Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Matematik / Geometri

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
kitlemesi

D Kitlemesi

Eski 11-08-2008   #1
[KAPLAN]
Icon47

D Kitlemesi

D Kitlemesi
Geçitli S-R kilitlemesi üzerindeki enable girişi S ve R durumuna bakılmaksızın Q ve not-Q çıkışlarının kilitlenmesine yol açtığından "illegal" bir giriş durumu olmadan bir çok katlı titreşici kilitlemesi oluşturmak için bu girişlerden birini eleyebiliriz Böyle bir devre D kilidi olarak isimlendirilir ve dahili mantığı aşağıdaki gibi görünür:

R girişi yerine eski S girişi nin tümleyeni (evirilmiş) geldiğine ve S girişinin D olarak adlandırıldığına dikkat edin Geçitli S-R kilidinde olduğu gibi enable girişi sıfır olduğunda D kilidi bir sinyale devam vermez -- son durumunda kilitli olarak kalır Fakat enable girişi 1 olduğunda D girişinden Q çıkışı alınır
S-R devresinin R girişi çıkarıldığından bu kilidin "geçersiz" veya "illegal" bir durumu yoktur Q ve not-Q her zaman bir birinin tersidir Eğer yukarıdaki şekil kafanızı karıştırıyorsa aşağıdaki şekil bu olayı daha basit anlatmaktadır:

S-R ve geçitli S-R kilitlerinde olduğu gibi D kilit devresi standart bir sembol ile birlikte paketlenmiş bir devre olarak bulunabilir:

D kilidi, bir geçitli S-R kilidine R yi S nin tümleyeni (tersi) yapmak için eklenen bir eviriciden başka bir şey değildir Şimdi S-R kilidinin basit merdiven şeklinden uyarlanan D kilidi merdiven mantık eşdeğerini inceleyelim:

D kilidi için bir uygulama 1-bitli hafıza devresidir Enable girişini yüksek (1) yapıp D yi yüklemek istediğiniz bite ayarlayarak bu kilit devresinde 0 veya 1 bit "yazabilirsiniz" Eğer enable girişi düşük (0) yapılırsa, kilit D girişinin durumunu ihmal ederek depolanmış bit durumunu tutar ve tutulan değer Q dan, tersi de not-Q dan çıkar
  • ÖZET:
  • Bir D kilidi tek girişi D girişi olan bir S-R kilidi gibidir D girişini aktive etmek devreyi set eder ve D girişini pasif yamak devreyi reset eder Tabii ki sadece enable girişi (E) de aktive edilmişse geçerlidir Aksi halde çıkışlar kilitli olacaktır ve D girişinin durumuna duyarsız kalacaktır
  • D kilitleri, etkisiz yapıldığında "yüksek" veya "alçak" durumunu tutan ve etkinleştirildiğinde D girişinden yeni veri okuyan 1-bit hafıza devreleri olarak kullanılabilir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com