|  | Fırın |  | 
|  08-21-2012 | #1 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   FırınFırın Alm  Backofen (m), Fr  Four, tourneau (m), İng  1  Oven, bakery 2  Kiln 3  Furnace  Genellikle kurutma, pişirme, tavlama ve ergitme gibi işlemlerin yapıldığı, ısı kaybını önlemek için duvarları izole edilmiş, bir yükleme boşaltma kapısı bulunan kapalı bir sistem  Fırınlar, kullanılan yakıtın cinsine göre: Katı yakıtlı, sıvı yakıtlı, gaz yakıtlı, elektrik ile ısıtılan fırınlar şeklinde sınıflandırılabilir   Katı yakıtlı fırınlar: Bu fırınlarda, yakıt olarak genellikle kömür ve odun kullanılır  Odunla ısıtılanlardan ekmek pişirmede istifade edilir  Bu fırınların tavanları kubbe şeklindedir  Duvarları ateşe dayanıklı tuğlalarla örülüdür  Önde fırın içine müdahale etmeye yarayan ve ağız tabir edilen bir açık kısım mevcuttur  Fırına odun ve hamur bu ağızdan verilir  Ağızın hemen üst kısmında fırın içinde hasıl olan gazların çıkmasına yarayan bir baca mevcuttur  Odunlar fırının bir köşesine yığılarak yakılırlar  Odunların yanması tamamlanıp, fırın istenilen sıcaklığa geldikten sonra hamurlar fırının içine sıralar halinde konmaktadır   Kömür ile ısıtılan fırınlar: Cevherden demir elde etmekde kullanılan yüksek fırınlar ve pik ergitmeye yarayan kapalı fırınlar bu türdendir  Bunlarda kullanılan katı yakıtlar, metalurjik kok tabir edilen, kül ve kükürt oranı düşük, iyi kalite kok kömürleridir  Yüksek fırınlarda kok ve demir cevheri münavebeli olarak kireçtaşı ile beraber fırına kat kat yüklenirler  Daha sonra fırın yakıldığında hasıl olan sıcaklığın tesiri ile, içerde meydana gelen CO gazı ile oksit halindeki demir cevherleri redüklenerek demir, serbest hale gelir  Erimiş halde bulunan demir, yüksek fırının tabanında toplanır  Bunun üzerinde de curuf tabir edilen erimiş halde çeşitli oksitler bulunur  İşlem tamamlandıktan sonra curuf, curuf kapısından, elde edilen sıvı demir ise maden ağzından dışarı alınır  Kapalı ocaklar genellikle yüksek fırından elde edilen pik demirini tekrar ergitmede kullanılır  Bunlarda yanmayı kuvvetlendirmek için fırının alt kısımlarından içeri hava üflenmektedir  Hem yüksek fırında hem de birçok kapalı fırınlarda fırının içerisi ateşe dayanıklı tuğlalarla örülmüştür  Belli bir çalışma zamanı sonunda bu tuğlalar aşındığından yenilenmektedir   Sıvı yakıtlı fırınlar: Yakıt olarak genellikle fuel oil kullanılmaktadır  Bunda da fırının içi ateşe dayanıklı tuğlalarla örülmektedir  Metalurjide kullanılan ısıl işlem ve tav fırınlar, cam ergitme fırınları, demir ergitmede ve çelik yapımında kullanılan Siemens-Mertın fırınlarının bir kısmı bu cinstendir  Bunlarda fuel oil, fırının yan duvarlarından tabana yakın yerlere yerleştirilmiş brulör vasıtasıyla içeri üflenir  Baca gazları fırının üst kısmından alınır   Tuğla yapımında kullanılan fırınların birçoğu da bunlardandır  Bu fırınlar hem devamlı hem de kesintili olarak çalıştırılmaktadır  Devamlı çalışan fırınlarda yükleme ve boşaltma işlemi özel olarak yapılmış arabalar yardımıyla olmaktadır  Isıl işlem fırınlarında da yükleme yine arabalarla yapılmaktadır  Isıl işleme tabi tutulacak malzemeler, raylarla hareket ettirilen arabalar üzerine istif edilerek fırına sürülür  Kapak kapatılarak fırın yakılır  İşlem bittikten sonra kapak açılarak araba dışarı alınır   Gaz yakıtlı fırınlar: Bu fırınlarda genellikle yakıt olarak LPG (sıvı petrol gazı) kullanılmaktadır  Mutfaklarda yemek pişirmelerde kullanılan fırınların bir kısmı bunlardandır  Bunlarda, yüksek ısıya gerek duyulmadığı için, fırının içi ısıya dayanıklı tuğlalarla kaplanmaz  Sanayide birçok kurutma ve pişirme işlemlerinin yapıldığı fırınlar, LPG ile ısıtılmaktadır  Bunlardan bir kısmı ateşe dayanıklı tuğlalarla kaplanmaktadır   Elektrikli fırınlar: (Bunlara sanayide ocak tabiri kullanılmaktadır  ) Elektrikli fırınlar, ark fırınları, endiksiyon fırınları, rezistanslı fırınlar diye üçe ayrılır: Ark fırınları: Bu fırınlar da kendi arasında direkt ve endirek, ark fırını diye ikiye ayrılır  Her ikisi de demir ve çelik ergitme işlerinde kullanılırlar  Direkt ark fırınlarında, elektrik enerjisi fırın içine grafit elektrotlarla iletilmektedir  Üç adet elektrot, fırının üst kısmından içine sarkıtılır  Fırına yükleme (şarj etme) üstten yapılır  Kapak hareketlidir  Elektrotlar bu kapakla beraber hareket eder  Sisteme akım verilince elektrotlarla şarj malzemesi arasında ark meydana gelir  Arktan dolayı hasıl olan ısı demirin erimesini sağlar  Bu fırınlar trifaze cereyanla çalışırlar   Endirekt ark fırınlarında, ark iki elektrot arasında meydana gelir  Hasıl olan ısı metali eritir  Her iki ocağın içi de ısıya dayanıklı refrakter tuğlalarla örülmektedir  Özellikle tavan tuğlaları yüksek alüminatlı refraktör tuğla ile örtülür  Ocağın çalışması esnasında astar ve tuğlalarda aşınma meydana gelir  Aşınan kısımlar maden alındıktan sonra tamir edilir  Bu ocaklar mekanik olarak devrilebilir karakterde yapıldıklarından, sıvı metali potalara almak ve maden üzerindeki curufu çekmek son derece kolaydır   Bu ocaklarda fırın sıcaklığını 1800°C ye kadar çıkarmak mümkündür  Fırın içinde sıvı metali istenilen süre tutmak mümkün olduğu için, alaşım ayarlamak ve istenmeyen maddeleri tasfiye etmek için tercih edilir   İndüksiyon fırınları (İndüksiyon ocakları): Bunlar da ikiye ayrılır: Çekirdekli (kanalsız) ve çekirdeksiz (pota tipi)  İndüksiyon fırınlarının çalışma prensibi, her ikisinde de aynıdır  Ocağın etrafına sarılan iletkenden akım geçtiği zaman, ocak içinde bir magnetik alan meydana gelmektedir  Ocağın içine sıvı veya katı herhangi bir metalik iletken (demir, çelik, alüminyum, bakır vs  ) konduğu zaman bunların üzerinde indüksiyon akımları meydana gelmekte ve dirençten dolayı hasıl olan ısı sayesinde katı haldeki metalleri eritmekte sıvı haldekilerin sıcaklığı artmaktadır   Sıvı metalin ocak içinde uzun süre tutulabilmelerinden dolayı Özellikle otomotiv sanayi parçası döken dökümhanelerde çok kullanılmaktadır  Bu ocaklarda sıvı metalin analizini kontrol etmek ve yeni alaşımlar ilave etmek çok kolay olmaktadır   Çekirdeksiz indüksiyon ocakları potaya benzemektedir  Ocağın içi ateşe dayanıklı tuğla ile örtülmüş reflektör malzemelerle kaplanmaktadır  Daha sonra 1700°C ye kadar ısıtılarak sinterlenmektedir  Belirli sayıda döküm alındıktan sonra astarı yenilenir   Yalnız bunda katı şarj yapılmamaktadır  Ocağa sıvı halde alınan metalin katılaşmadan uzun süre tutulması ve gerekli alaşım kontrolünün yapılması sağlanmaktadır  Bu ocağa çekirdeksiz denmesinin sebebi, ocak içinde sıvı metali çekirdek olarak tutma zorluğundan dolayıdır  İndüksiyon ocakları frekansa göre de sınıflandırılır   Hat frekanslı indüksiyon ocakları50 Hz Düşük frekanslı indüksiyon ocakları50-150 Hz Orta frekanslı indüksiyon ocakları150-600 Hz Yüksek frekanslı indüksiyon ocakları600 Hz  den Yukarı Orta ve daha düşük frekanslı ocaklar, tutma (sıvı madeni bekletme ve alaşım ayarlama) ocağı olarak kullanılır  Yüksek frekanslı ocaklar ise ilk ergitme ocağı olarak kullanılmaktadır  Bu ocaklarda ergitme süresi çok daha kısadır   Rezistanslı fırınlar: Bu fırınlar, fırın içerisinde döşenen rezistansların üzerinden elektrik akımının geçmesiyle ısınmaktadır  Bu fırınlar daha ziyade tav ve ısıl işlem fırınları olarak kullanılır  Tuğla ve seramik fırınları, mutfaklarda ve laboratuvarlarda kullanılan fırınların bir çoğu bunlardandır   Kaynak: Rehber Ansiklopedisi | 
|   | 
|  | 
|  |