Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
hareketi, havanın, rüzgarlar

Rüzgarlar Ve Havanın Hareketi

Eski 08-23-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Rüzgarlar Ve Havanın Hareketi

Havanın dünya yüzeyine göre yer değiştirmesi olayına rüzgar deriz Bu, atmosfer içinde periyodik düzenlilik gösteren bir olaydır
Güneş ışınlarının yere ve zamana bağlı değişkenliğinden kaynaklanan ısı farkları, hava basıncında değişmelere yol açar; ısınan hava yükselir, daha soğuk olan hava da onun yerine doğru akar Dünya’nın dönme etkisinin de bunlara katılmasıyla troposferde hava hareketleri gözlenir Bunlar da bazen alize rüzgarları, batı rüzgar bölgeleri, kutuplardaki doğu rüzgar alanları gibi büyük ve periyodik hava akımlarının oluşmasına yol açar

<center></center>
Bunların dışında bir dizi yerel hava akımı olayı da gözlenebilir Bunlar yerel koşullara göre lodos, poyraz ya da bora gibi adlarla anılır
Rüzgarın hızı saniyede metre (m/sn) ya da mil (kn) olarak ölçülür 2 kn yaklaşık 1 m/sn’ye eşittir Rüzgarın hızını anemometre adını taşıyan araçla ölçme olanağı bulunmadığı zaman şiddetini 0-12 arasında basamaklandırılmış olan Beaufort ölçeğine göre kestirme olanağı vardır: Dumanın yer yüzeyine dik olarak yükselmesi durumunda rüzgarın gücü 0’a eşit olur, 4 durumunda toz bulutları uçuşur, 10’da ağaçlar köklerinden sökülür, 12’de ise hızı saatte 110 km’yi bulan bir tayfun söz konusudur

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com