![]() |
Baklagilleri Isllatmadan Pişirmeyin' |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Baklagilleri Isllatmadan Pişirmeyin''Baklagilleri ıslatmadan pişirmeyin' ![]() ![]() ![]() Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof ![]() ![]() ![]() Kuzu, makat bölgesindeki rahatsızlıkların önlenmesinde düzenli dışkılama alışkanlığının önemine işaret etti ![]() Posalı gıda alınmasının buna büyük yardımı olacağını, yeterli posa almanın sırrının ise, iyi dengelenmiş, yüksek posa içeren besinlerin tüketilmesinde yattığını kaydeden Kuzu, düzenli dışkılama alışkanlığı için şunlara dikkat edilmesini önerdi: -Posalı gıdalar tercih edilmeli ![]() -Soyulmamış meyve tüketilmeli ![]() -Kayısı, üzüm, hurma, pestil, incir gibi kurutulmuş meyve yenmeli ![]() -Kabuklu çiğ sebze tüketilmeli ![]() -Yulaf ve kepek gevreği tüketilmeli ![]() -Düzenli yemek yenmeli ![]() -Yiyecekler iyi ve yavaş çiğnenmeli ![]() -Daha fazla su içilmeli ![]() -Düzenli egzersiz yapılmalı ![]() -Düzenli tuvalet alışkanlığı kazanılmalı ![]() -Stres azaltılmalı ![]() POSAYI ARTIRMANIN YOLLARI Besinlerdeki posa miktarını artırmanın sanılandan daha kolay olduğunu bildiren Kuzu, bunun için de şu tavsiyelerde bulundu: -Kepek ekmeği, kahverengi pirinç, meyve-sebze gibi yüksek posalı gıdaları; beyaz ekmek, beyaz pirinç ve cips-şekerleme gibi düşük posalı gıdalara tercih edin ![]() -Daha fazla çiğ sebze ve kabuğu soyulmamış meyveler yemeye çalışın ![]() ![]() ![]() -Her öğünde yüksek posalı gıda alın ![]() ![]() ![]() Gerekli olan posanın bir anda değil yavaş yavaş tüketilmesi gerektiğini anlatan Kuzu, ''Bir anda çok fazla miktarda posalı besin tüketmek gaz oluşumuna ve kramplara neden olabilir ![]() ![]() ![]() KEPEKLİ EKMEK Ekmeğin renginin kahverengi olmasının, kepekli olduğu anlamına gelmediğine dikkati çeken Kuzu, şöyle konuştu: ''Kepekli ekmeklerin rafine edilmiş buğday unundan yapılanlardan daha koyu kahverengi olduğu doğrudur ![]() ![]() ![]() ![]() POSALI DİYET VE GAZ SORUNU Yüksek posalı diyet alınmasının beklenen yan etkisinin bağırsak gazı ve şişkinlik olduğuna işaret eden Kuzu, bu nedenle posalı besinlerin oranının yavaş yavaş yükseltilmesini önerdi ![]() Bağırsak gazını ve atık maddelerin sıkışarak kabızlık yapmasını önlemek için posalı gıda ile birlikte su alınmasını tavsiye eden Kuzu, şunlara dikkati çekti: ''Genellikle baklagillerden ve lahana türü sebzelerden gaz yaptığı için şikayet edilir ![]() ![]() ![]() ![]() Kuzu, süt, buğday özü, soğan, havuç, kereviz, muz, üzüm, kuru kayısı, erik suyu ve sorbitolün (meyve şekeri) gaz yapıcı besinler olduğunu belirterek, baklagillerin neden olduğu gazın zararsız hale gelmesi şunları önerdi: -Kurubaklagiller hazırlanırken akşamdan suda ıslatılmalı, yemek başka temiz su ile hazırlanmalı ![]() ![]() -Kurubaklagillerin pişirilmesi için yeteri kadar zaman ayrılmalıdır ![]() ![]() -Baklagiller veya benzeri rahatsızlık veren besinlerden daha küçük porsiyonlar alınmalıdır ![]() -Konserve edilmiş baklagillerin suyu boşaltılmalı ve temiz su ile yıkanmalıdır ![]() |
![]() |
![]() |
|