Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık > Genel Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
azaltalım, besinleri, içeren, kolesterol

Kolesterol İçeren Besinleri Azaltalım!

Eski 08-23-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Kolesterol İçeren Besinleri Azaltalım!




Obezitenin(şişmanlık) de kalp hastalıklarına yakalanmada önemli bir risk faktörü olduğunu belirten VKV Amerikan Hastanesi’nden Uzman Diyetisyen Tuğçe Aytulu konu ile ilgili görüşlerini paylaşıyor;

Diyetisyen Dr Tuğçe Aytulu Kalp hastalıklarından ve kalp krizinden korunmada; düzenli doktor kontrolü ve egzersiz ile stresi azaltılmış bir yaşam kadar, beslenme alışkanlıkları da önemlidir

Kalp sağlığı için doymuş yağ tüketimi ile kolesterol içeren besinleri azaltmak gereklidir Doymuş yağ ve kolesterol oranı yüksek besinler tüketmek, kan kolesterol düzeyinin yükselmesi için önemli bir nedendir Bu gerçek göz önünde bulundurularak; tüketilen besinleri, doymuş yağ ve kolesterol oranı düşük besinlerle değiştirmek önemlidir Bu durumda, yüksek miktarda katı yağ içeren (şarküteri ürünleri, krema, sakatat… vb) besinler yerine; az yağlı et, balık ve süt ürünleri tercih edilmelidir

Günlük yağ tüketimi; zeytinyağı (veya fındık yağı) ile mısır özü yağlarının (veya soya yağı) karışımı ya da zeytinyağı ile birlikte kanola yağının tüketimi şeklinde kullanılabilir Ayrıca günlük beslenmede posa miktarını artırmak gerekmektedir Bunun için beyaz ekmek yerine, kepekli veya tam buğday ekmek yemek; haftada 2-3 kez kuru baklagil tüketmek; meyve, sebze ve salata tüketimini artırmak yeterli olacaktır Ayrıca kabuklu yenilebilen meyveler, kabuklu olarak tüketilmelidir

Vücut ağırlığının normal sınırlar içinde olması da kalp sağlığı açısından önemli bir faktördür Çünkü obezite(şişmanlık) de kalp hastalıklarına yakalanmada önemli bir risk faktörüdür Bu nedenle beslenme alışkanlıkları gözden geçirilirken, besin tüketim miktarları ile alınan günlük enerji (kalori) de dikkatlice düşünülmelidir

Eğer kolesterol yüksekse…

Beyin, böbrek, dil gibi sakatatlar; kaymak, mayonez, krema, soslar, çikolata gibi yağlı besinler; et, sucuk, pastırma, sosis, tavuk ve hindi derisi gibi tam yağlı gıdalar; kızartma ve kavurmalar; alkollü içkiler; hazır meyve suyu, kola, gazoz gibi asitli içecekler; tereyağı, kuyrukyağı gibi hayvansal yağlar; margarin, tam yağlı süt, yoğurt ve peynirler ile içeriği bilinmeyen hazır gıdalar, tüketilmekten kaçınılmalıdır Bu tip gıdalar tüketilmek isteniyorsa; hangi miktarda ve ne sıklıkta yenebileceği bir beslenme uzmanına danışılmalıdır

Acaba bildikleriniz doğru mu?

“Kolesterolümün düşmesi için bolca ceviz yiyorum

Yanlış: Ceviz, içerdiği yağ asitleri nedeniyle değerli bir besindir Ancak yağ içeriğinin yüksek olması nedeniyle bol miktarda ceviz tüketmek, kan kolesterol değerini düşürmez Günlük ihtiyacın çok üzerinde yağ tüketilmiyorsa, günde 2-3 tam ceviz yenilebilir

“Kolesterolüm yüksek Bu nedenle asla yumurta yemiyorum

Yanlış: Haftada 1 kez haşlanmış veya yağsız omlet tüketilebilir Dikkat edilmesi gereken, o hafta içinde başka besinlerin içerisinde yumurta olmamasıdır

“Kolesterolüm yüksek olduğu için asla kırmızı et yemiyorum Bunun yerine bolca tavuk ve balık yiyorum

Yanlış: Tavuk ve balık da kırmızı et gibi hayvansal gıdalardandır Bu gruba dahil olan tüm gıdalar, belirli miktarda kolesterol içerir Önemli olan bu besinlerin ne sıklıkta ve ne miktarda tüketildiğidir Bu besinlerin içerdiği farklı yağ asitlerinden yararlanabilmek için haftada 1 veya 2 kez diğer besinlerle çeşitlendirilerek yağsız olmak üzere kırmızı et yenilebilir

Kalp hastalıklarından korunmada anahtar gıdalar:

Fındık ve Ceviz: Akdeniz tipi beslenmenin önemli bileşenlerinden olan tekli doymamış yağ asitleri ile çinko, lif ve magnezyumun yanı sıra damarları koruyan E vitamini içerir Ceviz ayrıca kalbi koruyucu o****-3 adlı yağ asitlerini de ihtiva eder

Domates: İçerdiği likopen etkisiyle güçlü bir antioksidan olup, kan damarlarını koruyucu etkiye sahiptir Domates suyu ve salçası da aynı bileşenleri içerir

Balık: Haftada 2 kez balık tüketilmesi, kalp hastalıklarından korunmada önemli bir silah olan o****-3’ün alınması için yeterlidir Balıkta bulunan o****-3, kan hücrelerinin birbirine yapışması ile pıhtılaşmayı engeller

Yeşil Çay: Kalp sağlığı için koruyucu bir içecektir İçerdiği antioksidan maddeler sayesinde, kolesterolün damarlarda birikmesini ve damarların tıkanmasını önler

Üzüm: Özellikle çekirdeğiyle birlikte tüketilen siyah üzüm, içerdiği kuvvetli antioksidanlar sayesinde, kalp hastalıklarından korunmada etkilidir Üzümü çekirdeği ile yiyemeyenler için konsantre edilmiş üzüm ekstreleri de bulunmaktadır

Soğan ve Sarımsak: Kan sulandırıcı etkisi vardır, kolesterolün damarlara zarar vermesini engelleyen bazı bileşenleri içerir

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.