![]() |
Ahmedinecad ve Anıtkabir |
![]() |
![]() |
#1 |
dejavu2009
|
![]() Ahmedinecad ve Anıtkabir![]() ![]() ![]() İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad 14 Ağustos’ta Türkiye’ye geliyor ![]() 1979 devriminden beri Tahran’dan gelen her resmi heyetle yaşanan sıkıntı ondan önce gündeme geldi: Anıtkabir ziyareti ne olacak? Malum, Ankara’ya yapılan resmi ziyaretlerde konuğun Anıtkabir’e giderek çelenk koyması bir koşul ![]() ![]() ![]() ![]() Geziye “çalışma ziyareti” adı verildi ![]() Konuğun başkente gelme zorunluluğu kaldırıldı ![]() Şimdi Ahmedinecad Ankara’ya Gül’ü ziyarete gelmeyecek, Gül İstanbul’a Ahmedinecad’la buluşmaya gidecek ![]() * * * Anlamadığım birkaç nokta var ![]() 2004’te Hatemi geldiğinde, Ankara’da Sezer tarafından resmi törenle ağırlanmıştı ![]() ![]() İkincisi: Ahmedinecad, geçen sene Erivan’a gittiğinde Soykırım Anıtı ziyaretinin resmi programa alınmasına ses çıkarmamış, ama son anda geziyi yarıda keserek anıt ziyaretinden “yırtmıştı” ![]() Acaba Ankara programında Anıtkabir ziyareti görüşmelerden önce olduğu için mi böyle bir “kısa kesme” formülü yerine “İstanbul’a ayağa çağırma” formülü benimsendi? * * * Her ülkenin kendi teamülleri, inançları, ilkeleri olabilir ![]() ![]() Anıtkabir meselesi de öyle: Kimine göre İranlıların Anıtkabir alerjisinin asıl gerekçesi, gösterişli kabirlerin mabet edinilmesinin dinen caiz olmadığına inanan bir toplumsal kültürdür, ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tabii ki kimse Atatürk’ü sevmeye mecbur değil; kaldı ki Ahmedinecad “Humeyni’yi Atatürk’ten çok sevenler”in de yaşadığı bir ülkeyi ziyaret ediyor ![]() ![]() * * * Diplomatik açıdan önemli olan ilişkilerdeki karşılıklılık ilkesidir ![]() ![]() ![]() ![]() İran devriminin ilk yıllarında Tahran’da büyükelçilik yapmış olan Tanşuğ Bleda’nın hatıralarında (“Maskeli Balo”, Doğan Kitap, 2000) okumuştum ![]() İran Meclis Başkanı Rafsancani kendisini kabul ediyor ![]() Görüşme sırasında ezan okunmaya başlayınca Rafsancani, Bleda’yı susturuyor ![]() ![]() Şaşırıyor Büyükelçi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sonra Başkan’la beraber kalkıyorlar ![]() ![]() ![]() “Başkan size müstesna bir jest yaptı ![]() ![]() * * * Diplomasi, bir jestler sanatı ![]() ![]() ![]() Osmanlı, kabulde Sultan’ın önünde eğilmemekte direnen elçiler için alçak kapılar yaptırırmış ![]() Ben de Anıtkabir krizine çare düşünürken Hürriyet Pazar’da Gündüz Vasaf’ı okuyunca “Buldum” diye bağırdım: Sultan Abdülaziz Avrupa ziyaretine gidecek ![]() ![]() Doğruysa ulema Darül-Harp ziyaretinin dinen caiz olabilmesi için pratik bir çözüm bulmuş: Sultan’ın ayakkabılarının altına bir bölme eklenmiş ![]() ![]() ![]() Dâhiyane değil mi? Ahmedinecad, topuğundaki gizli haznede Acem toprağıyla Anıtkabir’e gelemez miydi acaba?
|