| 
 | |||||||
|    | 
|  | Konu Araçları | 
| bağlı, cümle, hakkında, nedirsıralı, sıralı | 
|  | Sıralı Bağlı Cümle Nedir?-Sıralı Bağlı Cümle Hakkında |  | 
|  08-25-2012 | #1 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   Sıralı Bağlı Cümle Nedir?-Sıralı Bağlı Cümle HakkındaSıralı Bağlı Cümle Nedir?-Sıralı Bağlı Cümle Hakkında En az iki yüklemi bulunan cümlelerdir   Örnek: “Kalktı  gitti  ” cümlesinde “kalktı” ve “gitti” yüklemleri birbirinin öğesi durumunda bulunmayan ayrı yüklemlerdir ve sıralı cümle oluşturmuşlardır  Eğer yüklemler birbirlerine bir bağlaçla bağlanmışlarsa buna bağlı cümle denir  Örnek: "Aradım  fakat evde yoktun  ” cümlesinde “aradım” cümlesiyle “evde yoktun” cümlesi birbirine “fakat” bağlacıyla bağlanmıştır  Dolayısıyla bağlı cümle oluşturmuştur  Örnek: “Seni çağırdım  çünkü sana bir haberim var  ” Örnek: “Mademki sen de gelecektin  niçin bana haber vermedin?” Örnek: “Ne konuyu biliyorsun ne de öğrenmeye çalışıyorsun  ” cümleleri değişik bağlaçlarla bağlanan bağlı cümlelerdir  Sıralı cümlelerde yüklemlerin ortak öğesi bulunabilir  Bu tür cümlelere bağımlı sıralı cümle denir   Örnek: “Öğrenciler kitaplarını aldılar  çantalarına koydular  ” cümlesinde “aldılar” birinci cümlenin yüklemidir  “Öğrenciler” özne  “kitaplarını” nesnedir  İkinci cümlenin yüklemi “koydular” dır  Bu cümlenin de öznesi “öğrenciler”; nesnesi “kitaplarını”dır  Görüldüğü gibi hem “aldılar” hem “koydular” yüklemlerinin özneleri ve nesneleri ortaktır  Bu nedenle cümle bağımlı sıralı cümledir  Sıralı cümlede yüklemlerin hiçbir ortak öğesi yoksa cümle “bağımsız sıralı cümle” adını alır  Örnek: “Çocuklar bahçede oynuyordu; anneleri onları bekliyordu  ” cümlesinde “oynuyordu” ve “bekliyordu” yüklemlerinin hiçbir ortak öğesinin olmadığını görüyoruz  Dolayısıyla cümle bağımsız sıralı cümledir   | 
|   | 
|  | 
|  |