![]() |
İlim İle İlgili Hadisler |
![]() |
![]() |
#1 |
gülgüzeli
![]() |
İlim İle İlgili Hadisler4072 - Ebu Ümame radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm'a biri âbid diğeri alim iki kişiden bahsedilmişti ![]() "Alimin âbide üstünlüğü, benim, sizden en basitinize olan üstünlüğüm gibidir" buyurdu ![]() Tirmizi, İlim 19, (2686) ![]() 4073 - Yine Tirmizi'nin bir rivayetinde şöyle gelmiştir: " ![]() ![]() ![]() ![]() Hadis Tirmizi'nin aynı babındadır ![]() 4074 - İbnu Abbas radıyallahu anhüma anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Tek bir fakih, şeytana bin âbidden daha yamandır ![]() Tirmizi, İlim 19, (2083) ![]() 4075 - Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Buhari, Enbiya 8, 14, 19, Menakıb 1, 25, Tefsir, Yusaf 1; Müslim, Fezail 168, (2378) ![]() 4076 - Hz ![]() ![]() ![]() Rezin tahric etmiştir ![]() 4077 - Yine Hz ![]() ![]() ![]() Rezin tahric etmiştir ![]() 4078 - Ebu'd-Derda radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm'ın şöyle dediğini işittim: "Kim bir ilim öğrenmek için bir yola sülûk ederse Allah onu cennete giden yollardan birine dahil etmiş demektir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ebu Davud, İlm 1, (3641); Tirmizi, İlm 19, (2683); İbnu Mace, Mukaddime 17, (223) ![]() İLME TEŞVİK 4079 - Humeyd İbnu Abdirrahman anlatıyor: "Hz ![]() ![]() Buhari, Farzu'l-Humus 7, İlm 13, İ'tisam 10; Müslim, İmaret 98, (1038), Zekat 98, 100, (1038); Tirmizi, İlm 1, (2647) ![]() 4080 - Hz ![]() ![]() Tirmizi, İlim 2, (2649); İbnu Mace, Mukaddime 17, (227) ![]() 4081 - Yine Tirmizi'nin Sahbere radıyallahu anh'tan kaydına göre, Aleyhissalatu vesselam: "Kim ilim taleb ederse, bu işi, geçmişteki günahlarına kefaret olur" buyurmuştur ![]() Tirmizi, İlim 2, (2650) ![]() 4082 - Ukbe İbnu Amir radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Zancılardan önce, ölem öğrenin yani zanlarıyla konuşanlardan önce ![]() Rezin tahric etmiştir ![]() ![]() ![]() 4083 - Ebu Hüreyre radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Feraizi ve Kur'an-ı öğrenin ve halka da öğretin, zira benim ruhum kabzedilecek (ve ben aranızdan gideceğim) ![]() Tirmizi, Feraiz 2, (2092) ![]() ![]() Rezin şu ziyadede bulunmuştur: "Feraizi bilmeyen âlimin misali, baş kısmı olmayan bürnus gibidir ![]() 4084 - Ebu Sa'id radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Mü'min, sonu cennet oluncaya kadar hayır işitmekten asla doymayacak ![]() Tirmizi, İlim 19, (2687) ![]() 4085 - Hz ![]() ![]() ![]() Tirmizi, İlim 19, (2688) ![]() 4086 - İbn-i Amr İbni'l-As radıyallahu anhüma anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "İlim üçtür ![]() ![]() ![]() Ebu Davud, Feraiz 1, (2285); İbnu Mace, Mukaddime 8, (54) ![]() 4087 - Ebu Vâkid el-Leysi radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm mescidde otururken üç kişi çıktı geldi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm (dersinden) boşalınca buyurdular: "Size üç kişiden haber vereyim mi? Bunlardan biri Allah'a iltica etti, Allah da onu himayesine aldı ![]() ![]() ![]() Buhari, İlim 8, Salat 84; Müslim, Selam 26, (2176); Muvatta, Selam 4, (2, 960, 961); Tirmizi, İsti'zan 29, (2725) ![]() İLİM ÂDABI 4088 - Hz ![]() ![]() Ebu Davud, İlm 9, (3658); Tirmizi, İlim 3, (2651) ![]() 4089 - Sehl İbnu sa'd radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Vallahi, senin hidayetinle bir tek kişiye hidayet verilmesi, senin için kıymetli develerden müteşekkil sürülerden daha hayırlıdır ![]() Ebu Davud, İlm 10, (3661); Buhari, Ashabu'n-Nebi 9; Müslim, Fedailu'l-Ashab 34, (2046) ![]() 4090 - Ebu Hârun el-Abdi anlatıyor: "Biz Ebu Sa'id el-Hudri radıyallahu anh'a uğrardık ![]() ![]() ![]() ![]() Tirmizi, İlim 10, (3661) ![]() 4091 - Yezid İbnu Seleme el-Cûfi radıyallahu anh anlatıyor: "Ey Allah'ın Resulü! dedim, ben senden pek çok hadis işittim ![]() ![]() "Bildiklerinde Allah'a karşı müttaki ol (bu sana yeter)!" buyurdular ![]() Tirmizi, İlim 19, (2684) ![]() Rezin şu ziyadeyi yaptı: " ![]() ![]() ![]() 4092 - Rebi'a İbnu Ebi Abdirrahman der ki: "Yanında bir miktar ilim olan kimseye, nefsini zayi etmesi münasib düşmez ![]() Buhari bab başlığında kaydetmiştir ![]() ![]() İLİM VEÖĞRENME ADABI 4093 - İkrime rahimehullah anlatıyor: "İbnu Abbas radıyallahu anhüma dedi ki: "İnsanlara haftada birkere hadis anhlat ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Buhari, Da'avat 20 ![]() 4094 - Hz ![]() ![]() Buhari, İlim 49 ![]() 4095 - İbnu Mes'ud radıyallahu anh diyor ki: "Sen bir cemaate akıllarının almayacağı bir şey söylersen mutlaka bu, bir kısmına fitne olur ![]() Müslim, Mukaddime 5 ![]()
|