![]() |
Al-İ İmran-135 |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Al-İ İmran-135بسم الله الرحمن الرحيم وَالَّذِينَ إِذَا فَعَلُوا فَاحِشَةً أَوْ ظَلَمُوا أَنْفُسَهُمْ ذَكَرُوا اللَّهَ فَاسْتَغْفَرُوا لِذُنُوبِهِمْ وَمَنْ يَغْفِرُ الذُّنُوبَ إِلَّا اللَّهُ وَلَمْ يُصِرُّوا عَلَىٰ مَا فَعَلُوا وَهُمْ يَعْلَمُونَ Beğavi, Hazin ve Alusi tefsirlerinde zikredildiğine göre, İbni Mesud ra şöyle buyurmuştur ![]() Müminler " Yarasul ! Beni israil, Allahu teala katında bizden daha kıymetli idi, zira onlardan biri günah işlediğinde, sabahleyin kapısının eşiğinde günahının kefareti " Kulağını kes, şöyle böyle yap diye yazı bulunurdu" dediklerinde ![]() Rasulullah s ![]() ![]() ![]() İmam-ı Ata nın buyurduğuna göre, bu ayeti celile, Hurma satan Tiham hakkında inmiştir ![]() ![]() ![]() sonra Efendımız as bu hadiseyı anlattığında bu ayeti celile nazıl olmuştur ![]() Mukatil ve Kelbi ra buyurmuştur ki, Rasulullah s ![]() ![]() ![]() ![]() O da bir gün onlara et alıp getirdiğinde, kadın o eti ondan alırken, kadının peşine düşüp elini öptü, sonra pişman olarak döndü ve başına topraklar saçarak, perişan bir halde dolaşmaya başladı ![]() Sakif' ten olan zat gazadan döndüğünde ensar kardeşinin kendisini karşılamadığını görünce, hanımına onun halini sordu, hanımı; “ Allah kardeşler arasında onun gibisini çoğaltmasın “ dedi ve durumunu kocasına anlattı ![]() Ensari ise, tevbe ve istiğfar ederek dağlara dolaşıyordu, Sekafi onu aramak için peşine düştüğünde, onu secdede “ Ya Rabbi günahımı affet!kardeşime hainlik ettim ![]() ![]() Ensari “ Ben helak oldum “ diyerek başından geceni Ebu Bekr-i Sıddık anlatınca, Ebu Bekr-i “ sana yazıklar olsun sen bilmedin mi? Allahu Teala evde oturandan ziyade gazaya çıkanın namusunu kıskanır “ buyurdu ![]() Sonra Hz Ömer ra' a geldiler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Ve onlar çirkin bir günah işledikleri, yahut nefislerine zulmettikleri zaman Allah'ı hatırlayarak hemen günahlarının bağışlanmasını dilerler ![]() ![]() Bunun üzerine Hz Ömer ra “ Ya Rasul bu sadece bu adama mı aittir yoksa bütün insanlara şamilmidir ? “ diye sorunca Efendımız as Hayır ! “ Bütün insanlara aittir “ buyurdu ![]() |
![]() |
![]() |
|