Bilyeler ve bıçaklar |
|
|
#1 |
|
VANDETTA
|
Bilyeler ve bıçaklarCenazesinde cıvıl cıvıl Roman şarkıları söylenmesini vasiyet eden bir ölümcül hasta gibi her yılbaşı, şenliklere güle oynamaya uğurluyoruz eski yılı ![]() ![]() ![]() ![]() her eskiyen yılın, kaç sayfa olduğunu kestiremediğimiz otobiyografimizden bir sayfayı daha yırtıp attığını unutmaya çalışarak![]() ![]() ![]() ![]() ![]() her açılan yeni sayfanın, yırtılıp atılandan daha renkli öykülerle dolu olacağını umarak![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ve kitabın kaçıncı sayfasında olduğumuzu hiç umursamayarak![]() ![]() ![]() ![]() ![]() neşeli bir cenaze töreni gibi karşılıyoruz yeni yılı![]() ![]() ![]() Oysa günden güne kabarıklaşan hatıra defterleri ele veriyor mazinin tortularını ![]() ![]() ![]() Eski albümlerdeki fotoğraflar geçip gidenleri, yitip bitenleri belgelercesine gülümsüyorlar ![]() Sararan fotoğraflarla birlikte en sevdiğiniz paltonuzun eprimesi, hiç çıkarmadığınız kotunuzun en üst düğmesinin bir türlü kapanmaması, yıldız yıldız ışıldayan vitrinlerin ruhunuza eski bayramları uyandırmaması üzüyor sizi ![]() ![]() ![]() Buharlarla sarmalanmış mahzun bir tren garı gibi yılbaşı ![]() ![]() Her Aralık sonunda o gara gidip bekliyorsunuz![]() ![]() kimi zaman dönüşü olmayan bir yolcuyu uğurlamanın hüznü![]() ![]() kimi zaman hasretle beklenen bir dostu karşılamanın sevinciyle![]() ![]() ![]() Kitabın kaçıncı sayfasını çevirdiğinize göre değişiyor haletiruhiyeniz ![]() ![]() Ya sevinçle karşılıyorsunuz geleni![]() ![]() ![]() ya gidenin ardından hüzünle el sallıyorsunuz![]() * * * Ben eskiden o garda beklerken giden trenlere aldırış etmezdim pek ![]() ![]() Gözlerimi rayların ufukla birleştiği noktaya dikip, henüz tanışmadığımız yeni dostun getireceği hediyeleri beklerdim umutla![]() ![]() ![]() Çok bir şey de değil ![]() ![]() bir avuç bilyeydi özendiğim![]() ![]() ![]() İsterdim ki, avcuma alıp oluşturduğumda bana eski günlerden gıcır gıcır şarkılar söylesinler ![]() ![]() onları yanyana dizip camdan yollar kurayım; o yollar beni çocukluğuma taşısın![]() ![]() eğilip baktığımda dünün gökkuşağı renkleri yanıp sönsün cam kürelerin içlerinde![]() ![]() çarpıştıklarında neşeyle yuvarlansınlar, birbirlerini kırıp dökmeden![]() ![]() ![]() Lakin bu yıl keskin bir bıçak düştü kısmetime, dizi dizi bilyeler yerine ![]() ![]() Sarıldığı siyah-beyaz kağıt parçasından hain bir tuzak gibi dökülüverdi;"sapı kardı, demiri kör ![]() ![]() " ve "bizim ora işi"ydi![]() ![]() ![]() ![]() ![]() kabzasında eski bir dost elinin ustaca işlediği mücevherler parlıyordu![]() ![]() ![]() çeliğinin soğuğunu sırtımda hissettim ilk gördüğümde![]() ![]() sırt kemiklerimin arasından göğsüme, kalbime sokuldu Canımı yaktı![]() Tanışıklığımızdan sinsiliğinden, kalleşliğinden utandım ![]() Ama bilendim aynı zamanda ![]() ![]() Ruhumda bitiveren bıçakların çeliğine sürttüm gövdesini![]() ![]() kıvılcım kıvılcım keskinleştim sürtündükçe![]() ![]() ![]() İhanetler öyledir zaten ![]() ![]() içini yakarken, bir ateşe dönüştürür insanı![]() ![]() Yanarken yakmayı öğretir![]() İşte bir kez daha o buharlarla sarmalanmış mahzun istasyondayız cümbür cemaat ![]() ![]() Kalkışa hazırlanan trenin son vagonundan eprimiş paltolar, solgun resimler ve ihanet bıçakları el sallıyorlar![]() Biz, yaralarımızı gizlemeye çalışarak uğurluyoruz yaşamımızın deli dolu bir sayfasını daha ![]() ![]() ![]() Ve rayların, ufuk çizgisiyle buluştuğu noktadan çığlık çığlığa koşturuyor yeni bir sayfanın ilk satırları ![]() ![]() ![]() Her satırda yaşlanıp, her bıçaklanışta yaralanışımıza boşverip, şenlikli bir cenaze gibi karşılıyoruz yeni yılı ![]() ![]() ![]() İstasyona girince avuç avuç bilyeler dökülüyor vagonlardan ![]() ![]() ![]() Çekip gidenlere, yitip bitenlere, sırttan hançerleyenlere inat, yeni bir yılın kapısında gıcır gıcır eski şarkılar söylüyoruz neşeyle ![]() ![]() ![]() Her sayfada zenginleşip, her yarada kanayarak, kah kinlenip, kah sevdalanarak ve dost ihanetlerinden hazin dersler alarak ayrılıyoruz gardan ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() bir başka Aralık sonunda yeniden buluşabilmek![]() ![]() ve gardan kalkacak son trene başı dik binebilmek umuduylaCan Dündar
|
|