Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
kuvayi, milliye, nelerdir, özellikleri

Kuvayi Milliye Özellikleri Nelerdir?

Eski 08-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Kuva-yi Milliye; Mondros Ateşkesi’nin ardından başlayan işgal hareketlerine karşı direnişe geçen milli güçlere verilen isimdir
Kuva-yi Milliye birliklerinin özellikleri
- Düzenli bir ordu değillerdi Eli silah tutan herkesin katılabileceği küçük silahlı birliklerdi
- İçlerinde eski ordu mensupları efeler eşkıyalar ve halkın her kesimi vardı Bütün bu farklı insanlar vatan topraklarını savunmak düşüncesiyle örgütlenmişlerdi
- Birliklerin bütün ihtiyacı halk tarafından karşılanıyordu
- Batı Anadolu’da yapılan Balıkesir-Alaşehir Kongreleri Kuva-yi Milliye birliklerinin gücünü arttırdı
- Bu kongreler sonucunda Batı Cephesi oluştu
- İlk olarak Yunanlıların Batı Anadolu’daki işgallerine karşı kuruldular
- Yaptıkları çete savaşları ile düzenli ordu kuruluncaya kadar düşman kuvvetlerini oyalayarak TBMM‘ye zaman kazandırdılar
- Bölgesel olarak kuruldular Bulundukları bölgeyi savunmayı amaçlıyorlardı
- TBMM’ye karşı çıkan ayaklanmaları bastırmada büyük yararlılıklar gösterdiler Ancak düzenli ordu kurulunca bazı Kuva-yi Milliye birlikleri de orduya katılmamak içi ayaklandı
Kuva-yi Milliye birliklerinin en önemli yararı Türk milletinin kurtuluş umudunu güçlendirmesi ve milli şuurun oluşmasını sağlamasıdır
Kuva-yi Milliye birlikleri en büyük başarıyı Güney Cephesi’nde Fransızlara karşı kazandılar Türlü imkansızlıklar içinde Fransız ordusuna karşı koyarak Maraş ve Urfa’yı işgalden kurtardılar
Kuva-yi Milliye birlikleri belirli bir merkezi yapıdan uzak ve bölgesel amaçlı kurulmuşlardı
Yeterli askeri bilgiye ve silaha sahip değillerdi Bu nedenle Kuva-yi Milliye birliklerinin düşmanı yurttan atması beklenemezdi
TBMM’ye bağlı düzenli ordu kurulunca Kuva-yi Milliye birliklerinin görevi sona erdi Ancak Kuva-yi Milliye ruhu vatanın kurtuluşunun sağlanmasına kadar yaşadı

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com