Muaz Radıyallahu Anh Anlatıyor: |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Muaz Radıyallahu Anh Anlatıyor:Muaz radıy u anh anlatıyor:"Ya Rasul ,beni cennete sokacak ve ateşten uzaklaştıracak amel ile haberdar et ""Elbette sen büyük bir işten sordun Hakikaten o (büyük iş) , Allah'ın kendisine kolaylık yarattığı kimse için kolaydır: Allah'ı tanıyıp O'na ibadet edersin ve hiçbirşeyi O'na eş koşmazsın Namazı ikame edersin=şeriate tam mutabık,ta'dil-i erkan üzere kılarsın Zekatı müstehaklarına verirsin Ramazan orucunu tutarsın Beyt-i Muazzama'yı tavaf edersin![]() Hayr kapıları üzerine sana yol göstermeyeyim mi? Oruç kalkandır Sadaka hataları söndürür; su ateşi söndürdüğü gibi Ve gecenin ortasında adamın namazı " buyurarak sonra Secde suresi'nden:( O mü'minlerin yanları yataklarından uzaklaşmış olduğu halde (azabından) korkarak (ve sevabını) umarak Rabb'lerine yalvarırlar Bir de onlara vermiş olduğumuz rızktan muayyen bir cüz'ünü (Allah yolunda ) harcarlar (Habibim!) İşledikleri amel sebebiyle yaptıklarına karşılık gizlenen ve onlar için nice göz aydınlatan ve sevindiren mükafatları, hiçbir nefs bilemez ) (Secde/ 16-17) mealindeki ayeti tilavet etti Sonra:"İşin başını,direğini ve ucunun zirvesini sana göstermeyeyim mi?" buyurdu Ben: "Evet Ya Rasulal ,buyrun " dedim![]() "İşin başı İslam'dır,direği namazdır,ucunun zirvesi cihaddır " buyurdu![]() "Bunların hepsinin en kuvvetlisi = dayanağıyla seni haberdar etmeyeyim mi?" buyurdu ![]() "Evet ya Nebiyy ! " dedim Bunun üzerine dilini tuttu ve akabinde:"Aleyhinde olan bunu tut " buyurdu Bunun üzerine ben:"Ya Nebiyy ! Ve hakikaten biz, konuştuğumuz şeylerle muahaze olunuyoruz öyle mi? "dedim;"Anan seni kaybetsin= ağlasın ey Muaz ! İnsanları yüzleri yahud burunları üstüne,dillerinin mahsullerinden başkası düşürür mü? " buyurdu ![]() Hadisin ; "İnsanları yüzlerinin yahud burunlarının üstüne dillerinden başkası düşürür mü? " mealindeki hatimesi,büyük saadetin fatihası=anahtarı=başlangıcıdır ![]() Tarikate nazaran sükut, amelin kutbu ve sebebidir Çünkü dilin susmasıyla kalb güzel sözleri söyler,zikreder ve bu sayeden RabbTeala Zülcelal Hazretleri'yle konuşur,rahmet bulutlarından nurları yağdırmaya vesile olur![]() Hakikate nazaran da sükut,saliklerin son mertebesidir Bunun için ehli tahkik: "Kim ciddi bir surette Allah Azze ve Celle'yi sıfatlarıyla tanırsa , dilsiz olur " dediler Yani zikirden başka dilsiz olur![]() |
|
|
|