Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
çanakkale’den

Çanakkale’Den...

Eski 08-24-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Çanakkale’Den...

Çanakkale Zaferi'ni oluşturan yüzlerce ferdi kahramanlıklardan biri olan Bombasırtı Olayı'nı Atatürk şöyle anlatıyor: ''Yalnız size Bombasırtı vakasını anlatmadan geçemeyeceğim Karşılıklı siperler arasındaki mesafeniz 8 metre, yani ölüm muhakkak Birinci siperlerdekiler, hiç biri kurtulamamacasına kamilen düşüyor, ikinciler onların yerine gidiyor Fakat ne gıpta edilecek bir soğukkanlılık ve Allah'a güven biliyor musunuz! Öleni görüyor, 3 dakikaya kadar öleceğini biliyor, hiç ufak bir korku ve çekinme bile göstermiyor, sarsılmak yok! Okumayı bilenler ellerinde Kuran'ı Kerim, cennete girmeye hazırlanıyorlar Bilmeyenler Kelime-i Şehadet çekerek yürüyorlar Bu Türk askerindeki ruh kuvvetini gösteren şayan-ı hayret ve tebrik bir misaldir Emin olmalısınız ki Çanakkale Muharebesi'ni kazandıran bu yüksek ruhtur

* * *

Çanakkale Savaşlar'ında savaşıp, bir kolu ile bir ayağını kaybeden Fransız Generali Bridges, yurduna döndükten sonra anlattığı bir savaş hatırasında şöyle diyor:

"Fransızlar! Türkler gibi mert bir milletle savaştıkları için daima iftihar edebilirsiniz Hiç unutmam Savaş sahasında dövüş bitmişti Yaralı ve ölülerin arasında dolaşıyorduk Az evvel, Türk ve Fransız askerleri süngü süngüye gelip ağır zaiyat vermişlerdi Bu sırada gördüğüm bir hadiseyi ömrüm boyunca unutamayacağım Yerde bir Fransız askeri yatıyor, bir Türk askeride kendi göleğini yırtmış onun yaralarını sarıyor, kanlarını temizliyordu Tercüman vasıtası ile şöyle bir konuşma yaptık:

- Niçin az önce öldürmek istediğin askere yardım ediyorsun?

Mecalsiz haldeki Türk askeri şu karşılığı verdi:

"Bu Fransız yaralanınca cebinden yaşlı bir kadın resmi çıkardı Birşeyler söyledi, anlamadım ama herhalde annesi olacaktı Benim ise kimsem yok İstedim ki, o kurtulsun, anasının yanına dönsün" Bu asil ve alicenap duygu karşısında hüngür hüngür ağlamaya başladım Bu sırada, emir subayım Türk askerinin yakasını açtı O anda gördüğüm manzaradan yanaklarımdan sızan yaşlarımı dondurduğunu hissettim Çünkü, Türk askerinin göğsünde bizim askerinkinden çok ağır bir süngü yarası vardı ve bu yaraya bir tutan ot tıkamıştı Az sonra ikisi de öldüler"
Fransız Generali BRIDGES
Çanakkale Savaşları Komutanı

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com