Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
alaiye, beyleri, beyliği

Alâiye Beyleri (Beyliği) Nedir?

Eski 08-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

BakımlıyızCom - Alâiye Beyleri (Beyliği) Nedir?
Alâiye’nin (Alanya) Anadolu Selçuklu Sultanı Birinci Alaeddin Keykubad tarafından fethinden sonra 1293-1471 yılları arasında burada hakimiyet sürmüş olan beylere verilen ad Alâiye beyleri önce Karamanoğulları’na sonra da Memlûklar’a bağlı kaldıklarından beylik olarak kaydolunmamıştır
Anadolu Selçuklularının son zamanlarında Alâiye’yi Karamanoğulları zaptettiler 1293 senesinde Kıbrıs Kralı Alâiye’ye asker çıkardı Bunun üzerine Karamanoğlu Mecdüddin Mahmud Bey Memluk Sultanı Melik Eşref Selahaddin adına hutbe okutmak suretiyle tehlikeyi atlattı Alâiye 1427 senesinde Karamanoğulları tarafından beş bin altın mukabilinde Memluk Devletine satıldı Bundan sonra Alâiye Memluk sultanının yüksek hakimiyetini tanımak suretiyle Karamanoğlu Mahmud Beyin torunları tarafından idare edildi İlk Alâiye beyi Savcı bin Şemseddin Mehmed’dir Emir Savcı’dan sonra oğlu Emir-i azam Karaman bin Savcı Alâiye beyi oldu Bu da babası gibi Memluk sultanının himayesindeydi
Lütfi Bey kardeşi Emir Savcı’yı öldürüp Alâiye beyi oldu Lütfi Bey de Karamanoğulları tehlikesine karşı Memluk hakimiyetini tanıdı
Lütfi Bey Karamanoğullarının sık sık devam eden taarruzlarından bıkıp Osmanlılar’ın yardımını sağlamak için kızkardeşini vezir-i azam Rum Mehmed Paşa ile evlendirdi
Lütfi Bey vefat edince yerine kardeşi Ali Beyin oğlu Kılıç Aslan Alâiye Beyi oldu Kılıç Aslan Osmanlılar Karamanoğullarının topraklarını fethe başladıklarından Karamanoğullarının taarruzlarından kurtuldu Fakat Gedik Ahmet Paşa tarafından Alâiye muhasara edilince Kılıç Aslan şehri kendi isteği ile teslim etti Fatih Sultan Mehmed Kılıç Aslan’a Gümülcine sancağını dirlik olarak verdi Böylece Alâiye Beyliği sona erdi (1471)

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com