Et-Tahrim Suresi Ayet 11 (Asiye Valide'nin,Firavun'un Şerrinden Kurtuluş Duası.... |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Et-Tahrim Suresi Ayet 11 (Asiye Valide'nin,Firavun'un Şerrinden Kurtuluş Duası....et-TAHRİM SURESİ AYET 11 (Asiye valide'nin,Firavun'un şerrinden kurtuluş duası ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() وَضَرَبَ اللَّهُ مَثَلًا لِلَّذِينَ آمَنُوا اِمْرَأَةَ فِرْعَوْنَ إِذْ قَالَتْ رَبِّ ابْنِ لِي عِنْدَكَ بَيْتًا فِي الْجَنَّةِ وَنَجِّنِي مِنْ فِرْعَوْنَ وَعَمَلِهِ وَنَجِّنِي مِنْ الْقَوْمِ الظَّالِمِينَ 11) 11-Allah o iman etmiş olan kimseler için de Firavun’un hanımını bir örnek olarak açıklamıştır ![]() Hani o: “Ey Rabbim ! Cennetteki ( manevi) katında benim için bir ev bina et! Beni Firavun’dan ve onu ( kâfirliğinden,Senden başkasına ibadet ve insanları suçsuz yere cezalandırma gibi kötü ) amelinden kurtar ! O zalimler toplumu (olan Kıptî ırkı) ndan da beni kurtar !”demişti ![]() ******************************************* Rivayetlere göre ; hanımı Asiye’nin Musa (Aleyhisselam)a iman ettiğini anlayan Firavun,onu cezalandırmak üzere kendisini sırt üstü yatırıp elleri ve ayaklarını dört kazığa çaktırmıştı Göğsü üzerine de büyük bir değirmen taşı yerleştirip onu güneşe karşı bırakmıştı![]() Bekçiler yanından ayrıldığında ise melekler onu gölgelendiriyordu İşte o sırada bu ayet-i kerimede zikredilen duasını yapınca,Allah’u Teala ona cennette inciden yapılmış olan köşkünü açıp gösterdi ve ruhunu Illiyyin ‘e yükselterek onu o azaptan kurtardı Artık o taş ruhsuz bir bedenin üzerinde kalakaldı![]() Bundan anlaşıldığına göre ;sıkıntılı anlarda Allah’u Teala’ya sığınmak ve O’ndan kurtuluş istemek ,Salihlerin sîretinden ve nebilerin sünnetindendir! Âsiye (Radıy u Anha)yı methedenbazı hadis-i şerifler vardır Nitekim İbni Abbas (Radıy u Anhüma)dan rivayet edilen bir hadis-i şerifte Rasulullah (Sall u Aleyhi ve Sellem ) :”Cennet ehlinin kadınlarının en üstünü;Huveylid kızı Hadice,Muhammed kızı Fatıma,Firavun’un hanımı Müzâhim kızı Âsiye ve İmran kızı Meryem’dir! Aişe’nin diğer kadınlara üstünlüğü ise ;tiridin,diğer yemeklere üstünlüğü gibidir!”buyurmuştur![]() Taberani’nin ,Sa’d ibni Cünade (Radıy u anh) dan rivayet ettiği diğer bir hadis-i şerifte de Rasulullah ( Sall u Aleyhi ve Sellem) :” Cennette Allah bana İmran kızı Meryem’i,Firavun’un hanımı ve Musa (Aleyhisselam)ın kız kardeşini eş olarak vermiştir!” buyurdu…kaynak:KUR'AN-I MECİD ![]() ![]() ![]() Mahmud Ustaosmanoğlu![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|