|  | İsim Cümlesi Örnekleri |  | 
|  08-25-2012 | #1 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   İsim Cümlesi Örnekleriİsim Cümlesi Örnekleri Yüklemi isim ya da isim soylu sözcük olan cümleler  yük*lemine göre isim (ad) cümlesidir  Yüklemi fiil olmayan her cümle isim cümlesidir: "Ben dünyadan bihaber bir çocuğum  " "Şimdi o dünyadan hiçbir haber yok  "Yok  bizi arayan soran kimsemiz  " "Gün gelince biz değil miyiz ölen?" "Hangi resmime baksam ben değilim  " "Efkâr ettiğimiz şey memleketin halidir  " * İsim cümlesinde yüklem olan isim ya da isim soylu sözcük*ler  ekfiil (ekeylem) alarak yüklem olur: "Gökyüzünün başka rengi de varmış  " "Alçakgönüllü adamdın" "Akşama sabaha yolcudur  " "İçliyimdir herkes kadar  " "Bir leylak bahçesisin karşımda  " "Zaman da bir kozadır  ipekböceğim Bir dışındayız  bir içinde" * Ekfiilin olumsuzunda "değil" kullanılır; ancak "değil" yalnız başına bir cümlenin yüklemi olmaz: "Sevda değil  beni böyle ağlatan  " Yüklem "Yalnız yaşamak kolay değil  " "Bunları anlatan bir kişi değil  " * Ekfiilin geniş zamanında üçüncü tekildeki "-dır  -dir" eki çoğu zaman düşer  "-dır  -dir" eki düşse de bu sözcüklerde yine ekfiil vardır: "Bu bir kılıçbalığının öyküsü(dür)" "İstanbul limanı bu günlerde tenha(dır)" "Bu türkünün yüreğinde sancı var(dır)" "Aramızda(dır) uzun zamandır yüzünü görmediklerimiz  " "Senin ışıklı günlerin  Benim iyimser dostlarım Hepsi  hepsi şiirde(dir)" * Fiilin dışındaki farklı türlerden sözcükler ya da söz öbekleri isim cümlelerinde yüklem olarak kullanılabilir: "Bütün benliğimizi saran korkuydu  " (isim) "Başka birisi yok beni duyan  " (İsim) "Yalanmış bize gerçek diye anlatılanlar  " (İsim) "Siz Ali Bey  Veli Beyefendi busunuz  (Zamir) "Gelecekler önünde suçlusunuz  " (Adlaşmış sıfat) "Ama nedir çağlar üzre  "Beni senden güçlü kılan?" (Zamir) "Gözlerinin rengi ne güzeldi!" (Adlaşmış sıfat) "Girmek üzereyim  dar kapısından O eski rüyalar âleminin  " (Edat grubu) "Nedir bu adamlardan çektiğim?" (Zamir) "Kış ortasıydı bizim geldiğimiz zaman  " (Ad tamlaması) "Herkesi canından bezdiren fabrikaların gürültüsüydü  " (Ad tamlaması) "Suda yıldızların parıltısıdır "Bu karanlıkta bazı bazı çakan  " (Ad tamlaması) "Benim sadık yârim kara topraktır  " (Sıfat tamlaması) "Cehaletin ilacı okumaktır  " (Fiilimsi-isimfiil) "Bu vatan toprağın kara bağrında "Sıra dağlar gibi duranlarındır  " (Fiilimsi grubu) "Bir hastanın nabzı gibidir sesler  " (Edat grubu) * Mastarlar da ekfiil alarak isim cümlesinin yüklemi olur: Hayattaki en zor şey alışmakmış  Sabretmekti yapabildiğimiz tek şey   | 
|   | 
|  | 
|  |