Ev Mahremdir... |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Ev Mahremdir...Ev Mahremdir ![]() ![]() "Rasulullah s a v birinin kapısına geldiğinde yüzünü kapıya dönmezdi; sağ veya sol omzunu çevirirdi Sonra da ? esselamu aleyküm , esselamu aleyküm ' derdi Böyle yapışı, o sıralar kapılarda örtü olmayışındandı " (Ebu Davud, Edeb 138)"İzin istemek, görme sebebiyledir " (Ebu Davud, Edeb 136) Bundan dolayı evin kapısına gidildiğinde içerisini görecek şekilde durmamak gerekir![]() Bir bedevî, Rasulullah s a v 'in kapısına geldi Gözlerini kapının kırıklarına yapıştırdı Rasulullah s a v adamı fark etti, elindeki çubukla üzerine yürüdü Adam hemen oradan kayboldu Rasulullah s a v : "Eğer yerinde kalsaydın gözünü oyardım" buyurdu (Nesaî, Kasame 44)Rasulullah s a v , evin içine bakarken yakalamış olduğu bir adamı "Ben sağ olduğum müddetçe Medine'de oturmayacaksın!" diyerek Tâif'e sürdüğü rivayet edilmiştir![]() Kapıyı çalana "kim o?" dendiği zaman, "ben" veya "benim" gibi belirsiz ifadeler yerine kendisini tanıtacak şekilde cevap verilmelidir ![]() Mahremiyetin korunması hususunda ev halkının da kapı, perde, tül gibi vasıtaları kullanmakla gerekli tedbiri alması zorunludur ![]() Evin camına, balkonuna bakmak nasıl edeb dışıysa, camı, kapıyı, balkonu başkalarının bakışına arz etmek de o derecede edep dışıdır ![]() Dinimiz mahremiyet duygusunun fıtrî olduğunu özellikle belirtmiş; evlerimizi, münasebetlerimizi, komşuluklarımızı, kısaca sosyal hayatımızı mahremiyete saygı çerçevesinde oluşturmamızı istemiştir |
|
|
|