08-24-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Olta Çeşitleri - Sarkıtmalar
Türkiye' de en yaygın kullanılan olta takımıdır Hele hele denizde sandaldan yapılan avcılıkların neredeyse tamamında el oltası kullanılır Balığın büyük veya küçük olması o kadar fark etmez illa el oltası Bazı olta türlerinde sırtı (sürütme), uzun olta gibi el oltası kullanılması oltanın hazırlanışı bakımından neredeyse zorunludur, ama kimse de bu takımları ıslah ederek makinalı oltaya ile avlanmaya uygun hale getirmez Böyle gördük böyle gider; zaten verimi de fena olmadığından o açıdan mahsuru yoktur Ayrıca el oltası kullanımı amatör balıkçılık tarihi kadar eskidir Avrupalı amatörler de tam tersi; makineli takım peşindedir El oltası makineli takımla karşılaştırıldığında daha kalın misina, balığı çekerken daha fazla uğraş, büyük balıkta elin misina tarafından kesilmesi gibi riskler taşır
Bunların en geneli üç köstekli takımlardır, hata o kadarki bu takıma genelde üçlü veya üç köstekli de denir İsteğe ve ihtiyaca göre iki veya dört köstekli olarak da düzenlenebilir ama genelde beş köstek ve fazlası çapari olarak sayılacağından daha fazla köstek konmaz Bu takımlar iki şekilde düzenlenebilir; birincisi iskandilin uçta olduğu tiptir Resimde solda en baştaki takım buna örnektir çok iri olmayan her türlü balığın özellikle de taş balıklarının avında kullanılır Yeter uzunlukta olta ipinin ucuna bir fırdöndü ve fırdöndünün diğer ucuna da 70 - 80 santim uzunluğunda beden bağlanarak takımın ana hatları ortaya çıkar Beden genelde olta ipinden daha ince misinadan seçilir ve ucunda bir iskandil kasası yapılır İstenirse ilk fırdöndüden sonra olta ipi kalınlığında 80 santim kadar bir parça eklenir bunun ucuna ikinci bir fırdöndü bağlanır, beden ikinci fırdöndünün boş gözüne bağlanır Bu araya konan parçaya kolçak denir Yine de kolçak bu takımlarda sık kullanılan bir eleman değildir Mezgit gibi oltaya gam yaptıran balıkların avında veya akıntı nedeni ile takımda oluşan gam miktarını azaltmak amacı ile kullanılabilir Köstekler beden de incedir ve boyu 10-12 santimi pek geçmez Takımın yapımında uyuma dikkat etmeli, fırdöndüden olta ipine, iğneden köstek boyuna tüm elemanlar birbirleri ile uyumlu olmalıdır Avı yapılan balığa göre takımın kalınlıkları ve uyumu o balığa ilişkin sayfalarda ayrıca belirtilmektedir Takımın kullanılması dip yapısına ve akıntının durumuna göre değişir Temiz, kumlu diplerde iskandil kuma yatırılarak takım iskandili dipten kasmayacak kadar gergin tutulursa hassas olur Balık vurunca hafifçe çalınarak iğnenin oturması sağlanır Dibi taşlık, kayalık ilişken olan yerlerde ise iskandil dibe oturtulmaz dipten 10-15 santim kadar yukarıda tutularak hem yemlere hareketlilik sağlanır hem de olası takılmaların önüne geçilmeye çalışılır Takımı kullanırken en çok hangi iğnelere balık geldiğine dikkat etmek gerekir Eğer tüm iğneler eşit olarak balık alıyor ise sorun yoktur Ama genelde balık daha çok en alt iğnelere geliyor ise verimi arttırmak için takımı yeniden düzenlemek gerekir İlk deneme köstek boylarını ve beden boyunu kısaltmak olmalıdır Bundan sonuç alınmaz ise o halde iskandili hafifletip bedenin gerisine alarak; ağırlığı ortada olan sarkıtmalara çevrilir ve yeldirme gibi kullanılır Bu verimi arttırsa bile takımın indirilirken çok dikkat gerektirmesi aksi halde karışarak bozulması ve çok yavaş çalışma gereği nedeni ile sıkıcı olabilir Derin ve akıntı olmayan veya sert akıntılı yerlerde daha da zordur ve pek uygulanmaz; normal akıntılı yerlerde ise serbest indirilen takımda akıntı, bedeni oltadan uzak tutarak karışmayı önleyeceği için daha hızlı ve başarılıdır denebilir
Kuvvetli akıntısı olan dip yamaçlarının başları, kayalık burun başları gibi yerlerde üç köstekli takımda biraz daha değişiklik yapmak gerekir ve ağırlık ortaya alınabilir Resimlerden soldan ikincisi böyle bir takıma örnektir özellikle taş balıklarının avında ve soğuk sonbahar günlerinde iyi sonuçlar verir Takımın farkı kullanılan iskandilin iki ucunun da delikli olmasıdır, bu iskandile mavruka denir ve bir ucuna iki köstekli beden bağlanırken ikinci gözüne de bir köstek bağlanarak yine üç köstekli takım elde edilir En uçtaki kösteğin boyu 20 hatta akıntı durumuna göre 40 santime kadar olabilir Tabii kösteğin uzatılabilmesi için akıntının hızlı olması gerekir Dibin durumu ne olursa olsun bu takım kullanılırken iskandil dibe oturtulmaz; dipten uç kösteğin uzunluğu kadar yukarıda tutulur Akıntı sert ise, uç köstek akıntı ile uzanacağından dipten uzaklaşır böylece takım biraz daha aşağı indirilebilir
Bu takımla, yani üç köstekli takımla, izmarit, mezgit, istavrit, kolyoz, uskumru, mercan, ispari, karagöz, hani, lipsoz, lahos, eşkina gibi pek çok balık tutulabilir Takımın yemleri balığa göre değişmekle beraber midye, karides, sülünez, balık eti, garos gibi çok çeşitlidir
Kaynak: rastgele ahmetalpbalkan com
> Bu Kategorideki Tüm Yazılar
|
|
|