![]() |
Hayvanlarda İlkyardım |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hayvanlarda İlkyardımGüneş Çarpmasında (Hipertermi) İlkyardım Çevresel, fiziksel ve medikal faktörler hayvanlarda güneş çarpma riskini arttırır ![]() ![]() Hipertermi durumunda ilkyardımda dikkat edilmesi gereken noktalar : * Güneş çarpmasına maruz kalmış hayvanlarda ani fakat dikkatli bir şekilde vücut iç ısısı düşürülmelidir ![]() * Soğuk suyla ıslatılmış havlularla hayvan sarılabilir veya soğuk duş yaptırılarak hayvanın ısısı düşürülebilir ![]() * Soğuk banyo uygulaması perifere gidecek kan miktarını azaltır ve böylece hayvanda ısı düşmesi sağlanmış olur ![]() ![]() * Hastanın durumunun ağır olduğu durumlarda en kısa zamanda, hasta en yakın veteriner kliniğine taşınmalıdır ![]() Yanıklarda İlkyardım Yanık, herhangi bir ısıya maruz kalma sonucu, doku bütünlüğünün bozulmasıdır ![]() ![]() Yanığın ciddiyetini belirleyen faktörler : 1 ![]() 2 ![]() 3 ![]() 4 ![]() 5 ![]() Yanıklarda ilkyardım sistematiği : * Hayvan hala yanıyorsa, panik yaratmadan, ateş kaynağından uzaklaştırılır, * Hayvanın hayati bulguları kontrol edilir ( A,B,C), * Solunum yolunun yanıktan etkilenip etkilenmediği kontrol edilir, * Yanık bölgesine en az 15-20 dakika tazyiksiz soğuk su uygulanır, (yanık yüzeyi büyükse ısı kaybı çok olacağından önerilmez), * Baş boyun bölgesindeki yanıklarda ödem oluşabileceği düşünülerek hayvanın boyun veya göğüs tasmaları çıkarılmalıdır, * Hijyen ve temizliğe çok dikkat edilmelidir, * Su toplamış kesecikler patlatılmamalıdır, * Yanık bölge üzerine ilaç ya da yanık pomadı gibi maddeler de sürülmemelidir, * Yanık üzeri temiz bir bezle örtülmelidir, * Yanık bölgesine basınçlı bandaj uygulanmamalıdır, * Zaman kaybedilmeden veteriner kliniğine taşınmalıdır ![]() Donmalarda İlkyardım Donma, aşırı soğuk nedeni ile, soğuğa maruz kalan vücut bölgesine yeterince kan gitmemesi ve bu bölgede kanın pıhtılaşması sonucu dokuda hasar oluşmasıdır ![]() Donmada ilkyardım sistematiği : * Hayvan ılık bir ortama alınarak soğukla teması kesilir, * Hayvan yan tarafına yatırılarak üzerine battaniye örtülür, * Hayvanın hareket etmesi önlenir, * Donmadan dolayı su toplammış bölgeler şekillenmişse bunlar patlatılmaz, bu bölgelerin üstü örtülür, * Donmuş bölge ovulmaz, kendi kendine ısınması sağlanır, * Hayvanı ısıtma işleminden sonra hala halsizlik varsa bezle sargı uygulanabilir, * Zaman kaybedilmeden veteriner kliniğine taşınır ![]() Göz Hastalıklarında İlkyardım Delici cisim yaralanmaları, kimyasal maddelerle gözlerin teması, glakom ve göz çıkıkları gözlerde ilkyardımı gerektiren durumlardır ![]() Bu durumlarda hasta sahipleri ya da ilkyardımcının yapabilecekleri asgari ilkyardım işlemleri şunlardır : * Gözler herhangi bir kimyasal madde ile temas etmişse en az 5 dakika bol su ile yıkanmalıdır, * Göz çıkıklarında hayvanlarda çok ağrı olabilir ![]() * Hayvanın aşırı hareket etmesi yeni yaralanmalara neden olabilir, * Göze batan yabancı cisimler hayvan sahipleri tarafından uzaklaştırılacak durumda olsalar bile kesinlikle hayvan sahipleri bu işlemi yapmamalıdır, * En kısa zamanda veteriner kliniğine taşınmalıdır ![]() |
![]() |
![]() |
|