Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
paşa, talat

Talat Paşa (1874-1921)

Eski 08-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Talat Paşa (1874-1921)

Talat Paşa 1874 yılında Edirne'de doğdu İlk öğrenimini Vize İlçesi'nde yaptı Edirne Askeri Rüştiyesi'ni bitirdikten sonra Edirne Posta ve Telgraf İdaresi'nde kâtiplik Alyans İsrail Mektebi'nde Türkçe öğretmenliği görevlerinde bulundu

Çok genç yaşlarda siyasetle ilgilenmeye başladı Sultan 2 Abdülhamid Han’a karşı mücadele eden jöntürklerin çalışmalarına katıldı Bir süre sonra tutuklandı

Selanik'te Posta ve Telgraf Müdürlüğü'nde memurluk ve başkâtiplik yaptı İttihat ve Terakki Fırkası adını alan Osmanlı Hürriyet Cemiyeti'ni kurdu Selanik’te mason locasına girdi Masonların ve onlar arasındaki Yahudi ve Sabetaycı dönmelerin etkisini İttihat ve Terakki örgütlenmesi için kullandı İttihat ve Terakki kışkırtıcılığını geniş alanlara yaydı İki defa İstanbul'a giderek İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin şubesini kurdu ve teşkilatlandırdı

2 Meşrutiyet'in ilanında milletvekili oldu Hüseyin Hilmi Paşa Kabinesi'nde İçişleri Bakanlığı’na getirildi Babıali Baskını’nı düzenleyenler arasında yer aldı Edirne'nin Bulgarlar tarafından ele geçirilmesinden sonra ordunun harekete geçerek şehri geri almasıyla Bulgarlarla İstanbul'da yapılan barış görüşmesini birinci delege olarak katıldı

1917 yılında sadrazamlığa yani başbakanlığa getirildi Birinci Dünya Savaşı'ndan çekilen Rusya ile Breslitowsk'da yapılan barış antlaşmasına Osmanlı Devleti adına katıldı Temmuz 1918'de sadrazamlıktan ayrıldı Birinci Dünya Savaşı'nın Osmanlı Devleti için büyük bir yenilgi ile sonuçlanmasından sonra Ahmed İzzet Paşa'ya bıraktığı mektupta millete karşı hesap vermek üzere geri geleceğini gerekirse mahkemeye de çıkacağını bildirerek Almanya'ya kaçtı Talat Paşa 1921 yılında bir Ermeni komitacısı tarafından öldürüldü

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com