![]() |
Hallaç Mansur Adlı Dini Hikaye |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hallaç Mansur Adlı Dini HikayeHallaç Mansur Adlı Dini Hikaye Hüseyin Mansur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Hüseyin, senin işini halledeyim derken, kendi işimdende geri kaldım, müşterilere ne diyeceğim şimdi der? Mansur, gülümser, bunlar için mi üzülüyorsun der gibi parmağını henüz atılmamış pamuklara doğru uzatınca pamuklar tel tel olup bir tarafa, süprüntüsü, işe yaramazı bir tarafa ayrılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -" Enelhak!" Hak benim! Büyük bir sarsıntı ![]() ![]() ![]() - Küfür ![]() - Mansur, Hak O'dur de, Hak benim deme ![]() - Bundan böyle onunla kimse konuşmasın ![]() ![]() Zindanda ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Halife, iki defa iki büyük zatı gönderir: - Sözünden dön, tövbe et, özür dile ![]() ![]() ![]() Hallaç ![]() - Sözü kim söylediyse, özürü de dilesin ![]() Zindan ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - İlk gece beni aradınız, bulamadınız, ondaydım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Her gün bin rekat namaz ![]() ![]() ![]() - Hem "Hak benim" diyorsun, hem bu kadar namaz kılıyorsun, söyle namazı kimin için kılyorsun? Cevap: - Birbirimizin kadrini yine biz biliriz ![]() - Nasıl olur? Elini kaldırır, parmak uçlarıyla işaret ettiği noktalarda kapılar, kapıların açıldığı yollarda da emin gizli yollar açılır, mahpusların ayaklarındaki zinzirler çözülür ![]() Sorarlar: - Ya sen kendini niçin kurtarmıyorsun? - Biaz Allah'ın esiriyiz, kurtulmak istemeyiz ![]() ![]() ![]() Mahşeri bir gün ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - " Enelhak!" Hak benim! Bir derviş yaklşır ve sorar: - Aşk nedir? - Bugün ve yarın görürsün! O gün asıldı ve bir gün sonra yakıldı ![]() Darağacında ![]() ![]() ![]() ![]() - Tasavvuf nedir? - En aşağı derecesi bende gözüken bu hal ![]() - Ya ileri derecesi? - Onu görmeye yol gerek, o da sizde yok ![]() Taşlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Taş yağmuru altında inlemedin de bir güle karşı ne diye böyle inledin? - Taş atanlar, halden anlamazlarki attıkları taşlar bizi incitsin ![]() ![]() Son sözleri: - Allahım; bana senin için bu işkenceyi reva görenlerden rahmetini esirgeme! Senin aşkın uğruna bana bu işkenceyi yapan ve canımdan ayıran bu kullarını affet affet ![]() ![]() ![]() ![]() Gece, küllerinin Dicle'ye döküldüğü günün gecesi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mansur'un vasiyeti aklında: - Cesedimi yaktıktan sonra küllerim Dicle'ye dökülecek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Derviş acele acele yürüyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Öldürüldüğü gece talebelerinden İbrahim Hatekoğlu rüyasında Allah'a soruyor: - Allahım, ne sırdır ki, kulun Hüseyin Mansur'u bu hale getirdin? Cevap: - Kendi sırrımı ona açtım, o, herkese gösterdi ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|