![]() |
Lifli Besinlerin Faydası |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Lifli Besinlerin FaydasıBesinlenmemizde lifli besinler çok önemliymiş ![]() Liflerin en önemli faydaları ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Posanın diğer önemli bir yararı da ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Posanın kanser yapıcı öğelerin bağırsakta kalma süresini kısaltma özelliği ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İnsüline bağımlı olmayan diyabet tedavisinde ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hangi besinlerde bulunur? *Tam buğday taneleri ![]() ![]() ![]() ![]() * Buğday tanesinin kaba kepeği ve özünü ayrıştırmadan yapılan ürünler ![]() ![]() * Buğday tanesinin etrafında kepek bulunur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * Bundan yıllar önce bu kadar rafine gıda yoktu ![]() ![]() ![]() ![]() * Bunun için armut ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * Tam buğday unuyla yapılmış ürünler içerdikleri zengin B vitamini ve lifler düşünülerek kepek karıştırı-larak hazırlanmış ürünlerle beyaz undan yapılmış ürünlere tercih edilmelidir ![]() * Besinlerdeki posa; çözünür ve çözünmez olarak ikiye ayrılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() hastalıklarının tedavisinde önemlidir ![]() * Rafine buğdaydan üretilen ekmeklerde saf nişasta ve glüten kısmı vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Daha fazla lif almak için ne yapmalıyız? Lif bir besin öğesi değildir Posa diğer adıyla lif ![]() ![]() ![]() ![]() Bunlar: * Kilo vermeye yardımcıdır ![]() * Kan şekeri kontrolünde olumlu etki yapar ![]() * Kansere karşı koruyucudur ![]() * Kolesterolü düşürücü beslenme planında önemli bir yeri vardır ![]() Daha fazla lif almak için * Kabuklu yenebilen meyvelerin kabuklarını soymayın ![]() * Yoğurdun veya cacığın içine kepek ekleyin ![]() * Çorbalarınıza kepek ilave edin ![]() * Rafine edilmemiş tahılları seçin ![]() * Yemeklerde beyaz pirinç yerine kabuklu pirinç veya bulgur tercih edin ![]() * Haftada 1-2 gün mutlaka kuru baklagil yemeye özen gösterin ![]() * Kuru baklagilleri yemek olarak yapmak zor geliyorsa haşlanmış mercimek veya nohut veya fasulyeyi salatalarınıza ekleyebilirsiniz ![]() Bazı besinlerin lif (posa) içeriği MEYVELER ve POSA MİKTARLARI Armut 100 g ![]() ![]() Elma 100 g ![]() ![]() Erik (kuru) 100 g ![]() ![]() İncir (kuru) 100 g ![]() ![]() Şeftali 100 g ![]() ![]() Üzüm (kuru) 100 g ![]() ![]() Ispanak 100 g ![]() ![]() Enginar 100 g ![]() ![]() Kuru fasulye 100 g ![]() ![]() Mercimek 100 g ![]() ![]() Nohut 100 g ![]() ![]() Badem 100 g ![]() ![]() Ceviz 100 g ![]() ![]() Fındık 100 g ![]() ![]() Ekmek 100 g ![]() ![]() Çavdar ekmeği 100 g ![]() ![]() Bulgur 100 g ![]() ![]() Alıntı ![]() |
![]() |
![]() |
|