|  | Glüten |  | 
|  08-27-2012 | #1 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   GlütenTahıl unlarında bulunan iki protein (gliadin, glutenin) karışımı  Nişasta alındıktan sonra geriye glüten kalır  Sarımsı gri bir tozdur  Suda çözünmez, alkol ve seyreltik asitlerde kısmen çözünür  Yapışkandır  Hamurun mayalanması sırasında esnek (elastik) bir şebeke oluşturarak karbon dioksiti tutar ve pişirme sırasında kabarmayı sağlar  Buğday ununda % 8-15 oranında bulunur  Yüksek glüten oranlı unlar ekmek ve pasta, düşük glütenliler de bisküvi yapımına elverişlidir  Glüten ayrıca şeker hastaları için ekmek yapımında ve ancak bağırsakta çözündüğünden ilâç kapsüllerinde kullanılır   | 
|   | 
|  | 
|  |