08-24-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kalıp Kullanarak Mum Yapmak
Kalıplı Mumlar Yapma
Kalıplı mumlar her şekilde ve her boyda yapılabilir Burada, kalıptan çıkarılan bir mum gösterilmektedir Kap içi mumu da yapabilirsiniz; bu durumda mum kalıp içinde kalmaktadır ve kalıp mumun bir parçası haline gelmektedir
Kap olarak güzel bir teneke kutu, bir deniz kabuğu, içi oyulmuş bir ağaç dalı, bir yumurta kabuğu veya cam bir kase vb kullanabilirsiniz Kap içi mumu yapmak için aşağıdaki talimatların alt kısmındaki nota bakınız Bu tariften 7x2 inç (yaklaşık 18x5 cm) boyutlarında bir mum elde edilmektedir
Malzemeler:
9 inç (yaklaşık 23cm) boyunda #1 fitil Eğer önceden hazırlanmış fitil almadıysanız mum yapma işine başlamadan önce fitili hazırlamalısınız Bunu, fitili yaklaşık 20 saniye boyunca erimiş parafin mumuna daldırarak yapabilirsiniz Daha sonra fitili kuruması için parafinli kağıt ve mutfak folyosunun üzerine bırakınız
1/2 pound'luk balmumu veya 1/2 poundluk parafin Eğer balmumu yerine parafin kullanırsanız 0 8 onsluk stearine de ihtiyaç duyacaksınız
Muma renk veya koku vermeyi planlıyorsanız parafini kullanınız ve parafini eklemeden önce eritilmiş stearine koku (sadece birkaç damla) ve renk ekleyiniz
7 x 2 inçlik (yaklaşık 18x5 cm) bir kalıp Kalıbı hazırlamak için temiz ve kuru olduğundan emin olunuz Mumu kalıptan kolayca çıkarabilmek için kalıbın içine bir parça silikon sprey sıkınız Kalıbın altındaki delikten fitili geçiriniz ve yukarıya doğru çekiniz Fitilin üst kısmını bir fitil iğnesine geçiriniz ve kalıbın üzerine bırakınız Bu, gergi çubuğu görevi görecektir Kalıbı ters çeviriniz, fitili ortalayınız, gergin bir biçimde çekiniz ve bir parça kalıp mührü ile sabitleyiniz Kalıptaki çatlakları kalıp mührü ile kapatınız
İki katlı tencerenin üst kısmında ve orta ateşte balmumunu eritiniz ve 160° F dereceye getiriniz Parafin mumu kullanıyorsanız ilkönce stearin ekleyiniz ve sonra sıcaklığı 190° F'a çıkarınız Farklı kalıp malzemelerinin farklı mum ısıları gerektirdiğini unutmayınız Kullandığınız kalıp için farklı bir ısı derecesine çıkmanız gerekiyorsa, o ısı derecesine çıkınız Mum doğru ısı derecesine ulaştığında onu dökme kabına aktarınız
Mumu içine dökmeden önce kalıp ısısının oda sıcaklığına eşit olmasına (veya biraz daha sıcak olabilir) dikkat ediniz Eğer kalıp soğuksa mum her noktada eşit olarak donmayacaktır
Mumu kalıba dökmek için kalıbı açılı (eğri) tutunuz (bu hava kabarcıklarının oluşmasını önleyecektir) ve içi doldukça kalıbı yavaş yavaş düz konuma getiriniz Kalıbın ağzından yaklaşık 1/2 inç
(yaklaşık 1,27 cm) (aşağıda olan bir noktaya gelene dek doldurmaya devam ediniz Dar bir çubukla ve fitil iğnesi ile kalıbın içindeki mumu yavaşça karıştırınız ve kalıbın kenarlarını sıyırınız Bu sayede içeride sıkışmış hava kabarcıkları çıkacak ve mum her noktada aynı şekilde donacaktır Mumu yaklaşık bir saat soğutunuz
Mum soğurken küçülebilir ve fitilin etrafında hafif bir çentik oluşabilir Bu durumu düzeltmek için bir fitil iğnesi alınız ve çentiğe birkaç defa batırınız Mumu daha önceki ısıtma derecenizde yeniden ısıtınız ve çentiği yeniden doldurunuz Buna çentik doldurma adı verilmektedir Mumu, bir saatin ardından yarım saat daha soğumaya bırakınız Eğer gerekirse, düz bir seviye elde eden dek mumun çentiklerini tekrar doldurunuz
Mum 6 veya 8 saat boyunca soğuduktan sonra ve kalıbın kenarlarından ayrılmaya başladığında onu kalıptan çıkarabilirsiniz Küçülmesi için mumu yaklaşık 20 dakika boyunca buzdolabında tutunuz Kalıp mührünü kalıbın altından çıkarınız ve gergi çubuğunu kullanarak mumu kalıptan çıkarınız Gergi çubuğunu çıkarınız ve mumu ters çeviriniz Fitili mumun alt kısmındaki yüzeyden kesiniz Mumun alt kısmını düzeltmek için, içine folyo konmuş bir tepsiyi iyice ısıtınız Mumu sıcak folyonun üzerine koyunuz ve tabanı düzleşene dek birkaç saniye boyunca döndürünüz Son olarak fitili üste 1/4 inç (yaklaşık 0,6 cm) kalacak şekilde kesiniz ve artık mumunuzu yakmaya hazırsınız
NOT: Eğer kap içinde bir mum yapıyorsanız bir tel göbek ve fitil desteği kullanınız Kabın 12; inçini (yaklaşık 1,27 cm) dolduracak kadar mum dökerek onu kabın alt kısmına sabitleyiniz Mum kuruduğunda fitilin ucunu bir gergi çubuğunun etrafına sarınız ve çubuğu kabın üzerine bırakınız Fitili gergin hale getiriniz ve ortalayınız Kabı mumla doldurunuz ve yukarıda belirtildiği şekilde çentikleri gideriniz
Kaynak: showtv net
> Bu Kategorideki Tüm Yazılar
|
|
|