Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > Serbest Forum

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
1995, cin, notlarından, uzakdoğu

Uzakdoğu Notlarından 1995 - Çin

Eski 08-24-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Uzakdoğu Notlarından 1995 - Çin

Uzakdoğu Notlarından 1995 - Çin[/b]

1995 SEYEHAT NOTLARI 26 Ekim 1995 tarihinde İstanbuldan yola çıkıyorumİlk durak Dhahran Dhahran, İrandaki Tahran sanılabilir ama değil Burası Suudi Arabistan Krallığının bir şehriAdını belki hatırlarsınız, Körfez savaşında, Amerika birlikleri buradan uçaklarını kaldırıp Irakı bombalıyorlardıZaten Singapur Hava yolları da savaştan sonra halen burada bulunan Amerikan üssündeki askerlerin, uçuş sayısının artması üzerine, İstanbul-Singapur uçağını buraya indiriyor Ayrıca Dhahrandan çoğunlukla Filipinli işçiler biniyorlarArabistan zengin bir ülke olduğu için genelde yabancı işçiler çalışıyorFilipinli,Hintli,Pakistanlı çoğunlukta Daha önce Dhahranda kalıp Arabistanı gezmeyi düşünmüştükBu geçen seneki uçuşumuzdaydıHerşeyi hazırladıkHatta Dhahran-Cidde uçak biletlerini bileGidip menenjit aşısı bile oldukAma maalesef son anda bize vize verilmeyeceği söylendiMeğer sadece İstanbul-Cidde arası uçarsak vize alabilirmişiz Bence bu çok saçma bir uygulamaBelki bu onların kendi ülke politikası ama eger kutsal topraklara gitmek isteniyorsa buna engel olmanın hiçbir anlamı yok! Dhahran havaalanının resmini çekmekte yasak,bunu levhalardan okuyorsunuzZaten çekecek fazla bir yerde yokHeryer çöl çünkü Dhahranda dikkatimi çeken şey şehir çok büyük olmadığı halde şehirler arası yollarda tamamen ışıklandırma yapılmakta Yani israf edilen bir elektrik enerjisi varBunun tek nedeni petrol zengini olmanın verdigi şımarıklık olmalı Dhahrandan Bahreyne bir köprü yapılmış ve iki ülkenin bağlantısı böylece sağlanmışUpuzun bir köprü SİNGAPUR 1995 Yolculuğumuzun ikinci durağı SingapurSingapur bir Şehir devletNüfusu 3,5 milyon civarındaDünyanın en önemli Limanlarından birisi olan Singapur Limanı,uzakdoğu ülkelerinin dünya ülkeleriyle arasındaki bir köprüTicaret çok gelişmiş durumda Ülkenin gelişmiş olduğu her yerin düzenli ve temiz olmasından belli olmaktaSokaklar hergün bir uçtan bir uca temizleniyorAğaçların altındaki düşen yapraklar hergün toplanıyorYol kenarındaki çimenler haftada bir kısaltılıyor, temizlige o kadar çok önem veriliyor ki,bu Ülkede sakız çiğneme yasağı bile var Sırf temizlik mantığı yüzünden Gerçekten şans bu ya bir keresinde bir markete gidip epeyi aramıştım sakızıCanım sakız iştemişti deAma satıcı ya sorduğumda bu ülkede yasak deyince uyandım Sigara içmek kapalı alanlarda kesinlikle yasakCaddede de ulu orta içmek yokYol boyunca sigara içme cepleri varOturuyorsunuz ve buralarda sigaranızı içe biliyorsunuz Unutmadan ülkemizde çokca gördüğümüz yere tükürme adetini bu ülkede yaparsanız yüklüce bir para cezasına katlanmanız gerekiyor Singapurda halkın çoğunu çinliler oluşturuyor Daha sonra Hindu ve ahlaylar ve sonra da araplar geliyorTicaret çinlilerin elinde zaten uzak doğunun hemen her ülkesinde ticaret hakimiyeti çinlilerde Farklı kültürler bir arada olmasına rağmen hiçbir aşırılık yaşanmıyor Genelde huzurlu bir ülkeOlay yok denecek kadar azÇin mahallesine gidip küçük çini Hint mahalllesine gidip hindistanı ve Arap mahallesine gidip arap kültürünü görebilirsinizBu kültür mozayiği ülkenin dahada ilginç ve çekici olmasını sağlayan bir unsur Nüfus yoğunluğu son zamanlarda çok arttığı için yabancıların ülkeye yerleşmesi nerdeyse imkansız hale getirilmiş15 günlük vize veriliyor ve oturma izni almak için epey gerekçeler isteniyorBu da kaçak işçilerin haricinde bir çok insanın burada yaşama hayelini yok ediyor Singapurun havaalanı olan Chengi havaalanı uzakdoğunun en büyük ve en işlek havaalanı,Singapur Havayolları da ülkenin Milli havayolu ve o da dünya çapında bir üne sahip Singapurun genişliği 640 km2 Fakat bu kadar küçük bir yüzölçüme o kadar çok şey sığdırılmış ki insan şaşıyor Singapur için turistler "bahçe şehir" ve "küçük asya "adını takmışlar1965 yılında bağımsızlığını ilan etişDaha önceden 1819da ingilizler tarafından ticaret için kullanılmaya başlanmış ve 1965e kadar ingiliz sömürgesiymiş Yiyecek konusunda da kültürlerin çok farlı olması dolayısıyla farklılık ve o kadarda çeşit gözleniyor Meyveler de tropikal iklime uygun ve çok ilginçlerStar fruit denilen yıldız şeklinde meyve mayhoş tadıyla çok değişik mesela Sonra rambutan,Lyche ve daha adını bile bilmediğim birçok meyve Hepsi de birbirinden farklı ve ilginç Singapur ?un simgesi ne derseniz? Orkide en önde geliyorBu ülke orkide ülkesi olarak biliniyor,ve dünyanın her yerine orkide ihraç ediliyorDiğer simge ise "Aslan" zaten kentin bir adı da "Lion city"yani Aslan şehri ÇİN 1995 Singapurdan Hong konga ,oradan da Taipine geçiyoruzTaipin ufak bir şehirİlginç olan şey filmlerde gördüğümüz küçük gemi içinde yaşayan insanlara burada rastlamam olduHalen daha böyle sefil bir yaşam sürülüyor buralardasu problem,elektrik problem Geldiğiniz ülkenin Çin olduğu duvarlardan hemen belli eder kendiniSanki hiç bakan görevli yokmuş gibi duvarlar delik deşik ?boyaları yer yer dökülmüş,bakımsızlığı her halinden belli olan bir ülke girişiÇinde en çok dikkatimi çeken şey; iki Çin varBiri dışarıya gösterilen mükemmel bir yüz,diğeri sadece 40 dolar aylıkla geçinmeye çalışan zavallı insanlara bakan yüzMaalesef çoğunluğu bu ikinci kısım oluşturuyorÇin bir tezatlar ülkesi olmuş durumdaEskiden yani ilk komunist yıllarda halkın hepsi eşit tutulmaya çalışılıyordu Fakat şimdi bazı insanlar fırsatlar ülkesi durumundaki Çinde öyle zenginleşmişki anlatılamazEn son model Arabalar bunu basit bir örneğiİlk başta bu insanların Hong Konglu çinliler ya da Taiwanlı çinliler olabileceğini düşünmüştüm Ama sorduğumda onların neredeyse hepsinin kızıl çin vatandaşı olduğunu öğrendiğimde suratımdaki ifadeyi herhalde düşünebilirsinizŞu anda anlamaya çalıştığım şey ise diger çok fakir insanların bu zenginlere psikolojik olarak bakış açısının nasıl olduğuAcaba ne düşünüyorlar? Kimbilir Her sene iki kez Guangzhou da Çin malları Fuarı yapılırDünyanın dört bir yanından buraya ziyaretçiler gelirBiz de bu fuarı gezmek için geldik buraya Fuara Çinin dört bir yanından fabrikalar mallarını teşhir etmek için geliyorlarGenelde devletin olan fabrikalar artık yavaş yavaş şahısların malı olmaya başlamışTabi bunu sonucunda kendi aralarında rekabete girişen fabrikalar ortaya çıkmışAynı malı üreten birçok firma bulabiliyorsunuz ve fiyatlar birbirini kırıyor Kalite gititkçe yükselmiş5 sene evvelki Çin kalitesiyle çok farklıÇünkü Ticaret mantığıda çok değişmişEskiden herşey devletin ve her şey Çin halkı için olduğu için ucuz kalite önemliydiŞimdi ise artık dışa mal satıldığı için,kalite ön plana geçmiş durumda ve bunun sonucunda Amerika piyasasını ele geçirmiş bir çin ortaya çıkmış zaten gelecek 10 yılın en büyük devletlerinden biri Çin olacaktır Çin gelişiyor dedik ama bunu bütün Çin yüzölçümü için ele alırsak büyük bir yanılgıya düşerizŞu anda Çinin en önemli limanları Şhanghai ,Dalian,Hongkong Tabiki buralara büyük yatırımlar yapılıyorGelişen şehirlerin arasında Gvangzha,Shenzen,Shaghai,çok sivrilenler arasında başı çekiyorlarYatırım çoğunlıkla bu tip önceden seçilmiş şehirlere yönelince insanlarda da buralara göç etme isteği belirmekteFakat bu neredeyse imkansız çünkü bir çinlinin doğduğu şehirden başka bir yere devlet izni olmadan gitmesi YASAK!evet yasak! Nerede bizdeki o rahatlıkKalkacaksın canın istediği zaman,istediğin şehre gideceksin Burada sıkar birazÇinde maalesef Lisans almak gerekiyor Nasıl biz ülkeler arası vize alıyorsak onlarda başka bir yere gidince vize gibi kağıt almak zorundalarŞimdilerde biraz yumşama görülüyor ama umarım ileride daha iyi olur Eskiden duyduğumuz Çinden kaçıp ailesinin bulunduğu Taiwana giden insanlar parmakla sayılır ve imkansızı başarırmış gibi sayılır mantığı meyer doğruymuşİnsan olayın dışındayken inanası gelmiyor ama şu anda olayın tam içindeyim ve acı gerçekte canlı bir şekilde duruyor karşımda Dün gece yemekten sonra restoranın kapısında küçük sevimli bir kız elinde kırmızı güllerle yanımıza gelip güllerinden satmak istediBende arkadaşlarımı gösterip bozuk Çincemle "Bizim kız arkadaşımız yok, istemiyoruz" dedimkız fakat o kadar içimi parçaladı ki dayanamadım Daha yanımızda da Çin parası yoktuve bütün dolarlar 100lük olduğu için birşey veremiyeceğimi kahretsin böyle şansızlığa derken yanımdaki arkadaş 1 dolar uzatıp çiçeği alınca kızın yüzündeki sevincin ve mutluluğun tarifini sanıyorum yapamam Hemen koştu annesini yanına ve 1 doları gösterip bilmem neler söylediOnun da gözlerinin içi gülüyorduBende onu bu kadar sevindirdiğimize görünce mutlu oldum,rahatladımÇünkü bir insanı hele böyle bir ülkenin insanınımutlu edebilmek o kadar güzelkiSevimli çiçekçi kız biz arabaya bindikten sonra uzaklaşıncaya kadar hep elsalladıHiç unutamayacağım buruk bir anı olarak kalacaktır o anlar Çin çok egzotik,çok anlaşılmaz bir ülke zaten bunu anlatmaya çalışıyorum iki saatten beriAra sokaklarda 70lik nineler sokak süpürüp çöpcülük yaparken,fuar salonunda 20lik manken gibi kızlar ütülü tertemiz kıyafetleriyle temizlik yaparHalk değişik para kullanırken dolar bozduranlara cıncık gibi (Elazığda öyle denir ?tertemiz para)paralar verilirSiz götürüp o cıncık paralarla halktan alış veriş yapınca halkın basitte olsa mutluluğunu görürsünüzÇünkü onlara bu paraları kimse vermezŞanslarına siz çıkmışsınızdır karşılarınaTezatlar bir tane deyilkiKomünizm dedikleri şey buysa eğer bizim üniversiteye gelmiş gençlerimiz insanlığın kurtuluşu diye komünizmi okuyarsa ve bir zamanlar ülkemizde bu rejimi getirmek için büyük oyunlar oynanmışsa yazıkçok yazık diyecek bir şey yok o zamanKeşke o komünizm tellallarını buraya getirip bir ay yaşatabilsek bu zavallı insanların içindeGörürler ozaman hayatın ne olduğunu ve Türkiyenin nasıl bir nur nimet olduğunuYazık Devlet her aileye tek çocuk hakkı veriyor Sadece bir çocuk yapıla biliyorEğer ikinci çocuğa hamile kalınırsa hemen kürtaj yapılıyorEğer anne hamileliğini bekletirse bir deceza alıyorYani ikinci çocuğa hamile kalına bilir ama çocuk canlı doğamazÇocuğun ikinci çocuk olması onun ölmesi yada idam edilmesi için geçerli bir neden Çin halkında da genel dünya aile psikolojisinde olduğu gibi erkek çocuk isteniyor ve bu durumda ultrasonla çocukların cinsiyetine bakılıyor ve eyer kız ise kürtaj yaptırılıyor Erkekse doğuyorBu durumda gelecekteki korkunç sonucunu düşünebiliyormusunuz?Erkek nüfus kadın nüfusundan fazla olacakBunun sıkıntılarını umarım Çin politikası çözebilirAma yanlışı en başta yapıyorlar Çözümüde en başta aramaları gerekirÇinde kişi başına 8m2 ev veriliyor daha doğrusu baraka ya da şanslı olanlara apartman odasıTuvalet banyo çoğu yerde müşterekYani Motel,pansiyon gibiEvlenenlere 16m2 çocukluya 24m2 düşüyor Bir de bizdeki en fakir evine bakalım!Şükretmek hem de binlerce şükretmek lazım halimize İnsanlar için en ideal ulaşım aracı "cışıng cı" yani bisikletÇoğu insan bu alete sahip Bırakalaım da o kadar lüksleri olsunRadyo bile halen lüks sayılabilir Televizyon mu?1970lerin Türkiyesindeki televizyon sayısından belki biraz fazladır Acı bir gerçek daha halkın neredeyse %80i koca Çin haritasını bilmezmişYani Guangzhoudaki birçok insan Shanghaiın nerde olduğunu bilmiyormuş bunu da bir çinli taksici anlattıNedeni de eğitimden kaynaklanıyormuş Okulda Çin haritasını görmek diye birşey yokmuş dediğine göreBilmiyorum belki adam yanılabilir diye düşünüyorum ama şu da bir gerçek ki "Türkey" diye bir ülkeyi benden duymuş olanlar çoktur ve yine eminimki haritada Türkiyeyi bir anda bulabilecek Çinli parmakla sayılabilir "Turkey"dediğinizde "tokyo"(japonyanın başkenti )diyorlar bazen orayıda bırakalım bilsinler çünkü yüzyıllardır Japonlarla savaşıyorlar ve onların halen daha en önemli düşmanları japonlarBunu ne kadar belli etmeselerde filimleri bunun en güzel kanıtıBir filme rasladım oteldeki tvde Çinliler kötü Japonlarla savaşıp bir güzel yenmişlerdi sonunda Çinin dilencisi de tam dilenciYani bizdekiler gibi zengin değillerGerçek fakirler bunlarAma hiç yardım edemiyorsunuz çünkü birine üç, beş kuruş veririseniz hepsi üşüşüyor başınızaEn iyi oradan en kısa zamanda uzaklaşmak Din inancı oldukça azalmışBudizm,Taaizm buranın ana dinleri olduğu halde artık insanlar tapınaklara rağbet etmiyorlarKomünist rejim öncesi dindarlar çoğunluktayken,rejim sonrası dinsizlik ortaya çıkmışİnsanlara sorarsanız bizim tanrılarla işimiz yok onlar kendi dünyalarında biz kendi dünyamızdayızÖnemli olan bizim için para! diyorlarve aslında para tanrısına tapıyorlarParanın bu ülkede açamayacağı kapı yokBunu onlar söylüyorBir Amerikan atasözü vardı"para konuşur pis işler yürür " burada da geçerli Çinde hırsızlığın çok olduğunu duymuştum Fakat bizim bulunduğumuz yerlerde hırsızlığın yok denecek kadar az olduğunuda duydumDaha sonra öğrendim ki devlet fuardan önce halka anonsla duyurup hırsızlık yapanların özellikle fuar zamanı yapanlatın aşırı cezalandırılacağını söyleyince birazcık azalmış hırsızlık Unutmadan eğer birkaç kez hırsızlıktan yakalanırsa ölüm cezasına kadar varıyor Daha önce söylediğim tv sayısı için yeni öğrendiğime göre kuzey bölgelerde çok azsayıda tv varmış ama güneyde özellikle şehirlerde tv sayısı artıyormuşGüney şehirlerinin Hong konga yakın olanları Hong kong tvnu seyrede biliyorlarmışGaliba yavaş,yavaş Hong kongun farklı olduğu halka alıltırılmaya çalışılıyor1997de Çine geçecek olan Hong kong böylece Çinlilere tanıtılmaya başlanmış oluyor Sokak aralarına girip halkın yaşantısına girince halk çok şaşırıyor Çünkü genelde yabancılar halkı çok yanlış tanıdığı için sanki başlarına birşey gelecekmiş korkusuyla dolaşmıyorYalnız işin gerçeği halkın arasında dolaşmanın verdiği zevk hiçbir yerde bulunmuyorÇünkü gerçekleri izliye biliyorsunMesala bugün 16m2 bir evin kapısı açık olduğu için içini görme fırsatım oldu ve söylenenlerin ne kadar gerçek olduğunu görme fırsatım oldu Artık halkın dini inacı o kadar azalmış ki Donguan şehrinin sokaklarını dolaştık ama neredeyse hiç tapınak göremedim Buradaki insanlarla özellikle halkla ilgilenirseniz önce çok şaşırıyorlar,buna bir anlam veremiyorlar çünkü çok frklı bir biçimde yetiştirilmişler Daha sonra sizin onlara gülümserken içten gülümsediğinizi onlarda şaşkın şaşkın size gülümsüyorlar Halkın bu düşünüş biçimi mutlaka aldıkları eğitim ve devlet devlet düzeninin bir parçası Polisin halka turistlerin olmadığı yerde;hatta bazen nerede olduğunu unutup ezici davranışı itip ?kakışı hep bu şekil insan tipi ortaya çıkarıyor Sonra insanların sert kanunlarla sindirilmesi de unutulmamalıPolisler ve askerler genelde ***** taşımadığı halde halk karşılarında ezilip büzülüyorGerçi artık bazılarının kimseyi takmadığını ve polisleri küçümseyici baktıklarını da gözden kaçırmıyorum Yolda adamın birini polisler birini yakaladıKonunun başını bilmiyorum ama adamın yüzündeki çaresiz ifade "naneyi yediğinin " kanıtıydı Acıdım Fabrikalar genelde hergün çalışıyorDevlet fabrikaları değişik günlerde tatil yaptırıyorlar mesela kırtasiye ürünleri imalatı yapılan fabrikalar Perşembe günü kapalılarPazar günü çalışıyolarDiğer fabrikalar başka günlerde tatil yapıyorlar Böylece haftanın bir günü bütün ülkede ölü gün değilGüzel bir çalışma mantığı özel fabrikalarda ise genelde Pazar günleri tatil fakat isteyen Pazar günüde çalışıp ekstra para kazanabiliyorGenellikle de işçiler Pazar günleri çalışıyorlar İnsanların eğlence yerleri ise karaoke denilen yerlerBuraların özelliğine gece kulübü diyebilirizBir oda ve karaoke cihazıKaraoke cihazını anlatmak gerekirse bir video gibi içinde video da olabiliyor yeni şekliyle CDlerde var ve bu CDler o kadar gelişmiş ki binlerce parça ve müzik klipi birarada sıkıştırılmış ve istenilen parça katalogdan seçilip çaldırılıyorParçanın çalınması sırasında istenirse şarkıcının sesi yok edilip sadec müzik dışarıya verilebiliyor Böylece ellerine mikrofon alan insanlar şarkıyı kendileri müzik eşliğinde söyleyebiliyorlar parçanın sözleri müzikle birlikte ekranda yazıyorBöylece şarkı sözlerini bilmeyenler bile az da olsa işi becerebiliyorlarKaraokeler uzak doğunun hemen her ülkesinde var Gittiğim her ülkede gördüğümü söyleyebilirimve eyer uzak doğuda bir yerde "OK" yazısı görürseniz bu oranın bir karaoke klubü olduğunun işareti olur HONG KONG 1995 Ve geldik Hong konga Hong kong, bir ticaret kolonisiZaten eskiden beri burası ticaret merkezi olarak düşünülmüş ve öyle gelişmişTarihine baktığımızda İngilizlerin adaya Hindistandaki birlikleini gönderdiğini ve yapılan savaş sonrası ğalip gelip burada koloni kurduğunu görüyoruzÇinlilerle yapılan tek tük savaştan sonra 1897 yılında Çin bu bölgeyi İngilizlere 100 sene için kiraya verirYani 1997 yılında Hong kong tekrar Çinin olacakŞu anda ilke bir ingiliz sömürgesiParalarda Kraliçe Victorianın resimleri duruyorTrafik sağdaniki katlı İngiliz otobüsleri ulaşımda kullanılıyorKanunlar ingiliz yasasıGelişme yönünden çok ileri bir seviyedeler Tarihten bahsediyordum konuyu karıştırdım yine 1941 yılında hong konga Japonlar saldırıyor 1940da Guangzhou ?yu yani Hong kongun kuzeyindeki toprakları ele geçiriyorlarHong Kongun Çinden gelen desteği bitiyorİngiliz askerleride yeterli lojistik destek alamayınca 1941de Japonlar rahatça buraya giriyorlar ve tam 3 sene 8 ay burada yönetimde bulunuyorlarParaları değiştirip "Askeri yen "adlı parayı kullandırıyorlarElektrik,su,gaz yok denecekkadar azaltılıyorBirçok insan Çine zorla göç ettiriliyorBöylece 2 000 000 olan Hong Kongun nüfusu bir anda 700 000e düşüyorpeki bu zorluklar nasıl bitiyor? Hiroşima ile tabii ki Japon yayılmacılığı uzak doğuda hızla yayılırken ve onu pek durdurmak pek mümkün olamazken tek çareryi atom bombasıyla buluyor müttefikler ve Japonya çaresiz barışı kabul ediyor ve kendi ana vatanına geri dönüyorİngilizlere ada geri veriliyor ve nedense İngiliz askerleri sanki burayı şavaşarak almışlar gibi zafer fotoğrafları çektriyorlarİnsan bakınca anlam veremiyor ifadelerineBu arada ikinci dünya savaşında Uzak doğu savaşlarını okumakta fayda var sanıyorum İngilizler adaya geri dönünce halkta memnun oluyor çünkü gerçekten Japonların ezici hükümdarlığı onlara çok ağır geliyor Şimdi çinlilerin niçin İngilizlerden nefret etmediklerini yada en azından azıcık nefret ettiklerini anlayabiliyoruzİngilizlerin Hong Kongdan götürdükleri kadar buraya bıraktıklarıda az değilBuradaki insanlarla çindekileri karşılaştırmak devede kulak bile olamaz Çok rahat yaşıyorlarİstedikleri kadar çocuk sahibi olabiliyorlarZenginlik içindeler Herşeyleri varDaha ne isteyebilirler ki? Hong Kong bir adaAslında küçük bir adabelki bizim büyük adadan biraz büyüktürAsıl büyük olan bölüm Kowloon tarafıBurası bir yarımadaSırtını Çine dayamışKocamn bir caddesi varAdı Nathan RaadBütün alışveriş merkezleri buradaBizim Bağdat Caddesi,Rumeli Caddesi gibiNathan Raadda Kowloon Camii varÇok güzel bir camiiGenelde pakistanlı müslümanlar geliyorAyrıca turistlerde uğrayıp ibadet ediyorlar Hong Kongda en önemli din Buddhizm görünüyor ama bence Hristiyanlık epey yol katetmişBudistlerin çocuklarını geleceğinden endişe ettiklerini görüyorumBir tanesi bana eğer senin çocuğun katolik olmak isterse ne yaparsın diye sorarken aslında karşı karşıya olduğu sorun için bir fikir alma niyetindeydiHristiyanların çocukları Ana okulundan alıp eğitime başlıyorlar ve çocuklar sonuçta hristiyanlığa çok kolay giriyorlarHerşey eğitimden başlıyor Heryerde "YMCA" yani Young Mans Christian Association yani "Genç Hristiyan Erkekler Derneği"bulabiliyorsunuzBuralarda gençler gidip çok ucuza cafe ihtiyaçlarını görebiliyorlarHemde kitaplar okunuyorAmaç heryerde hristiyan eğitimi Kowloon ile Hong Kong adası arasında yer altından geçit yapılmışAyrıca Metro ile de gidebiliyorsunuzMetro her iki-üç dakikada bir var ve ulaşım en kolay metroyla yapılıyor Çinin 1997de Hong Kongu alınca nasıl bir yönetim yapacağını çok merak ediyorum ama anladığım kadarıyla mutlaka bir özerk yönetim olacaktırÇünkü bu insanlar yokluğu bilmiyorlar ve çok rahat yaşamaya alışmışlar Sonra ekonomiyi bunlar ellrinde tutuyorlarÇinin ürettiği malların neredeyse hepsi Hong Kong üzerinden gönderiliyorÇinin en önemli limanı gelecekte şüphesiz Hong Kong olacaktırÇin yavaş yavaş geleceğini hissettiriyorparaların üzerindeki kraliçe resmi yeni paralarda yokÇiçek resmi yada Aslan resmi konulmuş Hong Konglu işadamları da şu anda ne yapacaklarını tam bilemiyorlar Çoğu Çinde fabrika kurmuş ve böylece şimdiden ayaklarını sağlam basmaya çalışıyorlarOnlar Çine yönelince Çinlilerden son model arabalarla ve lüks yaşayan insanlar görmüş oluyorlarAcaba nasıl düşünüyorlar?Çok merak ediyorum doğrusu Sen üç kuruşla geçin,adam Milyon dolarlık arabalarla gezsinBisiklet sana yeterde artar bileTek farkı adamın Hong Kongda doğmuş olmasıBelkide sen ondan daha zekisin ama neye yararŞans bu kardeşimKimbilir belki akrabalık bile vardır arada Ama Çin bu,adamı eşitlerHerkes eşitHerkes Aslında Çini seviyorum ama nedense diger taraftan bunları görünce çok kızıyorum elimde değilKusura bakılmasınEşitlik diye eşitsizlik veriliyorsa ben yokum arkadaş! ister Çin olsun,ister Türkiye!

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com