08-24-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kabağın, Sayılamayan Faydaları Prostat Ameliyatından Kurtaran Diyet
Benim hikâyem 1990'lı yıllara ait Astsubaylıktan emekli bir arkadaşım vardı Bir gün Antalya'daki iş yerime ziyaretime gelmişti Ancak üzgün bir durumu vardı Hayrola dedim Sorma dedi Hastaneden geliyorum Doktor, ilerlemiş ve mutlaka ameliyat edilmesi gerekli prostat teşhisi koydu Bu sebeple moralim çok bozuk dedi
Birden birkaç sene önce Almanya'nın birçok şehrinde faaliyet gösteren "reform" mağazalarının vitrinlerinde en son sergiledikleri koca koca bal kabaklarını hatırladım Sergiledikleri bal kabaklarının ve çekirdeklerinin bir numaralı prostat ilacı olduğunu anlatan broşürleri de almıştım Arkadaşıma ameliyatı birkaç ay erteleyebilir misin? dedim Neden olmasın dedi arkadaşım Bunun üzerine konu ile ilgili bütün bilgilerimi toplayıp birkaç ay sürdürülecek bir diyet programı hazırladım
Üç ay sıkı bir şekilde bu diyeti uyguladıktan sonra, muayene için hastaneye gittiğinde doktorunun hayretler içerisinde prostat probleminin tamamen iyileşmiş olduğunu belirttiğini, bana geldiğinde arkadaşım sevinçle ifade etmişti
Uyguladığı diyet: İstisnasız her gün buğday çimi, kabak veya balkabağından yapılmış yemekler, kabak çekirdeği, her yemek öğününde de soğan ve sarımsak
Basit, sade ve kolay uygulanabilir bu diyetle arkadaşım üç ayda prostat ameliyatı olmaktan kurtulmuştu
Özellikle kimler yemelidir?
*Prostatı büyümüş olanlar
*Kısırlık veya hormonal dengesizliği olanlar
*Solucan ve tenya bulunan kimseler
*İdrar tutukluğu olanlar
*Mesane iltihabı olanlar
* Kemik erimesi olan kimseler
Ne kadar yemeliyiz?
Kabak çekirdeği, çerez olarak yenebildiği gibi, musliye, salatalara veya fındık çekirdek kavurmalarına ilave edilerek de yenebilir Günlük doz iki tatlı kaşığı veya 20-30 gr kadar olması uygundur Sabah akşam devam edilir
Güvenilirlik
Kabak çekirdeği, genellikle alerjik bir gıda değildir ve oksalatların, ürik asitlerin ölçülebilir miktarlarını içerdiğine dair bilgi bilinmiyor
Kabak, bal kabağı, kabak çekirdeği
Kabaklar salatalık, karpuz, acur ve kavunla birlikte kabakgiller familyasını oluştururlar Sakız kabağı, helvacıkabağı, balkabağı gibi çeşitleri bulunur Kabaklar bir yandan meyve gurubuna girer, bir yandan da sebze gurubuna Bal kabağı yemek yapıldığı zaman sebze olarak, kabak tatlısı yapıldığı zaman da meyve olarak nitelendirilir Lifi bol bir sebze olan kabak, bağırsakları tembel olanlar için tercih edilmesi gereken sebzelerdendir Kabak sebzesi potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir gibi madensel elementler içerir Kabak bedeni temizler, sinirleri yatıştırır Besin değerinin kaybolmaması için kabağın buğuda pişirilmesi önerilir Kabak çiğ olarak rendelenip salatalara da katılabilir
Ezilebilir, çiğnenebilir dokusu ile kabak çekirdeği hafifçe tatlı ve fındık fıstık tadındadır Kavrulan çekirdekler, diğer çekirdekler arasında en fazla besleyici ve lezzetli olanıdır Mevsiminde ilk çıktığı zaman özellikleri en yüksek seviyededir
Kabak çekirdeği, yassı ve koyu yeşil renktedir Sarı-beyaz renkte bir kabuk içinde bulunan kabak çekirdekleri kabuksuz olarak da üretilir
Kabak çekirdeğinin faydaları neler?
Kabak çekirdeği, kendi başına veya salatalarda ve diğer hoş kokulu yemek sonrası yenen lezzetli bir çerezdir Mineraller, esansiyel yağlar ve protein bakımından zengindir Solucan düşürme özellikleri vardır Şerit solucanları ve diğer solucanları iyi bir defedicidir Çinko içeriği, kabak çekirdeğini genellikle erkek ve kadın verimliliği için özellikle önemli yapar İyi huylu prostatı büyümüş erkeklerin prostatının büyümesini durdurmak için kullanılır Mesane iltihabı veya idrar tutulması gibi ikinci derecede böbrek rahatsızlıklarında da kullanılır Kabak çekirdeği, büyümüş prostat veya prostat kanserinin mesaneden idrar çıkışını engellediği zaman gelişebilecek idrar yolları zorluklarından kurtarır Eskiden beri ev ilaçları olarak mide bulantılarında ve deniz tutmalarında da kullanılmıştır
İçinde neler var?
Kabak çekirdeği, minerallerin mükemmel bir kaynağıdır Bir bardağın tümünü dolduracak kabak çekirdeği çinkonun tavsiye edilen günlük alımının % 20'sini, magnezyum ve manganezin ise % 50'sini sağlamaktadır Bazı B vitaminlerini içerdiği gibi kemik sağlığı ve kan pıhtılaşması için ihtiyaç olan K vitaminini önemli bir miktarda da içermektedir Yağ içeriğine gelince, kabak çekirdeği, hormon dengesi, beyin fonksiyonu ve cilt sağlığı için ihtiyaç olan omega 3 ve omega 6 esansiyel yağlarını birlikte almak için iyi bir kaynaktır
Erkeklerin kemikleri için koruyucudur
Daha yaşlı erkekler için kemik erimesi (osteoporotik) büyük önem taşımaktadır 50 yaşın üzerinde 8 erkekten birinde kemik erimesine rastlanmaktadır 45-92 yaş arasına değişen yaşlarda 400 erkek üzerinde yapılan bir (American Journal of Clinical Nutrition) çalışmada düşük çinkolu diyetle, düşük kan seviyesi ile osteoporosis arasında bir korelasyon olduğu tespit edilmiştir Kabak çekirdeği gibi çinko bakımından zengin bir diyetin, prostat sağlığına yaptığı katkıya ek olarak kemik yoğunluğunun iyileştirilmesine de katkı sağladığı bilinmektedir
|
|
|