Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık > Genel Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
faydalı, fazlası, süt, tabii, zarar, şeyin

Tabii Ki Süt Faydalı Ama Her Şeyin Fazlası Zarar...

Eski 08-22-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Tabii Ki Süt Faydalı Ama Her Şeyin Fazlası Zarar...




Yıllarca, inek sütü midede şişkinlik, hazımsızlık, ürtiker plakları (vücutta oluşan kaşıntılı kızarıklıklar) gibi istenmeyen rahatsız edici semptomların kaynağı diye bilinir Bu reaksiyonlar süt proteinlerine karşı alerji ya da laktoz intoleransından kaynaklanır Bebeklerde her ikisi de aynı anda olabilir
Süt, çocuğun karşılaştığı ilk yabancı protein kaynağı ve muhtevası ile çok önemli bir besin kaynağıdır ve bu nedenle bebeklerin diyetinden kolayca çıkarılamaz Laktoz intoleransı, sütün baskın şekeri laktozun yeterli sindirilememesinden kaynaklanır Bu yetersizlik laktaz enziminin eksikliğinden kaynaklanır Laktaz enzimi normalde ince bağırsak hücreleri tarafından üretilir Laktaz enzimi laktozu, emilip kana geçebilmesi için daha küçük formları olan galaktoz ve glikoza parçalar Alınan laktozu sindirebilmek için gerekli laktaz enzim eksikliği olan her insanda semptom görülmese de bu insanlarda laktoz intoleransı var kabul edilir Genel olarak semptomlar laktoz alımı sonrası mide bulantısı, kramplar, dolgunluk, şişkinlik, gaz, ishaldir Bu semptomlar laktoz alındıktan yarım saat ile 2 saat arasında bir süre sonra başlar Semptomların şiddeti kişinin laktozu tolere edebilmesine göre değişir
Laktoz intoleransının bazı sebepleri çok iyi bilinmektedir Örneğin ince bağırsak ülseri enzim üretimini azaltabilir Daha seyrek olarak çocuklarda laktaz üretimi doğuştan düşük olabilir Birçok insan için ise laktaz eksikliği doğal olarak zamanla gelişen bir durumdur Yaklaşık 2 yaşından sonra, vücut; laktazı daha az üretmeye başlar Bununla birlikte birçok insan yaşlanmadan önce semptomlarla karşılaşmayabilir Her ne kadar Kuzey Avrupalı birçok insan hayatları boyunca kendilerine yetecek laktaz üretebiliyor olsalar da; Ortadoğu, Hindistan, Afrika’nın bir bölümünde yaşayan insanlarda ya da bu insanların dünyanın herhangi bir yerindeki akrabalarında laktaz eksikliği oldukça yaygındır Yetişkinlerin %70’inde değişik derecede laktoz intoleransı mevcuttur Avrupa’da bir çok ülkede beyazların%5’inde, diğer etnik gruplarda ise daha yüksek oranlarda laktoz intoleransı mevcuttur İntoleransa neden olan süt ve süt ürünlerinin miktarı insandan insana semptom çeşitliliğine neden olur Düşük bağırsak laktaz aktivitesine sahip birçok insan, bir bardak sütü rahatsızlık hissetmeden tolere edebilir Sert peynir (laktozu düşüktür) ve yoğurt gibi fermente süt ürünlerini de rahatlıkla tolere edebilir
TEDAVİ Sindirim sisteminde laktoz emilimini belirlemek için kullanılan testler laktoz tolerans testi, hidrojen solunumu testi ve dışkı asit testidir Laktoz tolerans testi önce bir aç kalma süreciyle başlar ve daha sonra laktoz içeren bir sıvının içilmesi onu takip eder 2 saatlik periyotlarla kan örnekleri alınır Laktozun emilimi ile artması gereken kanda glikoz seviyesi ölçülür Normalde, laktoz sindirim sistemine girdiğinde laktaz enzimi tarafından galaktoz ve glikoza parçalanır Kana geçen galaktoz ve glikoz karaciğere gider Galaktoz karaciğerde glikoza dönüşür ve kan glikoz düzeyi yükselir Eğer laktoz tam olarak parçalanmaz ve emilmez ise kan glikoz seviyesi yükselmez Solunumda hidrojen testinde, insanın solunumundaki hidrojen miktarı ölçülür
LAKTOZ MİKTARI
Bütün hayvan sütleri laktoz içerir Soya sütü aslında bir bitki suyudur ve laktoz içermez, laktoz intoleransı olan insanlarda benzer semptomlara yol açabilir Bazı insanlar sadece inek sütüne karşı alerjik rahatsızlığa sahip olsalar da, laktoz intoleransı olan insanların hayvani sütlerden uzak durmaları gerekmektedir GİZLİ LAKTOZ Her ne kadar süt ve sütten yapılan gıdalar doğal besin kaynakları olsa da, laktoz sık sık hazır gıdalara eklenmektedir Laktoz toleransı düşük olanlar şunu bilmelidirler ki; birçok gıdada düşük oranlarda laktoz bulunabilir Örneğin; ekmek ve diğer tahıl ürünleri, işlenmiş kahvaltılık tahıllar, patates, çorba ve kahvaltılık içecekler, margarin, salata sosları, şekerlemeler ve diğer çerezler, bisküvi ve kek karışımları, süt ürünleri içermez diye etiketlenen bazı ürünler (örneğin, kahve kremaları ve diğer kremalar) aynı zamanda süt ürünlerinden türetilen dolayısı ile laktoz içeren katkı maddeleri bulundurabilirler Akıllı tüketiciler gıdaların etiketlerine dikkatli bakmayı öğrenirler Sadece süt ve laktoz miktarı ile yetinmezler aynı zamanda peynir altı suyu, süt yan ürünleri, ve yağsız süt tozlarına dikkat ederler Eğer etiket üzerinde bunlardan birisi mevcutsa ürün laktoz içeriyor demektir Bunlara ek olarak laktoz; reçete ilaçlarının%20’sinin, diğer ilaçların ise%6’sının yapımında kullanılır Birçok doğum kontrol hapında da, mide asidi ve gazı için üretilen tabletlerde olduğu gibi laktoz vardır Bunlar ancak şiddetli laktoz intoleransı olanlarda etki gösterir


HaberTürk

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.