Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > ForumSinsi Ansiklopedisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
hava, komutanlığı, kuvvetleri

Hava Kuvvetleri Komutanlığı

Eski 08-21-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Hava Kuvvetleri Komutanlığı

Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı, 1911 yılında kurulan ve envanterinde bulunan 550'den fazla uçak ile barışta Türk Hava Sahasını savunan, savaşta kara ve deniz birliklerine destek veren Kuvvet KomutanlığıTarihçeDünyanın ilk askeri havacılık teşkilatlarından biri olan Türk Hava Kuvvetlerinin tarihçesi, Alm Luftfahrtwesen, Flugwesen (n), Fr Aviation, aeronautique (f), İng Aviation, aeronautics Havada uçma tekniği İnsanların uçma arzusu yüzyıllardan beri süregelmiştir Masallarda, efsânelerde, hikâyelerde hep uçan insanlardan bahsedilir Kuşlardan örnek alan insanlar kanat takıp yükseklerden kendilerini bırakarak uçmayı defâlarca denediler Havada kanat çırpan bu insanlar, çoğunlukla öldüler

1909 yılına kadar uzanmaktadır Türk ordusunda havacılıkla ilgili ilk çalışmalara

1909 yılında başlanmış,

1910 yılında bu çalışmalar geliştirilmiş ve Avrupaya bir inceleme kurulu, Pariste toplanan Uluslararası Havacılık Konferansı'na da bir heyet gönderilmiştir 1910 yılı sonlarına doğru ise, artık Türk Ordusu'nda havacılık konusunda kesin karar verilmiş ve havacı personel yetiştirilmek üzere birkaç subayın Avrupaya eğitime gönderilmesi öngörülmüştür Ancak, Türk Ordusu'nun yüksek komuta katında havacılık alanında alınan bu önemli karara rağmen, ülkenin o tarihlerde içinde bulunduğu mali zorluklar nedeniyle gerekli ödenek bulunamamış ve 1910 yılında bu emrin gereği yerine getirilememiştir

Milli savunma bakımından, havacılığın gelecekteki önemini gören Harbiye Bakanı Mahmut Şevket Paşa, konuyla yakından ilgilenmeye devam etmiş ve 28 Haziran 1911de yapılan sınavda en yüksek notu alan Süvari Yüzbaşı Fesa ile İstihkam Teğmen Yusuf Kenan Beyler, uçuş eğitimi için Temmuz 1911de Fransadaki Bleriot Fabrikası'nın uçuş okuluna gönderilmiştir

Bu gelişmelerin olduğu sıralarda yani 1911 yılında, Kurmay Yarbay Süreyya (İlmen) Bey, havacılık teşkilatını kurmakla görevlendirilmiş ve Türk Ordusunun ilk resmi havacılık kuruluşu da, Harbiye Bakanlığı Fen Kıtaları Müstahkem Genel Müfettişliğinin 2 inci şubesi bünyesinde "Havacılık Komisyonu" adıyla 1911 yılında faaliyete geçirilmiştir Teşkilat===Hava Kuvvetleri Komutanlığı Karargahı===

Ankarada konuşlu olan Hava Kuvvetleri Komutanlığı Karargahında Hava Kuvvetleri Kurmay Başkanlığı, Başkanlık ve Daire Başkanlıkları bulunmaktadır

11 inci Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanlığı (Etimesgut/Ankara) ile 12 nci Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanlığı (Kayseri) doğrudan Kurmay Başkanlığına bağlıdır

====11 Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanlığı====

Hava Kuvvetleri Kurmay Başkanlığına doğrudan bağlı ulaştırma birliği olan 11 nci Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanlığı, Ankara'da (Etimesgut) konuşludur

11nci Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanlığı envanterinde CN-235 (T), CIT-VII, CIT II ve G-IV uçakları bulunmaktadır

11 nci Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanlığı'nda bu temel görevin yanı sıra ambulans uçak olarak donatılmış 3 adet CN-235 (T) uçağı acil yardım ve yaralıların en kısa zamanda tahliye ve ulaştırılması için hazır bekletilmektedir

====12 Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanlığı====

Hava Kuvvetleri Kurmay Başkanlığına doğrudan bağlı olan 12 nci Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanlığı Kayseri' de (Erkilet) konuşludur

12 nci Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanlığı envanterinde C-130 ve C-160 uçakları bulunmaktadır

===1 inci ve 2 nci Hava Kuvvet Komutanlıkları===

====1 Hava Kuvvet Komutanlığı====

Batı hava sahası karargah merkezi Eskişehir'de bulunan 1 Taktik Hava Kuvvet Komutanlığı tarafından komuta edilmektedir 1 Taktik Hava Kuvvet Komutanlığı'na bağlı 4 Ana Jet Üssü ve bu üslere bağlı 10 taktik harp filosu bulunmaktadır Ayrıca kuvvet komutanlığına bağlı arama/kurtarma filosu bulunmaktadır 1 Taktik Hava Kuvvet Komutanlığı bünyesinde ayrıca yedek üsler, radar mevzi komutanlıkları, üslere bağlı hava savunma birlikleri barındırmaktadır Ayrıca NATO/CAOC-6 karargahına da ev sahipliği yapmaktadır

====2 Hava Kuvvet Komutanlığı====

Doğu hava sahasının kontrolünü ise 2 Taktik Hava Kuvvet Komutanlığı yürütmektedir Komutanlığa bağlı 3 Ana Jet üssü, 7 taktik harp filosu, radar mevzi komutanlıkları, yedek üsler ve arama kurtarma filosu bulunmaktadır Karargah merkezi Diyarbakır'dır

===Hava Lojistik Komutanlığı===

Kolordu seviyesinde olan Hava Lojistik Komutanlığının karargahı Etimesgut (Ankara)da bulunmakta olup, 3 Nisan 1989 tarihinde faaliyete geçirilmiştir Bu komutanlık, Türk Hava Kuvvetlerinin ikmal, bakım, ulaştırma, istihkam ve diğer lojistik faaliyetlerinin yerine getirilmesi, Hava Kuvvetleri tarafından kullanılan bütün ***** sistemlerinin idame, işletme ihtiyaçlarının hesaplanması, temin edilmesi, faal tutulması, altyapı ve tesis ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlayacak şekilde karargah başkanlık, daire başkanlığı, ikmal bakım merkezlerinden oluşmaktadır Hava Lojistik Komutanlığının ana bağlıları, 1 nci, 2 nci, 3 üncü Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanlıkları ile Hava Malzeme Transit Komutanlığıdır

===Hava Eğitim Komutanlığı===
17 Eylül 1954 tarihinde Hava Harp Okulunun İzmire intikali ile Hava Teknik Okullar Komutanlığını da bünyesine alarak Hava Okullar Komutanlığı (Gaziemir-İzmir) teşkil edilmiştir 30 Ağustos 1956da ise Hava Eğitim Komutanlığı ismini almıştır 20 Temmuz 1967de Hava Harp Okulunun Yeşilköye intikali ve 10 Ekim 1968de Eğitim Komutanlığı karargahının Güzelyalıya intikali sonucu 1969da Gaziemirde Hava Teknik Okullar Komutanlığı ikinci kez kurulmuştur 1999 yılında Hava Teknik Okullar Komutanlığının adı Hava Sınıf Okulları ve Teknik Eğitim Merkezi Komutanlığı olarak değişmiştir

Kolordu seviyesinde olan Hava Eğitim Komutanlığının karargahı İzmirdedir

Bu komutanlık, Türk Hava Kuvvetlerinin bütün görevleri için gereken personel eğitimini en üst seviyede sağlayacak ve harekat görevlerini yerine getirecek şekilde okul, üs, filo ve eşidi seviyede birlik komutanlıkları ve kurum amirliklerinden oluşmaktadır

Hava Eğitim Komutanlığının ana bağlıları; 2 nci Ana Jet Üs Uçuş Eğitim Merkez Klığı ile Hava Harp Okulu, Hava Sınıf Okulları ve Teknik Eğitim Merkezi Klığı, Hava Lisan Okulu ve Hava Er Eğitim Tugay Komutanlığıdır

==Filo==

===Uçaklar===

====Savaş uçakları====
F-16 C/D (215 adet)
F-4E 2020 (52 adet)
F-4E Phantom (171 adet)
R F-4E Phantom (32 adet)
F-5 2000 (48 adet)
F-5 A/B (114 adet)

====Nakliye uçakları====
A400M (10 adet)
C-130E Hercules (13 adet)
C-130B Hercules (8 adet)
C-160T Transall (23 adet)
CN 235-100M (62 adet)

====Yakıt ikmal uçakları====
KC-135R-CRAG Stratotanker (8 adet)

====Bir diğer ayrıntı====

Türk Hava Kuvvetleri Dünyanın en gelişmiş hava kuvvetlerinden biri olup,F-16 larını %100 Türk sermayesi ile üretebilmektedirDünyanın saygın pilotlarıda bu hava kuvvetlerinde bulunmaktadır

==Ayrıca bakınız==
Türk Yıldızları
Hava Harp Okulu
Hava Astsubay Meslek Yüksek Okulu

==Dış bağlantılar==
[http://wwwhvkktskmiltr/ Hava Kuvvetleri Komutanlığı]Kaynaklar Vikipedi

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com