Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > Serbest Forum

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
hilafet, isyanlar, ordusu

İç İsyanlar > Hilafet Ordusu >

Eski 08-24-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

İç İsyanlar > Hilafet Ordusu >

Baylar, İzmit'te de Süleyman Şefik Paşa komutasında, Halife Ordusu adında hain bir kuvvet yığınak yapıyordu Bunun bir kısmı da, Bolu yakınlarında Kurmay Binbaşı Hayri Bey komutasında ayaklananları desteklemişti Bu kuvvetle birlikte, İstanbul'dan gönderilmiş birçok subay da vardı
Hilafet Ordusunun, Süleyman Şefik Paşa'dan sonra, belli başlı komutanları, Süvari Tuğgeneral Suphi Paşa ve Topçu yarbaylarından Senaî Bey'di İstanbul'da da özel olarak kurulmuş bir kurmaylar kurulu vardı Bu kurulun belli başlı başkanları da Kurmay Albay Refik ve Kurmay Yarbay Hayrettin Beylerdi
Suphi Paşa ile ilgili küçük bir anımı anlatayım: Suphi Paşa'yı Selânik'ten tanırdım Ben kolağası iken o, daha o zaman, tuğgeneral ve süvari tümeni komutanı idi Arada üstlük astlık ayrımı olduğu halde çok yakın arkadaşlığımız vardı Meşrutiyetin kuruluşu sıralarında ilkin İştip dolaylarında "Cumalı" denilen bir yerde süvari manevraları yaptırmıştı Başka kimi kurmaylar arasında beni de manevrada bulunmak üzere çağırmıştı Kendisi Almanya'da öğrenim görmüş, çok usta bir binici idi Ama, askerlik sanatını anlamış bir komutan değildi Manevranın bitiminde ben, yetkim ve aşamam elverişli olmadığı halde Paşa'yı bütün subaylar önünde acı bir dille yermiştim ve daha sonra "Cumalı Ordugâhı" adında küçük bir kitap da yazmıştım Suphi Paşa, gerek herkesin önünde yaptığım eleştirilerden gerekse yayımlanan bu kitabımdan pek üzüldü Kendisinin açıkça söylediğine göre içgücü kırılmış Ama, bana gücenmedi Arkadaşlığımız sürüp gitti İşte, Hilafet Ordusuna buldukları komutan bu Suphi Paşa'dır Paşa, sonraları Ankara'ya geldi Geziye çıkıyordum İstasyonda çok kalabalık içinde birbirimizle karşılaştık Kendisine ilk sorum şu oldu:
-Paşam, niçin Halife Ordusu Komutanlığını kabul ettin?
Suphi Paşa bir an duraksamaksızın:
-Size yenilmek için, karşılığını verdi
Verdiği bu yanıtla anlatmak istiyordu ki, bu görevi özel bir duygu ile kabul etmişti Suphi Paşa'nın böyle bir düşüncesi bulunabilir Ama, gerçekte, komutayı üzerine aldığı zaman kuvvetleri yenilmiş bulunuyordu
Bolu, Düzce, Adapazarı ve İzmit dolaylarındaki bu ayaklanma, bu kez 4 Haziran 1920 gününe değin, üç aydan daha çok sürdü Daha sonra, 29 Temmuzda yine bir ayaklanma oldu Bundan sonra da bu bölgede tam dirlik düzenlik kurulamamıştır Ama, ayaklananlar, sonunda tümden bozguna uğratılmış ve elebaşları, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin yasalarına bırakılmıştı Hilafet Ordusunun Bolu yöresinde bulunan kısmı da bozguna uğratıldı Komutanı Binbaşı Hayri ve subayları Yüzbaşı Ali, Üsteğmen Şerafettin, Üsteğmen Hayrettin, Makineli Tüfek Subayı Mehmet Hayri, Tabur Yazmanı (Levazım Subayı) Hasan Lûtfi, Cerrah (operatör) İbrahim Ethem Efendiler için de öbür elebaşılar gibi işlem yapıldı Hilafet Ordusu da İzmit'ten İstanbul'a kaçmak zorunda bırakıldı

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com