kazıyın ![]() Sivri biberleri yıkayıp uçlarından biraz kesin ![]() Salatalıkların baslarını alın ![]() Turşuyu yapacağınız kavanozu dolduracak kadar suda tuzu eritip: sirkesini ilave ederek salamurasını hazırlayın ![]() Hazırladığınız sebzeleri kavanoza değişimli olarak yerleştirin ![]() Aralarına sarımsak dişlerini ekleyin ![]() Salamurayı kavanoza sebzeleri geçecek kadar bosaltın ![]() Maydanozu üzerine yerleştirip kapağını sıkıca kapatın ![]() Kuru ve serin bir yerde 15 gün bekletin ![]() DOMATESLİ ACI BİBER TURŞUSU Malzemeler: 2 kilo ufak açık yeşil acı biber 1 kilo domates (salçalık) 1 su bardağı sirke 15 diş sarımsak 6 çorba kaşığı kaya tuzu Yapılışı: Domatesleri ikiye bölerek geniş bir kabın içine rendeleyin ![]() Biberlerin sapını kesin ![]() Domates rendesinin içine tuzunu, sirkesini, sarımsağını, biberleri katıp güzelce tüm malzemeleri harmanlayın ve ufak kavanozlara doldurun ![]() Maydanozu üzerine yerleştirin ve kapağını sıkıca kapatın ![]() ![]() ![]() ![]() Serin bir yerde muhafaza edin ![]() |
![]() |
![]() |
|