|  | Espresso |  | 
|  08-21-2012 | #1 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   EspressoEspresso makinesinde; hazneden fincanlara boşalan espresso kahvesi  Espresso koyu kavrulmuş, Türk Kahvesi kadar olmasa da, yeteri kadar ince çekilmiş (kahve öğütücüsünde 15 saniye kadar) ve Espresso makinesinin kahve haznesinde (tek bir ölçü için yaklaşık 7 gr  ) sıkıştırılmış kahveden geçirilen basınçlı 30 ml`lik sıcak suyun (90-96 derece)yaklaşık 20 saniye boyunca bardağa boşalması ile hazırlanan Türk Kahvesi, Türkler tarafından keşfedilen kahve hazırlama ve pişirme metodunun adıdır  Özel bir tadı, köpüğü, kokusu, pişirilişi, ikramıyla kendine özgü bir kimliği ve geleneği vardır  İtalya`ya özgü bir kahve türüdür   Espresso makinasında aşağıdaki bölümler bulunur  Su haznesi Su ısıtıcısı Pompa Kahve haznesi(Cappucino yapabilen makinelerde süt köpürtmek için kullanılan buhar vanası ve buhar kolu) Su haznesine taze ve oda sıcaklığında içme suyu konur  Özellikle ters osmozdan geçirlmiş sular tercih edilmelidir  Makine açılarak özellikle metal kahve haznesinin iyice ısınması beklenir (el yakacak kadar)  Hazne kaynar suyla yıkanarak ya da kahve koymadan boşa birkaç kez çalıştırılıp içinden sıcak su geçirilerek de ısıtılabilir  Türk kahvesi fincanı boyutlarında ama kenarları daha kalın olan Espresso fincanları da, buhar üfleyicisi ile veya içinde sıcak su bekletilerek ısıtılmalıdır, bunun nedeni espresso kahve kültüründe, kahvenin 90 ila 96 derece arası bir sıcaklıkta, fincanların ise; el yakacak ve kahvenin oda sıcaklığında ısısını birkaç dakika boyunca koruyabileceği bir ısıda olmasıdır  Hazne ve fincan ısıtıldıktan sonra, bir yemek kaşığı (7 gr  kadar) kahve, metal hazneye doldurulur ve birazcık sıkıştırılırak (bazı makinaların bir bölümünde kahve sıkıştırmak için özel sıkıştırıcılar bulunur) makinaya takılır  Bu şeikilde suyun kahve içerisinde, fincana dolum aşamasına kadar geçen sürede oluşan yolculuğunun daha uzun sürmesi ve kahvenin aromasını tam olarak alabilmesi sağlanır  Daha sonra makinenin düğmesine basılarak pompa çalıştırılır ve basınçlı (yaklaşık 10 bar) sıcak su kahve haznesinden geçerek fincana dolmaya başlar  Kahve yeteri kadar ince çekilmemişse su çok çabuk akar, ve kahvenin tadını ve rengini tam olarak alamaz  alamaz  Çok ince çekilmiş kahvede ise su akamaz veya çok yavaş akar, bu durum da normalde filtre haznesinde kalması gereken acı yağların fincana dolmasına neden olur  Bu sebeplerden dolayı espresso makinesinde, en uygun incelikte çekilmiş kahve kullanmak çok önemlidir  Kahve haznesinden fincana akan kahvenin rengi ve akışı izlenmelidir  Fincana dolum sırasında, yoğun ve koyu renkli kahve, zamanla rengi açılarak en sonunda, beyaza yakın renkte köpüklü kahveye dönüşür  Bu olay yaklaşık 20 saniyelik bir zaman diliminde oluşmalıdır  Espresso fincanlarında, 30 ml`lik kahve, fincanın 3/4`ünden biraz daha azını oluşturur  Bu ölçüye solo adı verilir  Dilendiğinde ise, normal fincanın iki katı büyüklüğünde bir fincana iki kez kahve dolumu yapılabilir, bu ölçü ise doppio olarak adlandırılır  (``Not:`` Yukarıdaki tarif (kullanım talimatı) yaygın olarak kullanılan yarı otomatik bir espresso makinasına göre yapılmıştır  Her makinanın kendine has kullanım talimatına uyulmalıdır  Ayrıca pompası olmayan, bunun yerine elle çalışan bir kolu olan manuel makinalar olduğu gibi kahveyi çekirdek olarak alıp espresso olarak veren tam otomatik makinalar da mevcuttur  ) Espresso, günümüzde sade olarak içilmesi dışında, bir çok damak tadına hitap eden ve özellikle sütle hazırlanan kahvelerin de bazıdır  Bu kahvelerden bazıları; ``Americano:`` Cappucino bardağı büyüklüğünde bir kupada, tek veya double espresso üzerine, kupa doluncaya kadar kaynar su eklenir  Cappuccino: Bardağın 1/3`ü tek ölçü espresso, 1/3`ü buharla ısıtılmış kıvamlı süt ile karıştırılır  Üzerlerine bardağın 1/3`ü hacminde kalın süt köpüğü yerleştirilir  Tarçın veya çikolata rendesi ile süslenir  Latte: Tek veya double espresso buharla ısıtılmış kıvamlı süt dolu bir kupaya eklenir  Tercihe göre üzerine çok az miktarda süt köpüğü ve tatlı krema eklenir  Ristretto: Espresso yaparken su yarısı kadar kullanılır  Yani fincanın yarısına gelmeden makinadan alınır  Çok kuvvetli, konsantre ve nefis bir espresso ortaya çıkar  Lungo: Fincanın 2/3`ü değil de tamamı dolana kadar beklenerek yapılan Espresso  Tadı acı olur  Macchiato: Tek veya double espresso üzerine çok az miktarda süt köpüğü dokundurulur  Con Pana: Tek veya double espresso üzerine bir kat tatlı krema eklenir  Bu makale, online kullanıcı topluluğu tarafından oluşturulan ve düzenlenen özgür ansiklopedi projesi Wikipedia'nın Türkçe versiyonu Vikipedi'deki Espresso maddesinden kopyalanmıştır  Bu makale, GNU Özgür Belgeleme Lisansı ilkeleri kapsamında özgürce kullanılabilir  İtalya Cumhuriyeti ya da kısaca İtalya (İtalyanca:Repubblica Italiana) Avrupa'nın güneyinde, çizme biçimli bir yarımadanın ve Akdeniz'de Sicilya ve Sardinya adalarının üzerine kurulmuş bir ülkedir  Kuzeyinde Fransa, İsviçre, Avusturya ve Slovenya ile komşudur  San Marino ve Vatikan şehir-devletleri de bütünüyle İtalyan topraklarıyla çevrilidir  İtalya devleti vatandaşı olanlar ya da soyu İtalya ile bağlantılı olan kişilere İtalyan denir  | 
|   | 
|  | 
|  |