|  | Tevriye Nedir?-Tevriye Sanatı Hakkında |  | 
|  08-25-2012 | #1 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   Tevriye Nedir?-Tevriye Sanatı HakkındaTevriye Nedir?-Tevriye Sanatı Hakkında Tevriye (İham) edebiyatta kullanılan anlamla ilgili edebi sanattır  Sesteş bir kelimenin bir dizede  beyitte  dörtlükte iki gerçek anlama gelecek biçimde kullanılmasına ve bir sözcüğün yakın anlamını söyleyip uzak anlamını kastetmeye tevriye sanatı denir  Örtmek  meramı gizlemek demektir  İki veya ikiden fazla anlamı olan bir kelimenin yakın anlamını söyleyip uzak anlamını kastetmek demektir  Birçok edebiyatçı bu sanatı iham sanatıyla aynı kabul etmiştir  Fakat ihamda  ikiden fazla anlamı olan kelimenin bir mısra veya beyitte bütün anlamları kasdedilirken  tevriyede uzak anlamına işaret edilir  Örnek Kûyunda nâle kim dil-i müştâkdan kopar Bir namedir Hicaz’da uşşakdan kopar Nâili-Kadim Örnekler: 1) Tahir efendi bana kelp demiş İltifatı bu sözde zahirdir  Maliki mezhebim benim zira  İtikadımca kelp tahirdir  (Nef'i) Tahir: 1  Tahir Efendi 2  temiz  pak Kelp: Köpek Hem  köpek temiz hayvandır hem de asıl köpek Tahir Efendi'dir anlamı var  Maliki mezhebinde köpek  temiz hayvandır  2) Bir buse mi bir gül mü verirsin dedi gönlüm Bir nim tebessümle o afet gülüverdi  Gülüverdi: 1  Güldü 2  Gül verdi 3) Havada yaprağa döndürdü rüzgâr beni (Muallim Naci) Burada "rüzgâr" hem gerçek anlamında hem de zaman anlamında kullanılmıştır  4) Aşiyan-ı mürg-i dil zülf-i perişanındadır  Kande olsam ey peri gönlüm senin yanındadır  Kande: 1  Nerede 2  Kan içinde 5) Sert oldu hava çıkma koyundan kuzucağım Koyun: 1  Kuzunun anası 2  Kucak 6) Sarmısak da acı amma evde lazım bir dişi Dişi: 1  Sarmısak parçası 2  Bayan 7) Baki kalır sahife-i alemde adımız Baki: 1  Şairin adı 2  Sonsuza dek 8) Bu kadar letafet çünkü sende var Beyaz gerdanında bir de ben gerek  Ben: 1  Birinci tekil şahıs 2  Deri üzerindeki siyah lekeler 9) Gül yağını eller sürünür  çatlasa bülbül El: 1  Organ 2  Yabancı | 
|   | 
|  | 
|  |