Müslümanin Allah’A Karşi Kulluk Kimliği |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Müslümanin Allah’A Karşi Kulluk KimliğiMÜSLÜMANIN ALLAH’A KAR ŞI KULLUK KİMLİĞİ بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِِ Değerli Müslümanlar !şüphesiz ki Allah’u Azze ve Celle’nin kendisin-den razı olacağı her müslümanın Kur’an ve Sünnet çizgisinde sağlıklı bir kimliğe sahip olması gerekir… Kul bu kimliğe uygun hareket etmediği sürece, kurtuluşu mümkün değildir![]() Öyleyse Allah’ı razı etmek isteyen bir kulun, yaradanına karşı kulluk kimliği nasıl ve ne şekilde olmalıdır- bununla sohbetimize başla-yabiliriz… İNSANIN ALLAH’A KARŞI KULLUK KİMLİĞİ Kişinin Allah’a karşı kulluk kimliği denildiği zaman bunun her şeyden önce, insanın niçin yaratıldığı, kendisinden nelerin istenildiyi - başka bir ifadeyle - kendisini yaratanın onun üzerindeki hakkı nedir, bunların güzelce öğrenilip ona uygun hareket edilmesi demektir ![]() Değerli kardeşlerim ! defalarca tevhid derslerinde de ifade edildiyi gibi, Allah’u Azze ve Celle bütün insanları ve cinleri sadece ve sadece kendisine kulluk etmeleri için yaratmıştır ![]() Rabbimiz bu gerçeyi kerim kitabında şöyle ifade eder : وَمَاخَلَقْتُ الْجِنَّ وَالْإِنسَ إِلَّا لِيَعْبُدُو ( Ben cinleri ve insanları sadece ve sadece bana ibadet etsinler diye yarattım ) ZARİYAT 56 AY![]() وَاعْبُدُواْ اللّهَ وَلاَ تُشْرِكُواْ بِهِ شَيْئاً ( …Allah’a ibadet edin O’na hiçbir şeyi ortak koşmayın …) NİSA 36 AY![]() İşte bu ayeti kerimeler,insanın Allah’a karşı kulluk kimliğinin birinci sayfasını meşkul eden tevhid ten bahsetmektedir… Yani,insanoğlu sadece ve sadece Allah’a ibadet etmek ve ibadetlerinde de O na hiçbir şeyi ortak koşmamak için yaratılmıştır… Kimliğinin birinci sayfasında bunlar yazılıdır![]() Allah resulü s a v in şu hadisi şeriflerinin de beyan ettiği gibi,insanlık tevhid için yaratılmış ve bunun,Allah’ın kulları üzerindeki en önemli hakkı olduğunu anlatılmıştır :(… ![]() Muaz İbn Cebel r a dan,şöyle demiştir : Ben bir seferde peygamberin bindiği Ufeyr denilen bir eşek üstünde Peygamberin terkisinde idim Peygamber s a v bana : - Ya Muaz ! Allah’ın kulları üzerindeki hakkı ve kulların da Allah üzerinde ki hakkı nedir bilir misin ? Diye sordu Ben de :- Bunu Allah ve Resulü en iyi bilendir,dedim Resulullah s a v şöyle buyurdu :- Allah’ın kulları üzerindeki hakkı O’na ibadet edip ve hiçbir şeyi ortak koşmamalarıdır Kulların Allah üzerindeki hakkı da ,kendisine ortak koşmayan kimselere azap etmemesidir…) BUHARİ 6 C 2690 S![]() TİRMİZİ 4 C 2781 N İşte Allah resulü s a v in bu hadisleri gösteriyor ki, insanın yaradanına karşı kulluk kimliğinde birinci sırada olması gereken tevhid, Allah’ın kulları üzerindeki en büyük hakkıdır![]() Öyleyse hiç unutmamamız gerekir ki, şuurlu ve basiretli kimselerin Allah’a karşı kulluk kimliklerinde, tevhid inancına uygun inanç ve ameller yazılıdır… Bununla beraber yine unutulmamalıdır ki bu çizgideki bir kimliğe uygun hareket edenler, kurtuluşa erenler ve selamet yurdu olan cenneti kazananlar olacaktır![]() Dolayısiyle bu konuda söylenmesi gereken en güzel söz ; ” şuurlu ve basiretli bir insanın Allah’a karşı sağlıklı bir kulluk kimliğinin vasfı denildiği zaman, o kimsenin tevhidi çizgide hareket eden birisi olması demektir “ … Yani, ibadetlerini Allah’a takdim eden ve onlara hiçbir şaibe bulaştırmayan bir kimse demektir…Diğer bir ifadeyle ; Allah’a takdim ettiği ibadetten hiçbir şeye bir pay, bir nasip ayırmayan bir kimse demektir… İşte basiretli bir insanın Allah’a karşı sağlıklı kulluk kimliği bu demektir ![]() |
|
|
|