Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > Serbest Forum

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
atmayalım, bayat, ekmekleri

Bayat Ekmekleri Atmayalım

Eski 08-24-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Bayat Ekmekleri Atmayalım




Ekmekleri bayatlatmayalım, bayat ekmekleri atmayalım



İnsanoğlu hayatını sürdürebilmek için yiyecekten giyeceğe, barınmaktan ısınmaya, taşıttan zorunlu kullanım eşyasına kadar bir çok şeye muhtaçtır Bu ihtiyaçlar içerisinde ekmeğin özel bir yeri vardır

Fakir veya zengin fark etmeden hepimizin günde üç öğün bıkmadan yediğimiz ekmeğin soframıza gelene kadarki hikayesine bir göz atalım Eskilerin nân-ı aziz dedikleri bu vazgeçilmez gıda; bugün 25-30 YKr civarında elde edebildiğimiz bu nimet, acaba sadece maddî değeri ile mi ölçülmelidir? Tohum olarak tarlaya atılmasından hasat edilmesine, değirmende un olmasına, hamur haline getirilerek pişirilmesine ve nihayet bize ulaşmasına kadar birçok insanın alın teri vardır

Bu büyük nimeti çarşıdan buğday alarak alıp kendimiz imal etmeye çalışsak, bu fiyata bu kalitede ekmek yapabilir miyiz? Ekmeği bize ucuz yedirmek için devlet çeşitli desteklemeler yapmaktadır Bilerek veya bilmeyerek çöpe attığımız ekmeklerde bütün bir milletin hakkı vardır Atalarımız ekmeğin önemini anlatabilmek için “Onda saçı bitmedik yetimin hakkı vardır” demişlerdir


Ekmek israfı ürkütücü boyutlarda

Günlük yaşantımızda büyük bir öneme sahip olan ekmeğe karşı maalesef gereken özeni gösteremiyoruz Yurdumuzun sadece üç büyük şehrinde yapılan ekmek israfı insanı dehşete düşürmektedir İzmir’de bir günde 550 bin kilo ekmek çöpe atılarak ziyan oluyor İstanbul’daki çöplerin 1/6’ini ekmek israfı oluşturmaktadır Bununla bütün Türkiye halkı bir hafta doyabilir Ankara’nın ekmek israfı İstanbul ve İzmir’den hiç de geri kalmamaktadır

Bu tablo günlük besin ihtiyacının yüzde 80’ine yakın kısmını ekmekten sağlayan bir millet için üzücü olduğu kadar dehşet vericidir de! Nüfusunun büyük çoğunluğu tarıma dayalı bir milletin israf yüzünden zaman zaman dışarıdan buğday alması ise açıklanması güç bir olaydır


Bayat ekmekle nefis yemekler

Atalarımız ekmeğe son derece hürmet göstermiş, sofrada ufalanan ekmek parçalarını atmayarak bayatlayan parça ekmekleri çorba ve diğer sulu yiyeceklerle tüketmişlerdir

Günümüzde ise ekmekler çok kolay bayatlatılmakta, bayat ekmekler rahatlıkla çöpe atılabilmektedir Halbuki alacağımız birkaç küçük tedbirle önce ekmekleri bayatlamaktan kurtarabilir, tüm önlemlere rağmen bayatlayan ekmeklerle çok nefis yemek ve tatlılar hazırlayabiliriz

Uzmanlar ekmek israfını önleyebilecek tedbirler arasında ‘Ev hanımlarının bayatlamış ekmeği değerlendirme konusunda bilgilendirilmesi ve teşvik edilmesini’ göstermektedirler Gerçekten de ev hanımları ekmeklerini bayatlatmayarak, bayatlayan ekmeklerini de çeşitli şekillerde değerlendirerek öncelikle ev ekonomisine daha sonra ülke ekonomisine küçümsenmeyecek katkılarda bulunabilirler

Çin’de bir pirinç tanesini çöpe atmanın büyük bir suç olduğunu ve şiddetle cezalandırıldığını duyduğumda oldukça şaşırmıştım Ancak biraz düşününce olayın gerçekten ciddi bir boyutunun olduğunu kavradım Pirinç, Çin’de en çok tüketilen gıda maddesi Her Çinli günde en az bir defa pirinç yemeği yemekte Çin’de yaşayan her bir insanın bir pirinç tanesini çöpe attığını varsaydığımızda her gün en az 1 milyar tane pirinç tanesi israf olacaktır Bu gerçekten de hiç küçümsenmeyecek bir rakam…

Küçükken rahmetli babaannem yemek yedikten sonra sofrada oluşan ekmek kırıntılarını bir araya toplar, parmağı ile tek tek toplayarak yerdi Bizi de ekmek kırıntılarını yememiz konusunda teşvik eder “Yediğiniz her bir ekmek kırıntısı karşılığında Allah size cennette bir huri verecek” derdi

Türkiye’de her gün 12 milyon ekmeğin israf edildiğini duyduğumda rahmetli babaannemi bir kez daha hayırla yad ettim 12 milyon ekmek… İnsan biraz aklı selim ile düşününce bunun ne kadar büyük bir cinayet olduğunu anlayabilir


Ekmeğin saklanması

Günlük olarak kalan ekmeğin atıl duruma düşmemesi için en iyi yöntem buzdolabında ve derin dondurucuda saklanmasıdır Sadece bu yöntemle ekonomiye
çok büyük bir katkıda bulunulabilir Buzdolabında bekletilen ekmek, tüketileceği zaman çıkarılarak 60 derecenin üzerinde ısıtılması durumunda tekrar taze ekmek özelliğini alacaktır

Tahta ekmek dolabına ambalajsız olarak konulan ekmek, gevrekliğini korumasının yanı sıra bir süre sonra çok çabuk kuruyarak, kabuk kısmı çok sertleşmektedir Ekmek dolabına naylon poşet içinde konulduğunda ise çok fazla yumuşama olmaktadır 4 derecede saklanan ekmek, çabuk bayatlasa da kuruma ve küflenmeyi önleme açısından tercih edilebilir

Ekmek tüketirken dikkat edilmesi gereken hususlar
- Ekmeği kesinlikle açıkta bırakmamalıyız

- Sıcak ekmekleri soğuduktan sonra naylon torba içinde saklayabilirsiniz

- Ekmeğin yeterince soğumadan bırakılırsa buhar nedeniyle küflendiğini bilmeliyiz

- Yine bilmeliyiz ki ekmek tüketilirken, bazı kişiler kabuğunu sevdikleri için veya ekmek içi sıcakken hamur olduğundan önce ekmeğin kabuğunu koparıp yerler, bu durumda ekmek daha kolay bayatlar Çünkü su kaybı kolaylaşır, kuru, kolayca ufalanır

- Ekmeği bir öğünde tüketilecek kadar dilimlemeli, kalanı bütün olarak muhafaza etmeliyiz

- Soğuk ekmek kesinlikle bayat ekmek demek değildir Bir gün sonra bile ısıtıldığında tekrar yumuşak ve lezzetli bir hal aldığı için kolaylıkla yenebilir

- Ekmeği bozulmadan bozdolabında saklayabiliriz Böylece küflenmesini önlemiş oluruz Ancak tazeliği doğal olarak azalacaktır Bu ekmekler yine kızartılarak veya ısıtılarak rahatlıkla yenebilir

- Eğer derin dondurucumuz varsa ekmeği -21 derecede taze olarak uzun süre saklayabiliriz


Mevlana’dan

Ekmeğin zevkini, ancak aç kimse bilir; tok olan, o zevki, hiç bilmez! Ekmekçi dükkanındaki ekmeklerden dükkanın ne haberi vardır?

Ekmekçi aç olsaydı, ekmeği hiç satmazdı; seher rüzgârı gülün kıymetini bilseydi, onu saçıp dökmezdi!

Bayat ekmekle yapılan yemekler
Ekmek Dilimi
Malzeme

1 bayat ekmek, 3 yumurta, 1 kaşık nişasta, 3 kaşık un, 1 çay bardağı rendelenmiş az tuzlu peynir, 1 küçük demet maydanoz, 1 çay bardağı su, yeterince tuz, 1 su bardağı yağ


Hazırlanışı:

Un, yumurta ve nişasta ile birlikte bir telle güzelce çırpılır İçerisine bir çay bardağı

rendelenmiş peynir, ince kıyılmış maydanoz ve bir çay bardağı su katılarak hepsi birlikte güzelce karıştırılır

Diğer taraftan bir veya iki günlük bir bayat ekmek, birer santim kalınlıkta düzgünce

dilimler halinde kesilir (Peynirin tuzu, ekmeğin tuzu kâfi geleceğinden ekmek dilimi için pek tuz istemez)

Bir tavada bir su bardağı çiçek yağı kızdırılır Kesilen ekmekler, yumurtalı malzemeye

bulanıp çıkarılır, bekletilmeden hemen kızgın yağa atılır Ekmeklerin iki tarafı nar gibi

kızartıldıktan sonra sıcak olarak yenir

Ekmek Kavurması
Malzemesi:

1 adet bayat ekmek, 125 gram margarin, 1 çay bardağı su


Hazırlanışı:

Bayat ekmek parçaları lokma büyüklüğünde doğranır Tencerede kızartılmış yağ üzerinde kavrulur Ekmekler kavrulurken bir çay bardağı soğuk su üzerine serpilir İyice karıştırıldıktan sonra tencerenin kapağı kapatılıp 5 dakika pişirilir Daha sonra servis yapılır

Kalacuş
Malzemesi:

1 adet bayat ekmek, yarım paket margarin, 3 bardak su, 250 gram yoğurt, 1 baş kuru soğan


Hazırlanışı:

Bayat ekmek, küpler şeklinde bıçakla kesilerek derin bir kaba konulur Margarin tavada kızdırılır Soğan, kızgın yağda pembeleşinceye kadar kavrulur Çalkanarak ayran kıvamına getirilen yoğurt ve su, yağ ve soğanın bulunduğu tavaya ilave edilir Birkaç dakika kaynatıldıktan sonra, oluşan karışım derin kapta bulunan doğranmış bayat ekmeklerin üzerine dökülür Kabın kapağı kapatılır Bir süre ateşin üzerinde tutulur ve hemen servise sunulur

Siron
Malzemesi:

1 adet bayat pide, yarım paket margarin, 1 bardak su, 2 su bardağı yoğurt


Hazırlanışı:

Kibrit kutusu büyüklüğünde pideler bıçakla kesilir Tepsiye dik gelecek şekilde dizilir Dizildikten sonra yarım paket margarin eritilir 1 bardak su eriyen yağın üzerine dökülür ve kaynatılır Burada oluşan yağlı su, kesilmiş ve tepsiye dizilmiş pidelerin üzerine dökülür Daha sonra 2 su bardağı yoğurt çırpılarak bu hazırlanan pidelerin üzerine uygun şekilde yayılarak dökülür Kabın kapağı örtülerek hafif ateşte ısıtılır ve servise sunulur


Peynirli bayat ekmek köftesi


Malzeme:

1 bayat ekmek, yarım kalıp beyaz peynir, 1 demet maydanoz, 2 yumurta, 1 adet soğan, tuz, köfte baharı, pul biber


Hazırlanışı:

Bayat ekmek, üzerine su serpilerek nemlendirildikten sonra ufalanır Ufalanan ekmeğin içerisine yarım kalıp sert beyaz peynir rendelendikten sonra 1 demet maydanoz doğranır; 2 yumurta kırılır; 1 adet orta boy soğan rendelenir; tuz, köfte baharı ve pul biber katılır

Bu karışım yoğrularak köfte şeklinde parçalara ayrılır Köfteler önce una, sonra çırpılmış yumurtaya, daha sonra galeta ununa bulanıp kızgın yağda kızartılır

Bayat ekmekle yapılan tatlılar

Ekmekli puding
Malzemeler:

1 bayat ekmek, 250 gram frenk üzümü, yarım kilo böğürtlen, 1,5 çay bardağı şeker,

1 çay kaşığı vanilya, 1 yemek kaşığı limon suyu


Hazırlanışı:

Ekmeğin kabukları temizlendikten sonra yarısı 1 cm kalınlığında dilimlere ayrılır Ekmeğin diğer yarısından 8 cm çapında bir yuvarlak kesilir Yuvarlak parça dibi çiçek şeklinde bir kek kalıbına yerleştirilir Şeker, böğürtlen, frenk üzümü ve vanilya, üzerlerine limon suyu ilave edilerek 5 dakika kısık ateşte karıştırılır Hazırlanan karışım kaba boşaltıldıktan sonra üzerleri ekmek dilimleriyle kaplanır Üzeri folyo ile sarılıp buzdolabında bir gece dinlendirilir Kalıp servis tabağına ters çevrilip frenk üzümü, krem şanti ve böğürtlen ile servis yapılır

Bayat Ekmek Tatlısı
Malzemeler:

5-6 dilim bayat ekmek içleri, 2 su bardağı toz şeker, 1 kaşık margarin, 3 adet yumurta, 2 su bardağı süt, 1 adet limon kabuğu rendesi, 1 paket vanilya


Hazırlanışı

Şekerden iki kaşık ayırıp, kalanı ile kıvamlı şurubu hazırlayınız Bayat ekmek içlerini

sütle ıslatınız Yumuşayınca ezerek koyu bir bulamaç yapınız Erimiş yağa yumurtaları katıp, karıştırınız Sonra bu karışıma ekmekleri ilave ediniz

Küçük yağlanmış tepsiye karışımı koyup, yayınız Üzerine ayırdığınız şekerleri

dökünüzIsıtılmış orta hararetli fırında katılaşıncaya kadar pişiriniz

Fırından çıkarıp, üzerine ılık şurubu dökünüz İstenilen şekilde kesip, servis yapınız


Bademli ekmek dilimleri

Malzeme:

1 bayat ekmek, 1 kutu krema, 2 yumurta, tereyağı, bal, badem


Hazırlanışı:

Bayat ekmek dilimleri, krema ve yumurta ile hazırlanan karışıma batırılarak ıslatılır Islatılmış ekmeklerin iki tarafı da, kızdırılmış tereyağında kızartılır Kızarmış ekmeklerin üzerine bal sürülür Servis tabağına dizilen ballı ekmeklerin üzerine kıyılmış badem serpilir


Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.