|  | Niçin Okumalıyız?-Okumanın Önemi |  | 
|  08-25-2012 | #1 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   Niçin Okumalıyız?-Okumanın ÖnemiNiçin Okumalıyız?-Okumanın Önemi Okumalısın! Çünkü  bilebildiğin kadar İNSAN olur  İNSAN olduğunca yaşamayı öğrenir  yaşamayı öğrendiğin sürece de ne denli kıt  eksik olduğunu anlarsın  Yaşamayı anlamak öyle küçümsenecek bir şey değil  Zira değerini bilemeden yaşadığın  yaşarken önemsemediğin bir an karşına öyle bir zamanda çıkar ki  cahilliğin  utancın olur  Ama cahillik  koltuğuna gireceğin son dostun bile değildir  Şuncacık yaşamımızda bize vakit kaybettiren onca gereçle yaşamı geçiştirmeyi  günü kurtarmayı amaçlayan insan  hiçbir zaman İNSAN olamaz  Elindekinin kıymetini bilerek şu aciz aklını yola koyabilene ne mutlu    29 harften oluşan şu uçsuz bucaksız evrende dolaşmayı bilmeyen  bunun yerine koyacak bir şeyler arayan  bulunduğu yerle övünenlerden olmayınız  Sizi artıranın yalnızca bildiklerinizden kaynaklandığını  bildiklerinizi geliştirmek ve pekiştirmek için de kullanılabilecek tek yolun okumak  okumak ve daha çok okumak olduğunu görünüz  Bencilliğimizi bir yana bırakarak etrafımıza bakacak olursak muazzam bir döngü içinde yeşeren hayatta ne denli basit heveslerimiz ve gayelerimiz olduğunu gördüğümüz zaman  yaptıklarımızdan el etek çekerek kendimizi ilime adamak yerine  korkumuzu daha da gürbüzleştirerek cahilliğin karanlığında yürümeye devam etmenin ne anlamı var ki? Evet  elbette  korkarım ki  korkağız; ancak bu korkaklık bilgisizliğimizin cahilliğinden değil  bilginin kattığı cahillikten geldiği zaman çatık kaşlarımız düzelecek  gözlerimiz yerleri değil göğü aramaya başlayacak  an zamana sığmayacak ve yarın  bugünden öte olmayacak  Çünkü zaman ancak bilene ifadesiz kalır  Bilmeyen ise zamana söz geçirmek için uğraşır durur   Öleceksin ey İNSAN! Yarın ne de olsa gelecek  Ama ölüme gözlerimizi yummadan önce gözümüzün önünden geçenlerin içinde yaptıklarımızı değil  yapamadıklarımızı bileceğiz  Yapamadıklarımızın sebebi  bilememiş olmamızdan öte olmayacak  “Keşke daha çok sevseydim!”  “Keşke yapmasaydım?”  “Keşke daha çok gezseydim!”  “Keşke daha az uyusaydım!”  “Keşke daha çok görseydim!”  diyeceksiniz  sırası olmayan ünlemlerle    Ancak içine düştüğümüz cahillik bize o anda bile “Bilseydim severdim; ama bilmedim  bilmek istemedim”  “Bilseydim yapardım; ama yapmadım  yapmayı istemedim”  “Bilseydim görürdüm; ama görmedim  görmek istemedim” cümlelerini kurdurmayacak  Sırası gelmeden konuşayım  “Ben istedim  ama    ” diyen ahmaklardansanız  bırakın    Sizin burada da işiniz yok  Utanıp okumaya devam ediyorsanız  bir cümle daha hakkınız var  Bıraktıklarınıza bir şey daha katın ve artık istemeyi de bırakın  “Keşke” demek istemiyorsanız istemeyin  yapın  Çünkü bu dünyaya hepimiz aynı akılsızlıkla  aynı fikirsizlikle ve aynı görgüsüzlükle geldik  Akılsızlığımız  fikirsizliğimiz ve görgüsüzlüğümüzle belki yerildik  acısıyla kavrulduk; ama bilen ya da bildiğini iddia eden de aynı yollardan geçmedi mi? Einstein’a cep telefonu verseniz komik bir duruma düşmeyeceğini mi zannediyorsunuz? Cahilliğinden kızaran yüzünde utancını gizlemek istemeyeceğini mi düşünüyorsunuz? Sen ne kadar İNSAN’san  o da sen kadar İNSAN  öyle değil mi? Ancak Einstein’la aramızdaki fark şu: Biz  daha önce görmediğimiz bir şeyle karşılaştığımız zaman içinde bulunduğumuz durumu kurtulması gereken bir durum olarak görür ve halimizi alayla  dalgayla geçiştirmeye çalışarak ya kendimize ya da karşımızdakine çatar  akılsızlığımızı gizleyerek halimizi geçiştirmeye çalışırız  Ancak Einstein böyle mi yapar? O şaşırır  Hayretli bakışlarına dalan bizler de en az onun kadar şaşar ve heyecanına öyle bir iştirak ederiz ki onun söze dökmediği cümlelerine ortak olur  sohbetinde can buluruz  Kıssası  Einstein görgüsüzlüğünün huzurunu bilgisizce yaşarken  biz gördüklerimizin içinde cahilliğimizi yaşamaya devam ederiz  Böyle mi İNSAN olunur? Bize şaşmayı öğreten  bizi iğrenç yaşamlarımızın içinden çekip çıkaracak olan tek şey okumaktır  Çünkü ancak o zaman ölümü  öldüreni  ölümsüzlüğü anlayabiliriz  İşte ancak o zaman  zamanı geçiştirmeyi değil  lezzetiyle yaşamayı öğreniriz  Oku! Okumanın  İNSANlığın şartı olduğunu bilerek oku    Bilemedin mi? O zaman  sen oku da nasıl okursan oku     | 
|   | 
|  | 
|  |