Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
kösedağ, nedenleri, savaşının, sonuçları, önemi

Kösedağ Savaşının Nedenleri, Sonuçları, Önemi

Eski 08-31-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Kösedağ Savaşının Nedenleri, Sonuçları, Önemi

Kösedağ Savaşı
Kösedağ Muharebesi, Anadolu Selçuklularının, Moğollara yenilmesiyle sonuçlanan ve 1 Temmuz 1243 tarihinde meydana gelen savaş Türk-İslâm tarihinde, önemli bir dönüm noktası teşkil eden bu savaş, Anadolu Selçuklu Devletinin yıkılma sürecine girmesine sebep olmuştur

Yassı Çemen Savaşı’ndan sonra Selçuklulardan çekinen Moğollar,devletin iç isyanlarda bile zorlanmasından cesaretlenerek Erzurum’u yağmaladılar

Selçukluların gücünü sınayan Moğollar istedikleri sonucu alınca Anadolu’ya Baycu komutasında bir ordu gönderdiler

Sonuçları ve Önemi:
1- Anadolu Moğol istilası altına girmiş, yakılıp yıkılmıştır
2- ASD Moğollara bağlandı ve ağır vergilerle ezilmiştir
3- ASSultanları Moğolların kuklası durumuna düşmüş, sık sık taht değişikliğine neden olmuştur
4- Anadolu Türk birliği bozulmuş, çeşitli beylikler kurulmuştur
5- Ticaret yollarının önemini kaybetmesi ve ürünlerin toplanamaması nedeniyle Anadolu’da kıtlık yaşandı
6- Moğollar yarım yüzyıl Anadolu’yu sömürdüler
7- Selçuklulara bağlı olan Ermeniler ve Trabzon Rum İmparatorluğu ayrılarak Moğollara bağlandılar
8- Selçuklu Devleti parçalanma ve yıkılma sürecine girdi
9- Olumlu gelişmesi ise Moğolların önünden kaçan Türkmenlerin Anadolu’ya gelerek Anadolu’nun Türkleşmesini hızlandırmalarıdır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com