Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
amerikanın, dünya, girmesinin, nedenleri, savaşına

Amerika'nın 1. Dünya Savaşına Girmesinin Nedenleri

Eski 08-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Amerika'nın 1. Dünya Savaşına Girmesinin Nedenleri

Amerika Neden 1 Dünya Savaşına Girmiştir ?

ABD'NİN SAVAŞA GİRMESİ

Rusya'da Bolşeviklerin Çarlık rejimini yıkmak için başlattıkları ihtilâl çalışmaları Rusya'nın savaş gücünü azalttı İtilâf devletleri Rusya'dan meydana gelebilecek boşluğu doldurmak için ABD'nin kendi yanlarında sa*vaşa girmesini istiyorlardı

Almanya'nın İngiliz ve Fransız yolcu gemilerine deni*zaltıları ile saldırması çok sayıda ABD vatandaşının öl*mesine ve ABD ticaretinin aksamasına neden oldu Bu*nun üzerine ABD harekete geçti ABD başkanı Wilson savaş sonunda uygulan*ması amacıyla hazırladığı ilkeleri İtilâf devletlerine kabul ettirdi ABD'nin savaşa girmesi ve Avrupa'ya asker gön*dermesi savaşın itilâf devletleri le*hinde sonuçlanmasına neden oldu

WİLSON İLKELERİ (8 Ocak 1918)

1 Savaş sonunda yenenler yenilenlerden toprak almayacak

2 Devletler arasında gizli antlaşmalara son verile*cek açık diplomasi usulleri uygulanacak

3Yenilenlerden savaş tazminatı istenmeyecek

4 Devletler arasındaki sorunlar barış yoluyla çö*züm*lenecek ve bu amaçla Milletler Cemiyeti kurulacak

5 Osmanlı İmparatorluğunun Türk olan bölgelerin*deki Türklere egemenlik verilecek Osmanlı yönetiminde bulunan diğer milletlere tam bir güvenlik içinde varlıkla*rını geliştirme olanakları tanınacak

6 Boğazlar bütün devletlere açık tutulacak bu du*rum uluslararası bir garanti altında olacak

7 Milletlerin silâhlanmaları sınırlandırılacak bu ko*nuda yeterli garanti sağlanacak

Not: İtilaf Devletleri kendi gizli paylaşma planlarına uyma*yan Wilson ilkelerini ABD'ni kısa sürede savaşa katmak için kabul ettiler İtilaf Devletleri savaş sonunda ilkeleri dikkate almayarak gizli paylaşma planlarını uyguladılar

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com