|  | Bağlaç Nedir?-Bağlaç Hakkında |  | 
|  08-25-2012 | #1 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   Bağlaç Nedir?-Bağlaç HakkındaBağlaç Nedir?-Bağlaç Hakkında Tek başına anlamı olmayan  anlamca birbiriyle ilgili cümleleri veya cümlede görevdeş sözcük ve söz öbeklerini bağlamaya yarayan kelimelere bağlaç denir  açıkçası ama ancak bile çünkü dahi dE dE      dE demek ki fakat gene gerek    gerek(se) ha         ha hâlbuki hatta hele hem hem de hem      hem (de) ile ise ister      ister(se) kâh           kâh kısacası ki lâkin madem(ki) nasıl ki ne var ki ne yazık ki ne       ne (de) nitekim oysa oysaki öyle ki öyleyse üstelik ve veya veyahut ya da ya     ya (da) yahut yalnız yeter ki yine yoksa zira Özellikleri ]Edatlardan farkı  zaten var olan anlam ilgilerine dayanarak bağ kurmasıdır  Edatlar ise yeni anlam ilgileri  kurarlar   ]Bağlaçların yerine noktalama işaretleri kullanılabilir  ]Bağlaçlar cümleden çıkarılınca anlam bozulmaz  ama daralabilir  Bağlaçlar (ile hariç) önceki ve sonraki kelimeden ayrı yazılır  Bitişik yazılanlar bağlaç değil  ektir   Eve gittim  fakat onu bulamadım  (bağlaç) Konuşmak üzere ayağa kalktı  (edat) Sözlüden yine zayıf almış  (zarf) Ben de seninle geleceğim  (bağlaç) Evde rahat çalışamadı  (çekim eki) Sözde Ermeni soy kırımı (yapım eki) Sen ki hep çalışmamı isterdin    (bağlaç) Seninki de lâf işte    (çekim eki) Evdeki hesap (yapım eki) BAĞLAÇ ÇEŞİTLERİ a  Sıralama Bağlaçları “ve” Cümleleri  anlam ve görev bakımından benzer veya aynı olan kelimeleri  sözleri ve öğeleri birbirine bağlar   Duygu ve düşünce bir olmalıdır  özneleri Köyünü  yaşlı dedesini ve ninesini özlemişti  nesneleri Şiir ve roman okuma alışkanlığı edinin  nesneleri Bana baktı ve güldü  cümleleri Anlatılanları dinliyor ve çocuğa hak veriyordu  cümleleri Aylarca ve yıllarca sustu  benzer kelimeleri Binlerce yerli ve yabancı turist geldi  sıfatları “ve” bağlacı yerine virgül veya “-İp”  “-ErEk” zarf-fiil ekleri de kullanılabilir: Masaya yaklaştı ve kitabı aldı  Masaya yaklaştı  kitabı aldı  Masaya yaklaşıp kitabı aldı  Masaya yaklaşarak kitabı aldı  Not: “ve” bağlacından önce noktalama işareti kullanılmaz  bu bağlaçla cümle başlamaz  Çağdaş şiirde söze etki ve çekicilik katmak için kullanılmaktadır  ama doğru değildir   “ve” bağlacı yerine & işaretini kullanmak son derece yozlaştırıcıdır  “ile  -lE” “ve” ile görevleri aynı olmasına rağmen her zaman birbirinin yerine kullanılamazlar  “ile”nin kullanım alanı daha dardır   “ile” cümleleri birbirine bağlamaz; sadece aynı görevdeki kelimeleri bağlar  Duygu ile düşünce bir olmalıdır   Yaşlı dedesi ile ninesini özlemişti   Edebiyatımızda en çok eser verilen türler şiir ile romandır Not: Edat olarak kullanılan ve zarf yapan “ile”den farklıdır   Mehmet ile Ali sinemaya gittiler  (bağlaç) Mehmet  Ali’yle sinemaya gitti  (edat) Mehmet heyecanla yerinden kalktı  (edat) b  Eşdeğerlik Bağlaçları “ya da  veya  yahut  veyahut” Aynı değerde olup da birinin tercih edilmesi gereken iki seçenek arasında kullanılırlar  Biriniz gideceksiniz: Sen ya da kardeşin  Bisiklet veya motosiklet alacağım  Sen  ben veya başkası    Sen olmasan yahut (veyahut) seni görmesem dayanamam   c  Karşılaştırma Bağlaçları “ya     ya” İki seçenek sunulduğunda kullanılır   Bunlar birbirinin zıttı olabilir Biri yapılmadığında diğerinin yapılması gerekebilir  Ya beni de götür ya sen de gitme  Ya gel ya gelme  Ya bu deveyi güdeceksin  ya bu diyardan gideceksin “hem      hem (de)” Her ikisi de geçerli olan iki durumu anlatır  Bunlar zıt da olabilir  eşdeğer da  Hem çalışmıyor hem (de) yakınıyorsun   Hem kitap okuyor hem de müzik dinliyor  Aynı anda “ne       ne (de)” ]Aynı görevdeki kelimeleri  kelime gruplarını ve öğeleri birbirine bağlar  Ne şiş yansın ne kebap  özneleri Gönül ne kahve ister ne kahvehane  nesneleri Ne İzmir’e gitmiş ve Bursa’ya  dolaylı tümleçleri ]Cümleleri de birbirine bağlar: Üç yıldır ne bir telefon açtı  ne de bir mektup yazdı  Onu ne gördüm ne de tanıdım  Ne aradı ne (de) sordu   Ne kızı verir  ne de dünürü küstürür  Ne doğan güne hükmüm geçer  Ne halden anlayan bulunur  ]Cümleleri -yapı bakımından olumlu oldukları hâlde- olumsuz yapar  Yüklem olumlu durumdadır  Ne kendi rahatsız oldu ne de halkı huzursuz etti  (kendisi rahatsız olmadı  halkı da huzursuz etmedi) Yüklem olumsuz çekimlenirse anlatım bozukluğu meydana gelir   Ne çay ne kahve içmedi  › “Ne çay içti ne kahve” olmalıydı  ] Zıt anlamlı iki sıfatla birlikte kullanılarak onların arasında bir durum ifade eder  Dışarıdaki hava ne soğuk ne sıcak  Yaptığı işe ne kolay ne de zor denebilir  Not: “Ne zor  ne acı günler yaşadık” örneğinde “ne zor” ve “ne acı” sözleri ayrı ayrı da (biri olmadan) kullanılabileceği için buradaki “ne”ler bağlaç oluşturmaz   “dE     dE  gerek       gerek  olsun      olsun  kâh       kâh  ha       ha” Öğeleri ya da cümleleri birbirine bağlarlar  Öğretmeni de arkadaşları da onu çok merak ettiler  özneleri bağlamış  Annesini de babasına da özlemişti  nesneleri bağlamış  Tatil boyunca dinlenmiş de gezmiş de  yüklemleri bağlamış  İzmir’e de Aydın’a da uğrayacağız  dolaylı tümleçleri Fizikten de anlamam kimyadan da  Gerek sen gerek(se) o  güzel çalıştınız   Gerek baba gerek anne tarafından bir akrabalıkları yok  Ali olsun  Ahmet olsun  ikisi de çalışkan ve zekîdirler  Kâh yıkılıyor  kâh kalkıyor  ama yılmıyor   Ha Ali ha Veli  ne fark eder? d  Karşıtlık Bağlaçları “ama  fakat  lâkin  yalnız  ancak  ne var ki  ne yazık ki” “ama  fakat  lâkin” aynı anlamlı bağlaçlardır  “yalnız  ancak  ne var ki  ne yazık ki” de bunlara yakın bağlaçlardır  ]“ama  fakat  lâkin  yalnız  ancak  ne var ki  ne yazık ki” bağlaçları  aralarında zıtlık bulunan iki ayrı ifadeyi  cümleyi birbirine bağlar  Çok tembeldi  ama başarılı oldu   Yemek az  ama doyurucu  Yerinde ve zamanında konuşmaya dikkat ediyorum  ama bazen yanlış anlaşılıyorum  Hızlı yürüdü  ancak yetişemedi  Bu işe başlıyorum  ancak bugün bitiremem  Hava nemliydi  fakat yağmur yağmıyordu   Altmış yaşında  kır saçlı; fakat dinç bir adam bağırdı  Bunları götür  yalnız diğerlerini getirmeyi unutma   Not: Bir cümle bu bağlaçlardan biriyle başlayabilir  Bu durumda bu bağlaçlar iki bağımsız cümleyi birbirine bağlamış olur       Ne var ki sanatçıyı bu yüzden eleştirmek doğru olmaz  ] “ne yazık ki” bağlacı çok kötü ve acı sonları bildirir  İnsanlara hep vefa gösterdi; ne yazık ki kendisi onlardan vefa görmedi   ] “ne var ki” bağlacı çaresizlik ifade eder  En yüce duyguların tohumları ekildi; ne var ki dünya  insanları kendisine benzetmişti  ]“ama  fakat  lâkin  yalnız  ancak”  neden  şart  uyarma bildirir Arkadaşının kalbini kırdı  ama çok pişman oldu  Bizimle gelmene izin veririz  ama yolda fazla soru sormayacaksın   ] Sadece “ama” bağlacı pekiştirme anlamı katar  Güzel  ama çok güzel eserler bırakmış atalarımız  ]Yine sadece “ama”  cümle sonunda  dikkat çekmek için kullanılır  Bak kızarım ama! Böyle söylersen darılırım ama! “hiç olmazsa” ve “hiç değilse” Çarşıdan elimiz boş döndük  Hiç olmazsa iki kaset alsaydık  “oysa  oysaki  hâlbuki” Aralarında zıtlık  aykırılık bulunan iki cümleyi “tersine olarak  -dİğİ hâlde” anlamlarıyla birbirine bağlar  Onu özledim  oysa gideli çok olmadı  Gelemeyeceğini söyledi  hâlbuki vakti vardı   Not: Bu bağlaçlar anlam bakımından zıt olmayan cümleler arasında kullanılırsa anlatım bozukluğuna yol açar   Her zaman birinciydi  oysa çok çalışırdı  (anlatım bozuk) e  Gerekçe Bağlaçları “çünkü” “Şundan dolayı  şu sebeple” anlamlarına gelir  Neden bildirir  Eve gittim  çünkü babam çağırmıştı  Otobüse yetişemedik; çünkü evden geç çıkmıştık  “madem(ki)” Madem gelecektin  haber verseydin   “zira” “çünkü” anlamında kullanılır  Allah'a sığın şahs-ı halîmin gazabından Zira yumuşak huylu atın çiftesi pektir “yoksa” Ver diyorum  yoksa yersin dayağı  “nasıl ki” Acele etmez  ağırdan alır; nasıl ki bu akşam ağırdan alıyor  “değil mi ki” f  Özetleme Bağlaçları “kısacası  demek ki  açıkçası  öyleyse  yani  özetle  o hâlde  anlaşılıyor ki”    Kısacası kendimizi toparlamalıyız      Demek ki ülkemiz bunlardan dolayı gelişmiyor     Açıkçası bu işi istemiyorum      Öyleyse gidelim arkadaşlar   g  Pekiştirme Bağlaçları “bile  dE  hem de  dahi  üstelik  hatta  ayrıca  bundan başka” Bu bağlaçlardan bazıları bazı durumlarda birbirlerinin yerine kullanılabilirler  ]“bile” kullanılan bir cümle daha önce kullanılmış bir cümlenin ya devamıdır ya da devamı gibi görünür  Bunu sen bile başarabilirsin   Bağırsan bile duymaz  Tembel adam  olur  demiş  Demiş ama yerinden bile kalkmamış  Hatta parasını bile ödemişti  / Hatta parasını ödemişti bile  Çölde suyun bir damlası bile değerlidir   ] “bile” yerine “de” veya “dahi” de kullanılabilir  Bunu sen de başarabilirsin   Bağırsan da duymaz  Tembel adam  olur  demiş  Demiş ama yerinden dahi kalkmamış  Hatta parasını dahi ödemişti  / Hatta parasını ödemişti dahi  Çölde suyun bir damlası dahi değerlidir   ] “hatta  hem de  ayrıca  üstelik” Belle  kazmayla  hatta elleriyle kazıdılar   Gördüm  hatta konuştum da  Konuşmuyor; üstelik gülmüyor da  Çalışıyor  hem de sabahtan akşama kadar  h  “de  ki  ise” bağlaçları “dE” ] Her zaman kendinden önceki kelimeden ayrı ve de  da şeklinde yazılır; bitiştirilmez  te  ta şeklinde yazılmaz  “ya” ile birlikte kullanıldığında da ayrı yazılır: “ya da” Kelimenin son hecesine kalınlık-incelik bakımından uyar  ] Genellikle “dahi  bile  üstelik  hatta” bağlaçlarıyla özdeştir   Bu soruyu Ali de bildi dahi  bile Artık gönlümü alsa da önemi yok  dahi  bile ] Cümleleri  aynı görevdeki kelimeleri ve sözleri birbirine bağlar ve değişik anlamlar katar: Sorsan da söylemem asla Erzakını hazırla da pikniğe gidelim   Cümleleri bağlamış  burada pikniğe gitmek için erzak hazırlama şartı var  Biraz müsaade etsen de işime baksam rica  istek  yalvarma Büyüyecek de bana bakacak  Küçümseme  alay Çalışıp da kazanacaksın  şart Dün bizi bekletti de gelmedi  yakınma Çalışayım da gör neler yapacağımı  övünme Düzenli çalıştı da başarılı oldu  için  neden-sonuç Koşsan da yetişemezsin  değişmezlik Bütün yıl okumamış da şimdi kitap kurdu oluverdi   Zıt anlamlı cümleler arasına girmiş  ] Tekrarlanan kelimelerin arasına girerek anlamı güçlendirir: Ev de ev olsa bari küçümseme Çalış da çalış    abartma ] “ama” bağlacının yerine kullanılabilir; cümleleri ve öğeleri birbirine bağlayabilir: Hızlı hızlı koştu da yetişemedi  cümleleri bağlamış ] Edattan ve zarftan sonra gelerek anlamı pekiştirebilir: O kadar da soğuk değil  Böyle davranmanız hiç de iyi olmadı  “ki” Sadece “ki” biçimi vardır   Kendinden önceki ve sonraki kelimelerden ayrı yazılır   Türkçe değil  Farsça bir bağlaçtır ve Türkçe cümle yapısına aykırı olarak kullanılır   ]Anlam bakımından birbiriyle ilgili cümleleri birbirine bağlar  Bir şey biliyor ki konuşuyor  (sebep-sonuç) Baktım ki gitmiş  (şaşkınlık) Ancak ne yazık ki böyle olmadı   ]Birisinden alıntı yapılacağı zaman kullanılır  Atatürk diyor ki:    (açıklama) ]Özneyle veya tümleçlerle ilgili açıklama yapılacağı zaman kullanılır  Bazen “ki” ile başlayan bu açıklama iki kısa çizgi arasında verilir  Ben ki hep sizin için çalıştım  (pekiştirme) Siz ki beni tanırsınız  neden böyle düşünüyorsunuz? O yerden -ki herkes kaçar- sen de kaç  ]”ki” kullanılan bazı cümlelerin “ki”den sonraki kısmı söylenmez   Sınavı kazanabilir miyim ki    (kuşku) Bu adama güvenilmez ki! (yakınma) Acaba çocuğa kızarlar mı ki? (endişe) ]Tekrar edilen kelimeler arasında kullanılır  Adam belâ ki ne belâ    ]Abartma anlamı katar  Bugün öyle yorgunum ki    ]Bu bağlaç birkaç örnekte kalıplaşarak bitişik yazılmaktadır   Belki  çünkü (burada ünlü uyumuna girmiş)  hâlbuki  mademki  meğerki  oysaki  sanki  “ise” Karşılaştırma ilgisi kurar  karşıtlığı güçlendirir   Yağmur yağıyor  evim ise çok uzakta  (bağlaç) Adam konuşuyor  çocuksa hep susuyordu  (bağlaç) Ek-fiilin şart çekimiyle karıştırılabilir   Çocuk başarılıysa sınıfını geçer  (ek-fiilin şartı) YAPI BAKIMINDAN BAĞLAÇLAR 1  Basit Bağlaçlar Ek almamış (kök hâlindeki) bağlaçlardır  ve  ile  de  fakat  eğer    2  Türemiş Bağlaçlar Yapım eki almış bağlaçlardır  kısaca  yalnız  üstelik    3  Birleşik Bağlaçlar Birden fazla kelimeden oluşurlar ve bitişik yazılırlar  yoksa  hâlbuki    4  Öbekleşmiş Bağlaçlar Birden fazla kelimeden oluşur ve ayrı yazılırlar  ya da  ne var ki  hem de     | 
|   | 
|  | 
|  |